Φωτογραφία αρχείου

Από τις 10 έως τις 22 Ιουλίου 2023 θα διεξαχθεί στη Δράμα το 11o Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού που διοργανώνουν το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Γρανάδας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στην πόλη της Δράμας, γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική επιτυχία που είχε τις προηγούμενες χρονιές και στην ευγενική χορηγία της Εταιρείας Raycap.

Ο Δήμος Δράμας θέτει στη διάθεση του προγράμματος υποδομές, και συγκεκριμένα το Α’ Γυμνάσιο-Λύκειο Δράμας (Γυμνάσιο Αρρένων) για την διεξαγωγή των γλωσσικών μαθημάτων, το «Θεατράκι» της Αγίας Βαρβάρας και το Δημοτικό Ωδείο. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή και συνεργασία διαφόρων φορέων και θεσμών της πόλης και του Νομού Δράμας, όπως η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κύκλωψ», η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το Δημοτικό Ωδείο Δράμας, το Ξενοδοχείο Μαριάννα, η Οικολογική Κίνηση Δράμας, το Λύκειο Ελληνίδων, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, το Γυμνάσιο Νικηφόρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης,

Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν 22 φοιτητές, που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, προερχόμενοι από 10 χώρες: Ισπανία, Ουρουγουάη, Μεξικό, Ιταλία, Σουηδία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σερβία, Βοσνία.

Το πρόγραμμα θα έχει δύο κατευθύνσεις:

α) Μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε 3 επίπεδα: Μέσο I και II, και Προχωρημένο.

β) Εργαστήριο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά προς τα ισπανικά.

Τα κείμενα, που μεταφράζονται κάθε χρόνο, είναι έργα δραμινών συγγραφέων των οποίων η μετάφραση εκδίδεται από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών σε ηλεκτρονική μορφή και προσφέρεται σε ελεύθερη πρόσβαση on line για το αναγνωστικό κοινό της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής.

Στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος και του 4ου Κύκλου Θερινών Λογοτεχνικών Βραδιών του Συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών, την Τετάρτη 12 Ιουλίου και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί στο «Παλιό ρολόι» η παρουσίαση του βιβλίου της ισπανικής μετάφρασης ανθολογίας ποιημάτων του δραμινού ποιητή, Νίκου Κωνσταντινίδη.

Στα προηγούμενα προγράμματα μεταφράστηκαν έργα του Βασίλη Τσιαμπούση (Ανθολογία διηγημάτων) και του Νάσου Βαγενά (Πανωραία).

Στο πλαίσιο του προγράμματος επίσης, την Πέμπτη 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας τα εγκαίνια της έκθεσης του Πανεπιστημίου Γρανάδας «Ο πολιτισμός του Λόγου. 3.500 χρόνια ιστορίας της ελληνικής γλώσσας». Η έκθεση, που παρουσιάζεται στην ελληνική γλώσσα σε συμπαραγωγή με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποσκοπεί να παρουσιάσει, σε διαχρονική μορφή, την προσφορά της ελληνικής γλώσσας στον δυτικό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης διαλέξεις για τον ελληνικό πολιτισμό (αρχαίο, βυζαντινό, νεότερο), που φέτος θα είναι αφιερωμένες στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Θα πραγματοποιούνται στην Καπναποθήκη του Μαρμάρινου Σπιτιού και θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Η πολιτιστική δραστηριότητα περιλαμβάνει:

-Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία της φύσης

-Μαθήματα δημοτικών χορών

-Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κ.λπ.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες θα συνοδεύονται από εισαγωγικά μαθήματα σε μορφή διαλέξεων ή ξεναγήσεων.

Τα γλωσσικά μαθήματα και στα εργαστήρια μετάφρασης θα διδάξουν καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής και του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας, και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι διαλέξεις θα γίνουν από Δραμινούς κυρίως ειδικούς.

Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία στους ξένους φοιτητές να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Δράμας και της περιοχής της, αλλά και να γνωριστούν με τους νέους της πόλης.

Η τελετή έναρξης του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στις  12:30 στην Καπναποθήκη του Μαρμάρινου Σπιτιού, και λήξης το Σάββατο 22 Ιουλίου στις 20.30 στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Γυμνασίου Αρρένων στις 20.00. Και στις δύο εκδηλώσεις, αλλά και στις ομιλίες που θα πραγματοποιούνται καθημερινά (13.00-14.00) για την ιστορία και τον πολιτισμό της Δράμας και της περιοχής της είναι ευπρόσδεκτοι όσοι Δραμινοί το επιθυμούν.