ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ…

 

 

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Δραμινών Μελετών εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την απώλεια του Μέλους της και χορηγού της, Στέφανου Στολίγκα.

Ο αείμνηστος Στέφανος Στολίγκας υπήρξε όχι μόνο ενεργό Μέλος της Ε.Δ.Μ., αλλά και της Δραμινής κοινωνίας ευρύτερα. Μαχητικός και χωρίς ακρότητες έδινε από τις στήλες της εφημερίδας του «ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» έναν αγώνα κόσμιο, που ανέδιδε ειλικρινή αγάπη και έντονο προβληματισμό, αναδεικνύοντας με το περίσσευμα της ευγενικής ψυχής του προβλήματα σοβαρά της πόλης και του Νομού.

Το περιεχόμενο της εφημερίδας του ήταν ξένο προς τον κιτρινισμό, με κύριο μέλημά του την αναζήτηση της αλήθειας και μόνο. Και αυτή ακριβώς η αρετή ήταν εκείνη, που τον έκανε συμπαθή στη Δραμινή κοινωνία. Ο Στέφανος είχε μόνο φίλους. Και ήταν επόμενο, γιατί ποτέ τα χείλη του δεν σάλεψαν πικρό και καυστικό λόγο.

Παρών και συνοδευόμενος με την ερίτιμη σύζυγό του στήριζε κάθε προσπάθεια της Ε.Δ.Μ.

Ήταν συγκινητική η απόφασή του να προσφέρει αφιλοκερδώς τα συγγραφικά δικαιώματα του περισπούδαστου βιβλίου τού αειμνήστου αδερφού του και εξαίρετου συγγραφέα Κώστα Στολίγκα «ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ», το οποίο εξέδωσε η Ε.Δ.Μ. με δική της δαπάνη και το διένειμε δωρεάν στους Δραμινούς πολίτες, ώστε να γνωρίσουν όλη την πικρή αλήθεια για το ολοκαύτωμα της Δράμας το Σεπτέμβριο του 1941.

Ο αείμνηστος Κώστας Στολίγκας δεν δίστασε να δώσει με ειλικρίνεια τα αίτια του ολοκαυτώματος περίπου 2.000 αθώων Δραμινών. Γι’ αυτό και το έργο του αποτελεί αξιόλογη ιστορική πηγή για τη συγγραφή της νεώτερης ιστορίας της Δράμας.

Η Ε.Δ.Μ. θα διατηρεί στη μνήμη της τον πράο, ειρηνικό, συνεργάσιμο και στηρικτή του έργου της Στέφανο Στολίγκα ευχόμενη εις βάθος καρδίας να είναι ελαφρά η Δραμινή γη, που τον δέχτηκε στα σπλάχνα της και την οποία τόσο άδολα αγάπησε και στήριξε.

 

Το Δ.Σ. της Ε.Δ.Μ.