Ο Τούρκος πρόεδρος θα παρευρεθεί, με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στη λήξη του πρώτου σκέλους της άσκησης που περιλαμβάνει αποβατικές ενέργειες και πραγματικά πυρά – Mε προπαγανδιστικά βίντεο κατέκλυσε τα social media το Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σε έναν εντεινόμενο «πόλεμο νεύρων» κατά της Αθήνας επιδίδεται καθημερινά πλέον η Άγκυρα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο (ακόμη και στρατιωτικά γυμνάσια), προκειμένου να οικοδομήσει τυχόν νομιμοποιητικές βάσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, σε σχέση με τις μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις της.

Σκηνικό η μνήμη

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να βρεθεί σήμερα αυτοπροσώπως στην Σμύρνη συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό του εταίρο – Πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για να παρακολουθήσουν από κοινού την τελική φάση της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης «EFES 2022».

Η παρουσία του κυβερνητικού διδύμου στην λήξη του πρώτου σκέλους της άσκησης σήμερα, αποκτά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον εξαιτίας του βασικού σεναρίου της άσκησης, το οποίο περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Ήδη, στα προπαγανδιστικά βίντεο, με τα οποία κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εμφανίζονται σκηνές από επιχειρήσεις απόβασης σε νησιά, αλλά και πτώση αλεξιπτωτιστών, για τις ανάγκες κατάληψης νησιών και βραχονησίδων, γεγονός που παραπέμπει στις ακόρεστες ορέξεις της Άγκυρας για τον νησιωτικό χώρο.

Μαύρη Επέτειος

Παρότι σχεδόν προεξοφλείται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να κατευθύνει εκ νέου τα λεκτικά πυρά του μετωπικά κατά της Ελλάδας, η συμπλήρωση, ωστόσο, 100 χρόνων φέτος από την Μικρασιατική Καταστροφή και η πυρπόληση της Σμύρνης να αποτελούν το βασικό κρίκο στην αλυσίδα του ξεριζωμού και της εθνικής τραγωδίας, εγείρει έντονο προβληματισμό για τους πραγματικούς σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου, καθώς με την σημερινή του παρουσία στην άσκηση «EFES 2022» ανοιχτό παραμένει αν επιχειρεί να στείλει μήνυμα για «αλλαγή πεδίου», μεταφέροντας δηλαδή το επίκεντρο από το διπλωματικό, στο επιχειρησιακό επίπεδο.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύει ο ακροδεξιός συνεταίρος του, Μπαχτσελί εντείνει τους παραπάνω φόβους, καθώς ο τελευταίος αμφισβήτησε ευθέως -δύο φορές το τελευταίο δεκαήμερο- την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα.

«Παρόλο που ο Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να διευθετήσουμε το θέμα μεταξύ μας και να μην επεμβαίνουν τρίτες χώρες, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο μίλησε κατά της Τουρκίας, σαν να μην είχαμε μιλήσει μεταξύ μας (σ.σ. εννοώντας τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου). Μετά έκανε παρόμοια πράγματα στο Νταβός. Δεν λέμε “ναι” σε μια πολιτική που στερείται προσωπικότητας» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, αναμασώντας εν πολλοίς γνωστά επιχειρήματα, με πρώτη τη θετική απήχηση του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Εναντίον ποιου;»

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε πως η Ελλάδα «χρωστάει στην Ευρώπη 400 δισ. ευρώ», ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να παρέχουν στην Αθήνα στρατιωτική υποστήριξη και αεροπλάνα. Το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ, συμπλήρωσε, για ν’ αναρωτηθεί: «Εναντίον ποιου;» (σ.σ. ενισχύεται η Ελλάδα).

Βαθιά ενόχληση φαίνεται πως αισθάνεται ο Τούρκος Πρόεδρος και αναφορικά με την επέκταση ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αφού «υποστηρίξαμε την εκ νέου ένταξη της Γαλλίας και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Και οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια να εγκαταστήσουν βάσεις εναντίον μας, εννέα βάσεις. Δεν θ’ αγοράσω τον ισχυρισμό ότι έχουν εγκατασταθεί κατά της Ρωσίας. Δεν θα καταπιώ αυτό το επιχείρημα» προσέθεσε.

