Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΣΟΥΣ ΕΘΕΤΑΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 

  • Η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής διαχείρισης σε πολιτικό επίπεδο ενδεχομένως δημιουργούν σύγχυση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες
  • Οι προσπάθειες για νομιμότητα και πλήρη λειτουργία από τον πρ. Αντιπεριφερειάρχη  Γ. Παπαδόπουλο

 

Στις 20 Ιανουαρίου 2023 επήλθε η αναγκαία μεταβολή των στοιχείων λειτουργίας της δραστηριότητας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, έτσι ώστε η λειτουργία του να ανταποκρίνεται σε όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και σε όσα φυσικά ισχύουν σε πρακτικό επίπεδο την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο 2022-2023. Κι αυτό γιατί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, απαραίτητο για τη νόμιμη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, ήταν στο όνομα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με εκπρόσωπο τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τη λειτουργία του αυτή την περίοδο, όπως βέβαια και η ίδια η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., η οποία έχει προχωρήσει τη διαδικασία εκμίσθωσης.

Υπενθυμίζεται πως η έναρξη λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου για αυτή τη σαιζόν πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, σε σχετική συνέντευξη τύπου στις 21 Δεκεμβρίου 2023. Είχε προηγηθεί νωρίτερα διαγωνιστική διαδικασία από την οποία προέκυψε ανάδοχος εταιρεία η οποία ανέλαβε τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου για την τρέχουσα χιονοδρομική σαιζόν.

Στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις 24 Δεκεμβρίου 2022 και στις 20 Ιανουαρίου 2023 είχε δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση από τον κ. Στέργιο Ηλιόπουλο, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» (στις 16 Ιανουαρίου 2023) με τίτλο «Είναι νόμιμη η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού;». Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των αυστηρών κανόνων λειτουργίας που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Επίσης, στο πλαίσιο της διασφάλισης όλων όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία πραγματοποιήθηκε και σχετικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Εργασία… συν», η οποία έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα, τόσο από τις σελίδες της (στήλη «Καρότο και Μαστίγιο») όσο και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Εκδότη-Διευθυντή της Σπύρου Λάτσα.

Τελικά, στις 20 Ιανουαρίου εκδόθηκε απόφαση από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού για τη «Μεταβολή στοιχείων λειτουργίας της δραστηριότητας του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού». Η απόφαση αυτή αποτελεί την απόλυτη δικαίωση για όσους έθεταν ερωτήματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα περί της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Στην απόφαση παρουσιάζονται τα στοιχεία του φορέα δραστηριότητας, της αναδόχου εταιρείας δηλαδή που έχει αναλάβει τη λειτουργία του Κέντρου. Όπως αναφέρεται οι πίστες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:

-Καλλιρόη – 160 μ. – Αρχαρίων

-Ίσιδα – 230 μ. Αρχαρίων

-Ηδωνός – 1.000 μ. – Κόκκινη

-Νέστος – 700 μ. – Πράσινη

Ακόμη αναφέρεται πως οι εγκαταστάσεις με συρματόσκοινα για τη μεταφορά προσώπων είναι 2 baby lift αναβατήρες και 2 συρόμενοι αναβατήρες.

Επίσης, στην απόφαση δίνονται πληροφορίες σχετικά με τον υπεύθυνο ιατρό, ο οποίος έχει σύμβαση από τις 7 Ιανουαρίου 2023 έως τις 25 Μαρτίου 2023, καθώς και για την παροχή ασθενοφόρου, με διάρκεια σύμβασης από 21 Ιανουαρίου έως 22 Ιανουαρίου 2023 και από 28 Ιανουαρίου έως 29 Ιανουαρίου 2023. Στην απόφαση σημειώνεται πως εφόσον ο φορέας επιθυμεί να λειτουργήσει πέραν των προαναγραφομένων ημερομηνιών των συμβάσεων με την εταιρεία παροχής ασθενοφόρου και με τον ιατρό, οφείλει να προσκομίσει εγκαίρως στην αρμόδια υπηρεσία την ανανέωση των εν λόγω συμβάσεων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση η πρώτη αίτηση προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2022 από φυσικό πρόσωπο που φέρεται να έχει σχέση με την ανάδοχο εταιρεία. Η πρώτη αίτηση από την ίδια την ανάδοχο εταιρεία έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2023. Ακολούθησε νέα αίτηση στις 16 Ιανουαρίου 2023, ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Δράμας απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού στις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση μεταβολής στοιχείων.

