ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ»

· Τι ζητούσε με έγγραφό της η Διοικήτρια του Νοσοκομείου και τι απάντησε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας

· Κάθε πολίτης της Δράμας ας κρίνει αν η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας ήταν επί της ουσίας αυτού που ζητούσε η Διοίκηση του Γ.Ν. Δράμας ή όχι

 

 

Η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας προς το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

 

Με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2020, δόθηκε στη δημοσιότητα μια ημέρα μετά, στις 24 Νοεμβρίου 2020, μακροσκελής ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, η οποία εν μέρει αφορά και την εφημερίδα «Εργασία… συν».

Όσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, η «Εργασία… συν» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Στους ιδιώτες γιατρούς για ενίσχυση του προσωπικού στράφηκε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, καμία απάντηση επί της ουσίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας». Το ρεπορτάζ αναφερόταν σε πληροφορίες για ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Σύμφωνα με όσα ήταν σε θέση να γνωρίζει η «Εργασία… συν» η Διοικήτρια κ. Καρατζόγλου με επιστολή της στον Ιατρικό Σύλλογο ζήτησε να μάθει αν υπάρχει ενδιαφέρον για απασχόληση ιατρικού προσωπικού και αν υπάρχουν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου που προτίθενται άμεσα να υπηρετήσουν στο Νοσοκομείο.

Το έγγραφο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας προς τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

 

Στην απαντητική επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου ουδεμία αναφορά υπήρχε στο θέμα που έθετε η Διοίκηση του Νοσοκομείου. Αντιθέτως, ο Ιατρικός Σύλλογος έθετε μια σειρά από ζητήματα, όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και συγκεκριμένα ποιος είναι ο αριθμός όσων νοσούν από το προσωπικό, πώς λειτουργούν δύο κλινικές Covid εκτός Παθολογικής, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό και γιατί λειτουργούν οι ανεξάρτητες είσοδοι στο παλαιό και στο καινούργιο κτήριο του Νοσοκομείου. Ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας για «…καμία απάντηση επί της ουσίας…» φαίνεται πως ενόχλησε τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και προχώρησε σε έκδοση ανακοίνωσης με ονομαστική αναφορά στην εφημερίδα «Εργασία… συν». Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Γεωργιάδη και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Γεώργιο Γκιόκη.

Ως προς το μέρος που αυτή αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εργασία… συν», ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας αναφέρει τα εξής (σύνταξη και ορθογραφία παραμένουν ως έχει):

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αναρτήσεις που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την διοικήτρια του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας, την ανοικτή επιστολή του συναδέλφου ιατρού διευθυντού της ορθοπεδικής κλινικής κυρίου Α. Σαρίδη και από την εφημερίδα της περιοχής μας “εργασία συν”, όπου δημοσιεύετε στις 19-11-2020 ότι “στους ιδιώτες ιατρούς για ενίσχυση του προσωπικού στράφηκε η διοίκηση του νοσοκομείου, καμία απάντηση επί της ουσίας από τον Ιατρικό Σύλλογο”, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποκάλυψη εκείνων, που παραπλανούν και ψεύδονται εις βάρος της δημόσιας Υγείας του δραμινού λαού, να συντάξουμε το παρών δελτίο τύπου.

Είναι ψέμα όταν λένε ότι δεν απάντησε ο Ιατρικός Σύλλογος. Η αλήθεια είναι ότι στο με αρ. πρωτ. 18714/06-11-2020 έγγραφο του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας, που απεστάλει στις 08-11-2020, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας απάντησε με το αρ. Πρωτ. 535/10-11-2020 έγγραφό του προς το Γεν. Νοσοκομείο Δράμας και το υπ’ αρ. 539/11-11-2020 προς ιατρούς μέλη του, αλλά και το δελτίο τύπου προς ασθενείς (αρ. Πρωτ. 543/13-11-2020) “συνημμένα”. Ποιος λοιπόν ευθύνεται; Η διοίκηση του Γ.Ν. Δράμας ή οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας και αναφέρετε ότι δεν απάντησε ο Ιατρικός Σύλλογος; Γιατί η αλήθεια είναι, ότι στο έγγραφο αυτό ο Ι.Σ. έβαλε την διοίκηση προ των ευθυνών της και το κοινοποίησε στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Δράμας και στην Δ/νση Υγείας Δράμας. Από πού το έμαθαν οι εφημερίδες;

Γνωρίζετε όλοι σας ότι τα γραπτά κείμενα μένουν. Γι’ αυτό, όποιοι και να είναι, προτίμησαν, αντί να ερωτήσουν τον Ιατρικό Σύλλογο, να λασπολογήσουν, να τον συκοφαντήσουν, δεδομένου ότι ο χρόνος τα διαγράφει όλα – ξεχνιούνται οι ευθύνες τους.

