Στάση εργασίας από τις 9.00 έως τις 15.00 θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης. Μάλιστα, στις 11.00 είναι πριγραμματισμένη συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου.

Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας αναφέρονται τα εξής:

-μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

-στελέχωση των νοσοκομείων που έκλεισαν με τα Μνημόνια και αξιοποίηση για νοσηλεία ασθενών με COVID -19

-λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

-επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας

-επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

-να σταματήσουν οι διώξεις και απειλές σε βάρος υγειονομικών

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν δεχόμαστε να συνεχισθεί η πολιτική που χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας και ζωής μας και μετατρέπει τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε μονάδες «μιας νόσου».

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί απαιτούμε, με νομοθετική ρύθμιση, να γίνουν επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι για να μην καταρρεύσουν οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, κάτω από το «βάρος» του 3ου κύματος της επιδημίας.

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα περί «θωράκισης του ΕΣΥ», ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1632 εργαζόμενους (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 76.588 το Δεκέμβριο 2020), μειώνεται η χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Ενώ και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την πορεία των εμβολιασμών δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων, λόγω των οξύτατων ανταγωνισμών μεταξύ φαρμακευτικών ομίλων και κρατών, ούτε τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία από το ήδη ανεπαρκές προσωπικό. Αντίστοιχα στα Κέντρα Υγείας, η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων, χωρίς την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό, οδηγεί στη συρρίκνωση λειτουργίας, όπως στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας

Ταυτόχρονα, αντί να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση τους εξασφάλισε νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης «ενοικίασης» κλινών, της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2 αλλά και με την απόφαση για περιορισμό κατά 80% των χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Αν και ομολογούν ότι «οι εργασιακοί χώροι έχουν γίνει η βασική πηγή διασποράς», αρνούνται να επιβάλλουν στην εργοδοσία να παρθούν τα αναγκαία συλλογικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και περιορίζονται σε «συστάσεις» προς τους εργοδότες.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντι μας έχουμε την πολιτική κυβερνήσεων που αξιοποιεί την επιδημία για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν». Με αυτή την πολιτική και τους επιχειρηματικούς ομίλους που υπηρετεί, χρειάζεται να συγκρουστούμε για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Παπαδόπουλος Ιωάννης

Η Γραμματέας

Λαφτσίδου Αναστασία