Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) του Δήμου Δράμας, το οποίο περιλαμβάνει 59 σημεία φόρτισης, εκ των οποίων τα 41 βρίσκονται στην πόλη και τα 19 στις τοπικές κοινότητες. Σχετική συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Μιχάλης Τάσσου και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του Δήμου Δράμας κα Κατερίνα Ιωσηφίδου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Ο Δήμος Δράμας, κατόπιν ανάθεσης δημόσιας σύμβασης, ολοκλήρωσε την κατάρτιση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων στον Δήμο Δράμας, που χρηματοδοτείται από το “Πράσινο Ταμείο”. Με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, χωροθετήθηκαν 59 σημεία φόρτισης από τα οποία τα 41 βρίσκονται στην πόλη της Δράμας και τα 18 στις τοπικές κοινότητες.

Με το σχέδιο αυτό, ουσιαστικά, καταρτίστηκε ο οδικός χάρτης χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στον Δήμο Δράμας».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Τάσσου ανέφερε: «Παρουσιάζουμε στους δημότες της Δράμας το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Μιλάμε για τους δημοσίους προσβάσιμους χώρους επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και θέσεων στάθμευσης, που πρέπει να εκπονηθούν από τους Δήμους μέσα στα διοικητικά τους όρια. Συμπεριλαμβάνει χωροθέτηση σε υπαίθριους και στεγασμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, σε παρόδιες θέσεις στάθμευσης, σε υπαίθρους στεγασμένους χώρους, σε χώρους εξυπηρέτησης τουριστικών λεωφορείων, σε χώρους εξυπηρέτησης τροφοδοσίας, σε Ταξί και σε χώρους για θέσεις στάθμευσης για οχήματα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Οι μεγάλοι και μεσαίοι Δήμοι της χώρας υποχρεούνται να συντάξουν σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μια ιδιαίτερη αύξηση και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό, τόσο για λόγους οικονομίας όσο και λόγους μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχουν ταξινομηθεί υπερδιπλάσια και υπερτριπλάσια οχήματα είτε ηλεκτρικά είτε και υβριδικά, τα οποία πάλι έχουν την ανάγκη φόρτισης. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο υποψήφιος αγοραστής ενός τέτοιου οχήματος είναι ακριβώς ο τρόπος και ο χώρος, στον οποίον θα το φορτίσει.

Για αυτόν τον λόγο, εκμεταλλευτήκαμε από την πρώτη στιγμή τη χρηματοδότηση που εξήγγειλε και έβγαλε το “Πράσινο Ταμείο”. Θέλω εκ μέρους και του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής να ευχαριστήσουμε και τη διοίκηση του “Πράσινου Ταμείου” και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Σταθόπουλο που ενέταξε τον Δήμο Δράμας μέσα στους πρώτους Δήμους που χρηματοδοτήθηκαν για την εκπόνηση των ΣΦΗΟ.

Οι δημότες της Δράμας θα έχουν και σε έντυπη μορφή, αλλά και σε ηλεκτρονική, με δύο τρόπους, είτε μέσα από το σάιτ του ΥΠΕΝ, είτε μέσα από το σχέδιο της διαβούλευσης των σημείων φόρτισης, ακριβώς τα σημείο που οριοθετήθηκαν μέσα στο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Αυτό το οποίο θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση από τον Δήμο Δράμας και όταν θα υπάρξουν φυσικά τα αντίστοιχα κονδύλια, θα είναι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου στην πράξη με μεθοδολογία η οποία αναλύεται μέσα και στο σχέδιο φόρτισης, το οποίο θέτουμε στη δημοσιότητα, ώστε ο Δήμος Δράμας να είναι ένας από τους πρώτους μεσαίους Δήμους, ο οποίος θα έχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων, κάτι το οποίο θα είναι ένα βήμα στον εκσυγχρονισμό μας και ένα βήμα στο να δείξουμε ότι ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης που σέβεται τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, που έτσι κι αλλιώς έχουμε δείξει ότι το κάνουμε και με την ανάπλαση της 19ης Μαΐου».

Τέλος η κα Ιωσηφίδου επεσήμανε: «Η Δημοτική Αρχή και το Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης στις 16 Νοεμβρίου έκανε μια προσπάθεια να υποβάλει μια πρόταση για χρηματοδότηση πιλοτικής τοποθέτησης φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα Ηοrizon της πρόσκλησης Net Zero Cities και η πρόταση αυτή έγινε σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα αυτής της πρότασης, αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε πολύ ευχάριστα αποτελέσματα, έστω και για την πιλοτική τοποθέτηση συγκεκριμένων φορτιστών στην πόλη της Δράμας».