Δυστυχώς όμως για όλους μας, τα αναφερόμενα στο έγγραφο θέματα, επαληθεύτηκαν ακράδαντα. Τα ίδια τοπικά μέσα στις 19-11-2020 αναφέρουν ότι 100 και πλέον άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου Δράμας νοσούν ή βρίσκονται κατ’ οίκον περιορισμό…».

Το υπόλοιπο της μακροσκελούς ανακοίνωσης του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας όποιος επιθυμεί μπορεί να το διαβάσει στην ιστοσελίδα www.ergasia-press.gr, όπου και θα δημοσιευτεί αυτούσια (θα ήταν αρκετά δύσκολο να δημοσιευτεί ολόκληρη η ανακοίνωση σε έντυπη μορφή, καθώς μαζί με την απάντηση της εφημερίδας θα χρειαζόταν δύο σελίδες της εφημερίδας).

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας όσον αφορά την εφημερίδα «Εργασία… συν» φαίνεται ότι βασίζεται σε μια παρανόηση όσον αφορά το περιεχόμενο του δημοσιεύματος. Η εφημερίδα έγραψε πως ο Ιατρικός Σύλλογος δεν απάντησε ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ και όχι ότι δεν απάντησε καθόλου. Είναι άλλωστε ένα συμπέρασμα το οποίο εξάγεται εύκολα τόσο από τον τίτλο όσο και από το σύνολο του δημοσιεύματος. Οπότε, όσον αφορά τις φράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας «Είναι ψέμα όταν λένε ότι δεν απάντησε ο Ιατρικός Σύλλογος…» και «…Ποιος λοιπόν ευθύνεται; Η διοίκηση του Γ.Ν. Δράμας ή οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας και αναφέρετε ότι δεν απάντησε ο Ιατρικός Σύλλογος;…», αυτές σίγουρα δεν αφορούν την εφημερίδα «Εργασία… συν», γιατί ουδέποτε γράφτηκε κάτι τέτοιο. Scripta manent, δηλαδή τα γραπτά μένουν, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος.

Όσον αφορά τις φράσεις του Ιατρικού Συλλόγου «…προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποκάλυψη εκείνων, που παραπλανούν και ψεύδονται εις βάρος της δημόσιας Υγείας του δραμινού λαού…» και αντί «…όποιοι και να είναι, προτίμησαν, αντί να ερωτήσουν τον Ιατρικό Σύλλογο, να λασπολογήσουν, να τον συκοφαντήσουν…», είναι και πάλι σίγουρο δεν αφορούν την εφημερίδα «Εργασία… συν». Σήμερα, δημοσιεύονται αυτούσιες και οι δύο επιστολές, τόσο αυτή της Διοικήτριας με ημερομηνία 8-11-2020 όσο και η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας με ημερομηνία 10-11-2020. Πλέον, ο κάθε αναγνώστης της εφημερίδας, ο κάθε πολίτης της Δράμας, αλλά επακόλουθα και όλα τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, μπορούν να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα, αν δηλαδή η απαντητική επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου ήταν ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ αυτού που ζητούσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου ή όχι.

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας γίνεται αναφορά και σε άλλα έγγραφα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας (το υπ’ αρ. 539/11-11-2020 προς ιατρούς μέλη του και το δελτίο τύπου προς ασθενείς με αρ. πρωτ. 543/13-11-2020), τα οποία όμως ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως δεν απευθύνονται στη Διοικήτρια του Νοσοκομείου και άρα δεν μπορεί να αποτελούν απάντηση προς αυτήν.

Όσον αφορά την ερώτηση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας «από πού το έμαθαν οι εφημερίδες;», πέρα από την αυτονόητη διόρθωση ότι πρόκειται για μια εφημερίδα, την «Εργασία… συν», θα ήταν καλό να υπενθυμιστεί ότι ο όρος «δημοσιογραφικό απόρρητο» είναι κατοχυρωμένος όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές (λόγω έλλειψης χώρου δεν μπορεί να γίνει εκτενής αναφορά στην οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης ή σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά, η «Εργασία… συν» βρίσκεται στη διάθεσή του για να τον ενημερώσει).

Τέλος, η εφημερίδα «Εργασία… συν» υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση πως παραμένει στρατιώτης στη μάχη της ενημέρωσης του Δραμινού (και όχι μόνο) κοινού, όπως άλλωστε το έχει αποδείξει από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της.