Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη, παρότι η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ,
Θανάσης Γλαβίνας ανέλαβε να περιγράψει την οργή της Χαριλάου Τρικούπη και να στηρίξει τη διαδρομή και το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη. «Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Η προσφορά του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, αναγνωρίζεται, ακόμη και από τους ορκισμένους ιδεολογικούς του αντιπάλους», είπε ο κ. Γλαβίνας θέλοντας να «θυμίσει» και τις σφοδρές επιθέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση Σημίτη από τη Νέα Δημοκρατία. «Ο πρώην Πρωθυπουργός πρωταγωνίστησε στα μεγάλα έργα υποδομών, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας, προώθησε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος, πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και ενίσχυσε το κράτος δικαίου και τα θεσμικά αντίβαρα με την ίδρυση των ανεξάρτητων αρχών, τις οποίες όψιμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσποιείται πως υπερασπίζεται», συνέχισε ο κ. Γλαβίνας δείχνοντας επί της ουσίας ως εμπνευστή της δήλωσης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη: «Επαναλαμβάνοντας τον χυδαίο λαϊκισμό κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».
Ο κ. Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση νωρίτερα των πολιτικών συντακτών απευθυνόμενος στον κ. Κασσελάκη τον προέτρεψε να εστιάσει στο 2015, στη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και στην εξέλιξη του χρέους: «Εγώ δεν είμαι ούτε εκπρόσωπος Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, αλλά απαντώντας σε αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης: ας διαβάσει λίγο ιστορία να δει τι έγινε το 2015 να μάθει για το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «όπως υπάρχει συνέχεια στο κράτος υπάρχει και στα κόμματα» κι ότι: «Δεν ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα ο κ. Κασσελάκης. Το κόμμα στο οποίο εξελέγη με μεγάλο ποσοστό προϋπήρχε. Πριν μιλήσει ο κ. Κασσελάκης για χρέη καλό είναι να διαβάσει την πρόσφατη ιστορία πριν κάνει ανάλυση για την παλαιότερη αυτής»
Για την κυρία
Δώρα Αυγέρη είναι ο Παύλος Μαρινάκης που πρέπει να διαβάσει ιστορία και δη για τα χρέη, όχι της χώρας, αλλά των κομμάτων: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάς προτρέπει να κοιτάμε στο μέλλον. Την ίδια στιγμή που συστήνει στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαβάσει ιστορία για το ποιος χρεοκόπησε τη χώρα! Μάλλον ο κ. Μαρινάκης χρειάζεται να διαβάσει την ιστορία των χρεών των κομμάτων που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τόσα δεινά στο λαό». Ο Παύλος Πολάκης από την πλευρά του συνεχάρη τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υπονόησε ότι αναζητεί … ματαίως άλλους, μέσα και έξω από το κόμμα του, που να εξαπολύουν παρόμοια πυρά προς την ίδια κατεύθυνση. Με ανάρτησή του ο κ. Πολάκης στήριξε τη δήλωση Κασσελάκη λέγοντας: «Μπράβο Στέφανε! Δείξτε μου και μερικούς άλλους από τους «γνωστούς άγνωστους» ,ένθεν κακείθεν που έχουν κάνει τέτοια δήλωση!!! ΥΓ: αντιθέτως όταν κάποιοι από εμάς έβαζαν το Σημίτη στη θέση του, τους έπιανε τεταρταίος πυρετός…».
Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος, υπουργός στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου αργότερα, αλλά και επικεφαλής σήμερα του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις που οργάνωσε την εκδήλωση για να τιμήσει τον Κώστα Σημίτη, δεν απέφυγε να σχολιάσει τη στάση του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η κυρία Διαμαντοπούλου περιγράφοντας την αλυσίδα των πυκνών γεγονότων (απουσία Κασσελάκη από την εκδήλωση, επίθεση αμέσως μετά από τον ίδιο στο τιμώμενο πρόσωπο και «διαρκής» ανοιχτή σύγκρουση εντός της Κουμουνδούρου) έκανε προβλέψεις για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και «επέστρεψε» τα δηλητηριώδη βέλη: «Αν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ερχόταν ο Σ. Κασσελάκης θα ήταν πολιτισμική ανατροπή. Αν απλά δεν ερχόταν ήταν αναμενόμενο. Το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του κέντρου, αφού πριν έκανε το ίδιο με τον κόσμο της αριστεράς. Προσεχώς: ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ». Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Κασσελάκη χάνει οριστικά τα περιθώρια απήχησης στο χώρο του Κέντρου, οδηγεί στην έξοδο δυνάμεις της Αριστεράς και οδηγείται με ταχύτητα σε μια νέα οδυνηρή καθοριστικής σημασίας ήττα.