 

Η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής διαχείρισης

 

Είναι σαφές πως η ανάδοχος εταιρεία προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό, με τις ενδεδειγμένες ενέργειες, έτσι ώστε να αποκομίσει οφέλη από τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου την οποία ανέλαβε μέσω νόμιμης διαγωνιστικής διαδικασίας. Και για αυτό είναι θεμιτή η όποια επιχειρηματική προσέγγιση, πάντα βέβαια στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας, έτσι όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Το μεγάλο ζήτημα για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού είναι η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της λειτουργίας του και η επικοινωνιακή διαχείριση σε πολιτικό επίπεδο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο αντί για πρόσκαιρα οφέλη να δημιουργηθούν ζημιές στο θέμα της επισκεψιμότητας σε βάθος χρόνου.

Για τη φετινή περίοδο το Χ.Κ. Φαλακρού ουσιαστικά λειτουργεί μερικώς, καθώς σημαντικά στοιχεία στο Χιονοδρομικό, όπως έχουν αγαπηθεί εδώ και χρόνια από τους επισκέπτες του, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Κι όμως η επικοινωνιακή προσέγγιση που καταγράφεται μέχρι σήμερα σε πολιτικό επίπεδο είναι να αφήνεται να εννοηθεί πως το Χ.Κ. λειτουργεί πλήρως. Εφόσον το επόμενο διάστημα υπάρξει η ενδεδειγμένη χιονόπτωση για να λειτουργήσει ο μικρός αριθμός αδειοδοτημένων πιστών, τότε δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει ακόμη και απογοήτευση και όχι συναισθήματα χαράς σε όσους το επισκεφτούν, ειδικά από πιο μακρινές περιοχές, καθώς οι πίστες που λειτουργούν νόμιμα φέτος δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις όσων είναι λάτρεις της χιονοδρομίας και κατέχουν άνω του μετρίου δεξιότητες στο συγκεκριμένο σπορ.

 

Οι προσπάθειες για νομιμότητα και πλήρη λειτουργία από τον πρ. Αντιπεριφερειάρχη  Γ. Παπαδόπουλο

 

Υπενθυμίζεται πως επί των ημερών του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου είχε ξεκινήσει η προσπάθεια για επικράτηση της νομιμότητας στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, με συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες έτυχαν εν τοις πράγμασι της αποδοχής τόσο του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη όσο και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου. Τότε, βέβαια, στη Δράμα, ακόμη και «εντός των τειχών» υπήρχε προσπάθεια να δημιουργηθεί φθορά στο πρόσωπο του τότε Αντιπεριφερειάρχη για τις αποφάσεις του, καθώς το Χιονοδρομικό αναγκαστικά δεν λειτούργησε για μία σαιζόν.

Φυσικά αποδείχτηκε πως οι τότε ενέργειες του κ. Παπαδόπουλου αποτελούσαν τις στέρεες βάσεις για να επέλθει η νομιμότητα και η πλήρης λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου. Βέβαια, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο κ. Παπαδόπουλος δεν βρίσκεται στην ηγεσία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, οπότε το βάρος και η ευθύνη για την ολοκλήρωση των προσπαθειών ανέλαβε η διάδοχη κατάσταση.

Δυστυχώς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Δραμινών… Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα, όμως είναι διάχυτη η αίσθηση στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, πως και σε αυτόν τον τομέα, αν ο κ. Παπαδόπουλος παρέμενε στη θέση του, η κατάσταση στο Χ.Κ. Φαλακρού δεν μπορεί παρά να ήταν καλύτερη από τη σημερινή…