Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί το 4ο Brevet Φίλιπποι, ο ποδηλατικός αγώνας μήκους 210 χλμ., ο οποίος διασχίζει 3 Νομούς (Καβάλας, Δράμας και Σερρών), 7 Δήμους (Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου) και συνολικά 20 οικισμούς, με αφετηρία και τερματισμό στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ο αγώνας διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την τεχνική υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα Εις Φιλίππους».

Η διαδρομή του Brevet Φίλιπποι, το οποίο πραγματοποιείται στην επέτειο της ιστορικής Μάχης των Φιλίππων (του 42 π.Χ.), ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν γύρω από το Πάρκο Φιλίππων, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και φέρει πολιτισμό 8.500 και πλέον χρόνων. Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης.

Φέτος η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 150 ποδηλάτες, με συμμετοχές και από το εξωτερικό.

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 υπογράφηκε η σύμβαση για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τον Πρόεδρο της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα Εις Φιλίππους» κ. Χαράλαμπο Τσουρουκίδη, παρουσία του προϊστάμενου του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Π.Ε. Δράμας κ. Χαράλαμπου Σωφρονιάδη και της υπεύθυνης επικοινωνίας του Brevet Φίλιπποι κυρίας Μαργαρίτας Κελέσογλου.

Σε δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ επεσήμανε: «Η περιοχή μας έχει μεγάλη ιστορία και αυτό το μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και τα γραπτά κείμενα που υπάρχουν. Οι κάτοικοι της σημερινής περιόδου, μέσα από την έρευνα και τη συγγραφή έχουν αποτυπώσει αυτή την μεγάλη ιστορία και με τη σειρά μας εμείς έχουμε χρέος να την αναδείξουμε.

Αυτός ο αγώνας υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γιατί συμβάλει στην ανάδειξη των σημείων τουριστικής προβολής, αλλά και των σημείων της ιστορίας μας που πρέπει να προβάλουμε.

Είναι μια ποδηλατική διάσχιση του ευρύτερου πάρκου των Φιλίππων, η οποία έχει μεγάλη συμμετοχή και προσδοκούμε ότι και φέτος θα έχει μεγάλη επιτυχία».

Ο κ. Τσουρουκίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., επεσήμανε: «Θα ήθελα από την πλευρά μου να ευχαριστήσω τη δραμινή κοινωνία, η οποία κάθε φορά μας στηρίζει. Ο στόχος είναι ότι σε μια στάλα δρόμο διαπιστώνουμε στα τόσα χρόνια ότι έχουμε την δυνατότητα καλής επικοινωνίας και δημιουργίας, μια δημιουργικής φιλίας.

Σκοπός είναι μέσα από αυτή την επικοινωνία με όλους αυτούς τους οικισμούς να δημιουργηθούν δυνατότητες γνωριμίας, καλύτερης σκέψης και αντίληψης για το που ζούμε.

Έχουμε την χαρά να ζούμε σε έναν τόπο μοναδικό τόπο, ο οποίος από μόνος του είναι σημείο παγκόσμιας αναφοράς, αλλά εμείς οφείλουμε αυτό να το κατανοήσουμε και να συμμετάσχουμε στο να προβάλουμε την περιοχή μας».

Τέλος, η κα Κελέσογλου δήλωσε: «Η Αντιπεριφέρεια Δράμας μάς στηρίζει διαχρονικά, καθώς το έργο των “Οψόμεθα εις Φιλίππους” είναι σταθμός και ενώνει τους 20 οικισμούς του Πάρκου Φιλίππων. Αναδεικνύει αυτό τον υπέροχο γύρο, ο οποίος περνάει μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ δραστηριοποιούνται παράλληλα οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περιοχών». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, το οποίο πέρα από τον ποδηλατικό αγώνα, περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (εκμάθηση ποδηλασίας για παιδιά 5-12 ετών, ξενάγηση στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων, καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, με θέμα τα 100 χρόνια συμπλήρωσης από τη Μικρασιατική Καταστροφή, κ.α.).