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αποδοκιμάζοντας τη δήλωση Κασσελάκη, σπεύδουν να εξηγήσουν ότι το κλίμα συνεννόησης που αποτυπώθηκε στο τετ- α- τετ το απόγευμα της Δευτέρας με το Νίκο Ανδρουλάκη αφορούσε δύο πολύ συγκεκριμένα πεδία, τα Τέμπη και τις υποκλοπές. «Οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις. Θα διερευνηθεί αν κάθε φορά υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Τίποτα παραπάνω. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Ούτε υπάρχει σύμπλευση», υπογραμμίζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη και προσθέτει, αναφερόμενο στην επίμονη προσπάθεια της ΝΔ να διευρύνει την απήχησή της στο Κέντρο ότι «ως πολιτικοί του αντίπαλοι πολέμησαν σφοδρά τον Κώστα Σημίτη αλλά βρίσκουν καταφύγιο στις δικές του ιδέες».
Αιχμηρό σχόλιο για την «προοπτική» συνεννόησης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για πρωτοβουλίες σχετικά με τα Τέμπη και τις υποκλοπές που τροφοδότησαν σενάρια περί νέας γέφυρας έκανε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
“Είκοσι τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να σταματήσει το “ειδύλλιο” ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά το θεωρούσα αναμενόμενο και όσα γράφονταν μόνο στη φαντασία τους υπήρχαν! Όσοι τα πίστεψαν ακόμη χειρότερα!!”, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μετά και τις επιθετικές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον του Κώστα Σημίτη. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος με ανάρτησή του στο facebook αφήνει όμως και έμμεσες αιχμές κατά της Χαριλάου Τρικούπη για “τακτικισμούς με ημερομηνία λήξης και αναφέρει συγκεκριμένα: “Η πολιτική είναι μαραθώνιος, απαιτεί στρατηγική και οι τακτικισμοί έχουν ημερομηνία λήξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο ένα δρόμο, την πολιτική του αυτονομία, μέσα στην κοινωνία, μακριά από γυρολόγους και γενίτσαρους”.
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Κώστα Σημίτη θέλησε να απευθύνει εν τω μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης, μία ημέρα μετά την εκδήλωση-τιμή στο έργο του πρώην πρωθυπουργού. Με ανάρτησή του στο facebook ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είπε «Πρόεδρε σε ευχαριστούμε για την προσφορά στου στην πατρίδα και την παράταξη» και παρέπεμψε στο χαιρετισμό του Κώστα Σημίτη στην προχθεσινή εκδήλωση, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους. Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα».
«Θα ήθελα μια αντιπολίτευση να μπορεί να είναι συμπεριληπτική Να μπορεί να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τις ασυμμετρίες που έχει η χώρα. Αυτή η αντιπολίτευση στεγάζεται στο ΠΑΣΟΚ . Με το ΠΑΣΟΚ και εγώ , όπως είπε ο Κώστας Σημίτης γιατί άλλωστε στη δική μας πολιτική προσχώρησαν όλοι», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος χειροκροτούμενος στην καταληκτική του παρέμβαση με την οποία συνόψισε το τριήμερο συνέδριο του e-kyklos.
«Απαιτείται να διαχειριστεί συμπεριληπτικά τα διαχρονικά σύμβολα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πώς έκανε καλά ο κ. Μητσοτάκης και πήγε και στη μία και στην άλλη εκδήλωση.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από θεσμικά αντίβαρα, από ένα κόμμα προοδευτικό που θα αναλάβει πολιτικό κόστος και δεν θα λαϊκίζει καθώς η κυβέρνηση χάνει μέρος της εκλογικής της νομιμοποίησης. Ωστόσο παρατήρησε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί το αντίβαρο της αντιπολίτευσης με αυτοδύναμη πολιτική πρόταση κι εφόσον δεν προκύψει πρέπει να αναζητηθεί συνεργασία εντός του συνταγματικού πλαισίου.
Εκτίμησε για το θέμα αυτό πως» βρισκόμαστε σε ενδιάμεση φάση μέχρι τις Ευρωεκλογές και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι το δεύτερο κόμμα και άρα η ουσιαστική αντιπολίτευση είναι αναμενόμενος». «Δικαιούται το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί να γίνει δεύτερο κόμμα με όσα ανέλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να παραμείνει», επισήμανε.