ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΡ. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΡΟΥ «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τετραπλή εμφάνιση του Γρήγορη Παπαεμμανουήλ και των μελών του Ελληνικού Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι» και της Παραδοσιακής Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Μουσικής που διοργάνωσε το Πατριαρχείο Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας στην πανέμορφη πόλη Pomorie στην Μαύρη Θάλασσα (κοντά στο Μπουργκάς), σε συνεργασία με το Δήμο και τη Νομαρχία της περιοχής.

Αρχικά την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017, η συναυλία του ΕΒΧ «Οι Δομέστικοι» στον ιστορικό Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια η από κοινού συναυλία με την Παραδοσιακή Χορωδία του ΛΕΔ στο Αμφιθέατρο του Χώρου των Τεχνών, ενθουσίασαν τους εκατοντάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ και απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές.

Ακολούθησε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, το μονωδιακό ρεσιτάλ του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ με μαθήματα σε μέλος Πέτρου Φιλανθίδη, Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, Ιακώβου Πρωτοψάλτου και Χαριλάου Ταλιαδώρου.

Το ρεσιτάλ του Έλληνα ερμηνευτή εντυπωσίασε τους φιλόμουσους που κατέκλυσαν την Εκκλησία, αλλά και την κριτική-οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, που απένειμε στον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ ειδικό «Δίπλωμα Αυθεντικής Ερμηνείας και Δεξιοτεχνίας»! Γεγονός που έγινε για πρώτη φορά στα 14 χρόνια του Φεστιβάλ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πολιός Γέροντας Μητροπολίτης Σλίβεν κ. Ιωαννίκιος, κατέβηκε δύο φορές από το Δεσποτικό Θρόνο για να συγχαρεί τον Έλληνα Άρχοντα Πρωτοψάλτη και τα μέλη του ΕΒΧ «Οι Δομέστικοι»! Επίσης, άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι μετά το τέλος κάθε εμφάνισης της Ελληνικής Αποστολής, το κοινό όρθιο χειροκροτούσε παρατεταμένα για πάνω από 5 λεπτά!

Η συμμετοχή του ΕΒΧ «Οι Δομέστικοι» στο Φεστιβάλ της Pomorie, ολοκληρώθηκε με την ψαλμώδηση της Δοξολογίας, του Χερουβικού και Κοινωνικού Ύμνου και των Ύμνων της Απολύσεως, στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή το πρωί. Στην ίδια Θεία Λειτουργία τα υπόλοιπα μέλη έψαλλαν Χορωδίες από τη Μόσχα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι και τη Σόφια.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ παραχώρησε 4 συνεντεύξεις σε κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες), τονίζοντας τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, ως την κατεξοχήν μουσική της Θείας Λατρείας των Ορθοδόξων!

Ξεχωριστές στιγμές έζησε η ελληνική αποστολή στην πανέμορφη πόλη Μεσήμβρια με τις 40 βυζαντινές-ελληνικές εκκλησιές!

Μεγάλη η συγκίνηση όταν ακούστηκε το απολυτίκιο της Πεντηκοστής στα ερείπια του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας, το απολυτίκιο των Ταξιαρχών έξω από την εκκλησία των Αρχαγγέλων και τα τραγούδια «Σαν τα μάρμαρα της Πόλης» και «Κυρά μου Πορταίτισσα».

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη των 2 Χορωδιών και σε όλους τους συνοδούς της αποστολής.

Απέδειξαν όλοι εμπράκτως ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα της δημιουργίας και της αισιοδοξίας! Μια Ελλάδα που κρατάει ψηλά τη γαλανόλευκη Ελληνική Σημαία!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αντιπρόεδρο και Έφορο της Παραδοσιακής Χορωδίας του ΛΕΔ Toύλα Σοουτλή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Nikola Antonov για όλα όσα έκανε για το ταξίδι αυτό!

Και τελευταία αλλά όχι τυχαία, πολλά συγχαρητήρια στο τουριστικό γραφείο Κυριακίδης Ταξιδια Εκδρομές και στους Κωνσταντίνο, Λουιζα και Μπάμπη Κυριακίδη που οργάνωσαν και αυτό το ταξίδι με άψογο επαγγελματισμό, με αγάπη και με ανθρωπιά!