Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κέρκυρας για την 157η Επέτειο από την ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρηστος Παπαθεοδώρου.

Σε ανακοίνωση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της Χώρας αναφέρονται τα εξής:

Έπειτα από πρόσκληση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κας Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων κ. Νικολάου Μουζακίτη και με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 157 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, συνήλθε στην Κέρκυρα η Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας.

Παρόντες ήταν οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, Κρήτης κ. Παύλος Μπαριτακης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, Ιονίων Νήσων κ. Νίκος Μουζακίτης, Δυτικής Μακεδονίας κα Ευφροσύνη Ντιό και Ηπείρου κα Σταυρούλα Μπραΐμη, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στις επίσημες εκδηλώσεις της επετείου, τις οποίες τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στη συνδιάσκεψη αναπτύχθηκαν θεσμικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων, ζητήματα κανονιστικού πλαισίου και ο νέος εκλογικός νόμος, που εισάγει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, που θα ενισχύσουν τόσο το θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και το θεσμό του Προέδρου. Υπήρξε επίσης συνάντηση των Προέδρων με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, στον οποίο τέθηκαν τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιρετοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Έγινε μνεία για την ανάγκη δημιουργίας ενός καταστατικού χάρτη των αιρετών, ενώ είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι απαιτείται να εξετασθούν οι προϋποθέσεις για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με ταυτόχρονη ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων και πόρων στις αιρετές περιφέρειες.