«Σφυροκόπημα στη Βουλή κατά Κυβέρνησης-ΡΑΕ για τα λειψά ουρανοκατέβατα κέρδη»

 

«Όταν όλοι οι πάροχοι ενέργειας κερδίζουν, αυτό δεν υποκρύπτει συμφωνία μεταξύ τους και μια λειτουργία καρτέλ για την οποία θα έπρεπε να παρέμβει η ΡΑΕ; Δεν είναι δυνατόν να κερδίζουν μαζικά οι εταιρείες και μόνο οι καταναλωτές να χάνουν. Κάτι βρωμάει εδώ», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Γιατί δεν έχετε αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια που αναπτύσσεται με το διευρυμένο, εν μέσω κρίσης, περιθώριο κέρδους των εταιρειών όπως η ΔΕΗ, στην χονδρεμπορική; Η ΡΑΕ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν δηλώσει ότι θα είχαν εικόνα για τα ουρανοκαταβετα κέρδη τον Απρίλιο. Οφείλατε ήδη να τα έχετε δημοσιοποιήσει. Ζητούμε σήμερα όλα τα στοιχεία και για το 2021», συμπλήρωσε.

«Προκαλεί επίσης εντύπωση ο μικρότερες χρόνος που επιληφθήκατε ως Αρχή για να υπολογίσετε τα υπερκέρδη αυτά. Από τον 7ο και μέχρι τον 9ο μήνα του 2021, μολονότι υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές, δεν τις συμπεριλάβατε. Και αυτό δημιουργεί απορίες. Επίσης εξαιρούνται τα έσοδα από ΑΠΕ και φυσικό αέριο. Είναι ουσιαστικές παράμετροι για να δούμε την τελική κερδοφορία και ποιος κερδίζει από όλα αυτά», παρατήρησε ο Βουλευτής.

Αναφερόμενος ειδικά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπογράμμισε:

-Τα «θα» ακούγονται από τον Οκτώβριο αλλά οι πολίτες δεν έχουν δει κάποιο αποτέλεσμα. Πως προκύπτει αυτή η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα. Και δεν είναι σίγουρο αν θα καταργηθεί τον Ιούνιο.

-Με βάση τα ισχύοντα στο δικαιϊκό μας σύστημα, θα πρέπει να είναι αναλογική και όχι καταχρηστική. Ωστόσο αυτή επιβάλλεται μονομερώς από τις εταιρείες ενέργειας και χωρίς καμία προϋπόθεση ή επίκληση κάποιου ειδικού και σπουδαίου λόγου που τουλάχιστον να είναι κατανοητός. Αυτή η καταστρατήγηση δικαιωμάτων των πολιτών, δεν συνιστά λόγο για την παρέμβαση της ΡΑΕ;

Μιλώντας τέλος για την εξαίρεση των χωρών της Ιβηρικής, υπογράμμισε ότι «λυδία λίθος του ιβηρικού μοντέλου είναι ότι αποσυνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου από τον τελικό λογαριασμό. Είναι μια στρατηγική επιλογή που έκαναν οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και Ισπανίας αλλά όχι η δική μας Κυβέρνηση. Και για αυτό πρέπει να απολογηθεί. Γιατί οι χώρες αυτές κατάφεραν να εξαιρεθούν και να πετύχουν μια ραγδαία μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 40% και εμείς δεν το κάναμε;», κατέληξε.