ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Σ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

  • Στόχος το Κατάστημα, δυναμικότητας 600 κρατουμένων, να λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο
  • Το σωφρονιστικό προσωπικό το οποίο θα απασχοληθεί ανέρχεται στα 258 άτομα διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων
  • Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η περίπτωση της πρόσληψης με παράκαμψη του ΑΣΕΠ, με τον τρόπο που έγινε για τους ειδικούς φρουρούς

 

Στις 4 Ιουνίου αναμένεται να γίνει η επίσημη παράδοση – παραλαβή του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Στο σχετικό ρεπορτάζ υπήρξαν αναφορές στην αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορωνοϊό στις φυλακές, αλλά και στη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο και της Πειθαρχικής Φυλακής Υψίστης Ασφαλείας στον Δομοκό Φθιώτιδας, στο πλαίσιο των ενεργειών για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Όπως επεσήμανε η κ. Νικολάου, «η θέση σε λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας όπως και της πτέρυγας του Κ.Κ. Κορυδαλλού ΙΙ θα λύσει σημαντικά το πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στις 4 Ιουνίου 2020 θα γίνει παράδοση – παραλαβή του Καταστήματος Κράτησης Δράμας παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου, της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφίας Νικολάου, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Βουλευτών.

Το Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο, όπως ανέφερε η κ. Νικολάου, πληροί σύγχρονες προδιαγραφές, είναι συνολικής δυναμικότητας 600 θέσεων κρατουμένων και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υγείας, εγκαταστάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το σωφρονιστικό προσωπικό, το οποίο θα απασχοληθεί στο Κατάστημα Κράτησης ανέρχεται στα 258 άτομα, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, ενώ, όπως επισημαίνεται, αυτή τη στιγμή τρέχει η διαδικασία για τον διαγωνισμό πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ και στόχος είναι το κατάστημα να λειτουργήσει Σεπτέμβριο η Οκτώβριο. Στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ – ΜΠΕ, σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η περίπτωση της πρόσληψης με τον τρόπο που έγινε και των ειδικών φρουρών, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Είναι ένα έργο που έπρεπε να είχε παραδοθεί και να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 2016», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Νικολάου και πρόσθεσε: «Καταφέρνουμε να το ολοκληρώσουμε ακόμα και υπό τις αντίξοες τρέχουσες συνθήκες. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλων, κάνουμε ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λύση, στο μείζον πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών της χώρας μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας θα λειτουργήσει και το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού, που προορίζεται να μετατραπεί σε Πειθαρχική Φυλακή, στην οποία θα κρατούνται κυρίως κρατούμενοι που έχουν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα σε άλλο κατάστημα κράτησης (κατοχή ναρκωτικών, απείθεια, άσκηση βίας σε προσωπικό του ΚΚ και σε συγκρατούμενους κλπ), καθώς και καταδικασμένοι για πολύ βαριά εγκλήματα και τρομοκρατία.