Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε η 3η πανελλήνια ημερίδα των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων όλης της Ελλάδας, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία.

Η πανελλήνια ημερίδα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων Κ.Η.Φ.Η. Ελλάδος σε συνεργασία με το Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Δράμας και περιελάμβανε ομιλίες από επιστήμονες και εργαζόμενους στα Κ.Η.Φ.Η., απαγγελίες ποιημάτων, καθώς και καλλιτεχνικές δράσεις (θεατρικό σκετς και τραγούδια) από τους ίδιους τους ωφελούμενους του Κ.Η.Φ.Η.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, ο πρ. Δήμαρχος Δράμας και επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης, η Δημοτική Σύμβουλος κα Χρύσα Σιδερά, καθώς και ηλικιωμένοι ωφελούμενοι του Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Δράμας.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Λευτέρης Καλλινικίδης σημείωσε: «Σπουδαία ημέρα για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και με την ευκαιρία αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας εδώ στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Δράμας, το οποίο είναι ένα κέντρο πρότυπο για όλη την Ελλάδα, φιλοξενούμε την τρίτη πανελλήνια ημερίδα Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Θεωρώ πως η Δράμα πρωτοστατεί, πρωτοτυπεί, και σε αυτό. Με την ευκαιρία να ευχηθούμε σε όλους τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας, τους οποίους πολύ αγαπάμε, χρόνια πολλά, να είναι γεροί, πάντα να ανταμώνουμε, πάντα να γίνονται τέτοια και όλα να πηγαίνουν καλά στη ζωή τους».

Σχετικά με το μέλλον των Κ.Η.Φ.Η., ο κ. Καλλινικίδης ανέφερε: «Θα πρέπει απαραίτητα να βρεθούν οπωσδήποτε οι πόροι και οπωσδήποτε να βρεθεί ο τρόπος και να συνεχίσουν να συντηρούνται και να συνεχίσουν να λειτουργούν, διότι είναι μια στέγη στην οποία ένας ηλικιωμένος μπορεί να ‘ρθει και να βρει φροντίδα, αλλά και να βρει παρέα».

Η κα Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, Νοσηλεύτρια και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα Κ.Η.Φ.Η., μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., δήλωσε εντυπωσιασμένη και συγκινημένη από το Κ.Η.Φ.Η. του Δήμου Δράμας. «Πραγματικά ήρθαμε σε ένα Δήμο που έχει περιθάλψει στην Τρίτη Ηλικία, έχει στρέψει το βλέμμα του με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», ανέφερε η κα Μαθιουδάκη και έκανε λόγο για ένα μεγάλο και σύγχρονο Κ.Η.Φ.Η. Για το λόγο αυτό, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα Κ.Η.Φ.Η. εξέφρασε τα συγχαρητήριά της προς τον Δήμαρχο Δράμας και τους συνεργάτες του και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς δεν συμβαίνει παντού αυτό. Η Τρίτη Ηλικία, η τέταρτη ηλικία, γιατί το προσδόκιμο ζωής έχει μεγαλώσει, δυστυχώς αν μείνει κάτι, μπορεί να δώσουμε λίγη σημασία. Αν έχουμε μια χρηματοδότηση, κάτι μπορεί να γίνει. Διαφορετικά είναι υποτιμημένη. Είναι μια τιμωρία το να είσαι ηλικιωμένος, δυστυχώς το 2022. Προσπαθούμε ως Σύλλογος Εργαζομένων στα Κ.Η.Φ.Η. να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, γιατί ξέρουμε τι σημαίνει καθημερινότητα ενός ανθρώπου 90-95 χρόνων, ενός μοναχικού ανθρώπου, ενός ανθρώπου που είναι μη αυτοεξυπηρετούμενος, που έχει τα κινητικά του, που έχει τα νοητικά του, που έχει τα οικονομικά του προβλήματα. Γιατί όλα αυτά είναι προβλήματα των ανθρώπων της τέταρτης ηλικίας. Καταβάλλουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε καταφέρει κάποια πράγματα, όχι όμως στο βαθμό που θέλουμε. Τώρα, πιέζουμε γιατί στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο είναι ομάδα στόχου η τέταρτη ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι θα έρθει χρηματοδότηση αρκετά μεγάλη. Πιέζουμε να γίνουν πράγματα. Έχουμε κάνει προτάσεις ως Σύλλογος Εργαζομένων στα Κ.Η.Φ.Η., γιατί δεν είμαστε αμιγώς συνδικαλιστικό όργανο. Περισσότερο νοιαζόμαστε για τις προσφερόμενες ποιοτικές υπηρεσίας, παρά για τα δικαιώματα των εργαζομένων κι αυτό μας έχει καταλογιστεί και κάποιες φορές και όχι αδίκως. Προσπαθούμε, λοιπόν, να υλοποιηθούν κάποιες προτάσεις που έχουμε κάνει, για την ολοκληρωμένη φροντίδα των ηλικιωμένων». «Υπάρχει μια διάθεση να γίνουν κάποια πράγματα. Θα δείξει», κατέληξε η κα Μαθιουδάκη.

Η κα Μάρθα Βασιλειάδου, Διευθύντρια του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, στις δηλώσεις της εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία συναδέλφων της από όλη την Ελλάδα στη Δράμα και επεσήμανε: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της και είμαστε εδώ, ευελπιστούμε ότι θα κάνουμε και τέταρτο τμήμα στο Κ.Η.Φ.Η., με τη βοήθεια του Δημάρχου μας που είναι πάντοτε δίπλα μας και μας στηρίζει. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλο το προσωπικό του Κ.Η.Φ.Η., γιατί χωρίς τη συμβολή του δεν θα γινόταν τίποτα».

Τέλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος για τη φιλοξενία στη Δράμα της τρίτης πανελλήνιας συνάντησης των εργαζομένων στα Κ.Η.Φ.Η. είπε: «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση από τον Δήμο Δράμας. Θεωρώ ότι μεταξύ των διοικήσεων και των εργαζομένων των Κ.Η.Φ.Η. έχουμε να δώσουμε και να πάρουμε πάρα πολλά. Προετοιμαζόμαστε, όπως είπε και η Διευθύντριά μας, και για ένα τέταρτο τμήμα, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλους ηλικιωμένους να επισκεφτούν και να ωφεληθούν από όλες αυτές τις δράσεις. Θέλω να γνωρίζετε ότι οι δράσεις του Κ.Η.Φ.Η. της Δράμας είναι μοναδικές. Γίνεται χαρά και διασκέδαση η παραμονή των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, γιατί από αυτούς τους ανθρώπους μόνο έχουμε να πάρουμε».