ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ Δ.Π.Θ. ΦΩΤΗ ΜΑΡΗ

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτης Μάρης ο οποίος συναντήθηκε με το προσωπικό των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα τη Δράμα, του τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και του τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας & Οινολογίας. Επίσης, ο κ. Μάρης συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχάλη Μουρβετίδη και τον Δήμαρχο Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο. Τον κ. Μάρη συνόδευαν ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων κ. Βασίλειος Γούργουλης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας κ. Γεώργιος Μπρούφας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας κ. Σπυρίδων Γαλατσίδας, η κ. Μιχαλοπούλου Μαρία, μέλος συμβουλίου διοίκησης ΔΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνη του Europe Direct ΑΜΘ, καθώς και ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και ο κ. Σπύρος Μάμαλης, Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ψήφιση πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, τα δύο τμήματα με έδρα τη Δράμα αλλάζουν τίτλο και ενσωματώνονται στο Δ.Π.Θ. από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.). Οι συγκεκριμένες αλλαγές όσον αφορά τους νέους φοιτητές θα ξεκινήσουν να ισχύουν από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος μετονομάζεται σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας. Και τα δύο τμήματα εντάσσονται Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Ορεστιάδα. Έτσι, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στη Δράμα και συναντήθηκε με την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και με θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Μάρης ανέφερε: «Μετά την ψήφιση του νέου νόμου και την ενσωμάτωση των κόμβων της Καβάλας και της Δράμας στο Δ.Π.Θ. με την αναδιάρθρωση για την οποία έχετε ήδη ενημερωθεί, βρισκόμαστε στη Δράμα, για μια πρώτη συνάντηση με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας των Τμημάτων στην πόλη της Δράμας, όπου θα συζητήσουμε θέματα, τα οποία αφορούν το κομμάτι της μετάπτωσης, αλλά και θέματα προγραμματισμού και σχεδιασμού για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι μια σημαντική και ιστορική ημέρα. Το Δ.Π.Θ. αποκτά περιφερειακή εμβέλεια και με βάση τον σχεδιασμό του αναπτύσσεται τόσο ακαδημαϊκά αλλά και σε όλους τους επιμέρους στρατηγικούς στόχους που έχει επιλέξει».

Ακόμη ο κ. Μάρης επεσήμανε: «Από ότι ξέρετε, υπάρχει μια αναδιάρθρωση η οποία ψηφίστηκε. Από την επόμενη χρονιά θα είναι το Τμήμα Αμπελουργίας –Οινολογίας, ένα καθετοποιημένο Τμήμα σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ στις χώρες που είναι πολύ μπροστά σε αυτά τα αντικείμενα όπως η Γαλλία και η Αμερική, και όσον αφορά το κομμάτι του δεύτερου τμήματος, το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας είναι μια πρόταση καινοτόμα, προσπαθεί να αξιοποιήσει τη καινούργια κατάσταση αλλά και την καινούρια ανάγκη, η οποία απαιτεί την προσαρμογή της έρευνας και την παραγωγή της νέας γνώσης, στο περιβάλλον της κλιματικής αλλαγής και πώς αυτό επιδρά στη λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων. Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε, νομίζω ότι με καλή πίστη και καλή διάθεση, θα φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Σχετικά με τη διάρκεια φοίτησης και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων με έδρα τη Δράμα, ο κ. Μάρης είπε: «Το κομμάτι αυτό θα εξαρτηθεί από αυτό το οποίο θα αποφασίσουν τα ίδια τα Τμήματα. Δηλαδή, το πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα καταρτιστεί, θα πιστοποιηθεί και με βάση αυτό θα δοθούν και τα επαγγελματικά δικαιώματα». «Ήδη κάνουμε συζητήσεις και σε μεγάλο βαθμό νομίζω ότι οι συνάδελφοι έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη σε αυτά τα θέματα και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό», πρόσθεσε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ.

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, ο κ. Μάρης σημείωσε: «Έλλειμμα στο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει κυρίως στο Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας. Η στρατηγική επιλογή του πανεπιστημίου είναι να ενισχύσει το συγκεκριμένο τμήμα με ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε ήδη κάνει τα αιτήματά μας στο Υπουργείο Παιδείας, τα γνωρίζει και νομίζω ότι θα έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας να ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα. Σε ό,τι αφορά στο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, σίγουρα θα μας λείψει ένας αριθμός από ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα τα οποία είναι απαραίτητα για την προσαρμογή».

Για τη δημιουργία νέων τμημάτων με έδρα τη Δράμα, ο κ. Μάρης ανέφερε: «Είμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο αυτή τη στιγμή. Αυτό το οποίο έχει προτεραιότητα για εμάς, είναι η στήριξη των υφιστάμενων Τμημάτων για να ενισχύσουμε γενικά την παρουσία του Δ.Π.Θ. και να δώσουμε ακαδημαϊκό χρώμα, όσο το δυνατόν πιο έντονα στην πόλη της Δράμας». «Και προτάσεις μας έχουν γίνει και έχουμε και άποψη, υπογράμμισε.