Δένδιας: Να φροντίσει η Άγκυρα να υπάρχει ηρεμία

Μπροστά στο διαρκές πλέον κρεσέντο προκλητικότητας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα ενεργεί και θα εκφράζεται σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πορεία, στην οποία «προσβλέπει το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας».

Σε δήλωσή του από την Πρίστινα μετά το πέρας των επαφών του με την Κοσοβάρα Πρόεδρο, ερωτηθείς για το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους και του Τούρκου ομολόγου του, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν.

«Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας» διαμήνυσε.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως έχει πάντοτε την εντύπωση ότι μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα.

Σακελλαροπούλου: «Εμπρηστική η ρητορική Ερντογάν»

Στην ετοιμότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, αναφέρθηκε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει, υποστηρίζει διαχρονικά τον διάλογο και τη σχέση καλής γειτονίας, στη βάση πάντα βέβαια του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι γίνονται οι ίδιες αρχές σεβαστές και από τις δύο πλευρές».

Αναφερόμενη, ακόμη, στη γείτονα υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν αποδεικνύει πάντοτε την αξιοπιστία της. Θα πρέπει λοιπόν, με κάθε αφορμή, να αποδεικνύει ότι δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε «ταραχοποιός», αλλά αυτός που δημιουργεί διαρκώς πρόβλημα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά ένας αξιόπιστος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ». «Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουμε βεβαίως τον διάλογο, ακόμα και αυτή την περίοδο που παρακολουθούμε μια εμπρηστική ρητορική εκ μέρους των τουρκικών αρχών, του Προέδρου, υπουργών και άλλων αξιωματούχων», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η στάση έπαρσης και πρόκλησης της γειτονικής χώρας σε σχέση με την Ελλάδα λύγισε, όμως, χθες όταν ο Εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας και ανεύθυνη» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας ότι στηρίχθηκε σε ελληνικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο.

Ο ίδιος εγκάλεσε την ΕΕ για αθέτηση υποσχέσεων, λέγοντας πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοίμασε και πάλι μια έκθεση για την Τουρκία που είναι εκτός πραγματικότητας και ανεύθυνη. Έδειξαν μια προσέγγιση βασισμένη σε ελληνικές απόψεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου», κατέληξε ο Τσελίκ.

«Έκρηξη» Παναγιωτόπουλου

Στο ενδιάμεσο, αυστηρές συστάσεις προς τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς το εχέμυθο των πληροφοριών απηύθυνε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή. Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Υπουργός εγκάλεσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς φαίνεται να διαρρέουν πληροφορίες από τους Αξιωματικούς προς τοπικούς παράγοντες στα νησιά του Αιγαίου για τη διάταξη κρίσιμων οπλικών συστημάτων.

Σχηματοποιώντας το πρόβλημα, ο ίδιος περιέγραψε πως «το σύστημα πληροφοριών μοιάζει με «ελβετικό τυρί» και πρόσθεσε πως «θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό» επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δεν κρύβουν το ενδεχόμενο μήπως η Τουρκία θα κάνει πράξη την απειλή της εξαπολύοντας νέα επίθεση στη βόρεια Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον να την αποτρέψουν, τόνισε Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Στην ίδια κατεύθυνση, η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, εξέφρασε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης τη «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησής της για τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων μαχητών στη Συρία.

«Αυξήσαμε τις διπλωματικές μας επαφές για να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε», είπε. «Κάνουμε αδιάκοπες προσπάθειες για να πείσουμε την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την απερίσκεπτη περιπέτεια», συμπλήρωσε. Ερωτηθείσα, ακόμη, εάν η Άγκυρα θα εγκαταλείψει αυτά τα σχέδιά της λόγω των αμερικανικών προσπαθειών, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Θα είμαι πολύ ειλικρινής, δεν μπορώ να σας δώσω αυτή τη διαβεβαίωση».

Πηγή: protothema.gr