ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 σταδιακά ξεκίνησε η επαναλειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (Τ.Ε.Ι.), Μικροβιολογικού – Ανοσολογικού – Αιματολογικού και Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων
  • Από την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 σταδιακά ξεκινά η επαναλειτουργία των προγραμματισμένων Χειρουργείων

 

Σύμφωνα με:

  1. Τα Πρακτικά των: της 40ης 22/4 και 44ης 27/4 συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, που παρελήφθησαν την 30 Απριλίου 2020, τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων του Γ.Ν. Δράμας, τις συνεδριάσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών του Γ.Ν. Δράμας (Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής) και της Επιτροπής Χειρουργείου.
  2. Την προετοιμασία και την Οργάνωση που ολοκληρώθηκε στο Γ.Ν. Δράμας,

για την σταδιακή επαναλειτουργία και τον προγραμματισμό τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας,

Ανακοινώνεται ότι:

-Από την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 σταδιακά ξεκίνησε η επαναλειτουργία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (Τ.Ε.Ι.), Μικροβιολογικού – Ανοσολογικού – Αιματολογικού και Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων, με μειωμένα ραντεβού, έως τρεις ασθενείς ανά ώρα και έως 12 ανά ημέρα ανά ιατρείο.

-Η είσοδος των ασθενών από την Κεντρική Πύλη θα γίνεται 10 λεπτά πριν από το ραντεβού τους, δηλαδή τόσο χρόνο πριν το προγραμματισμένο ραντεβού τους, όσος απαιτείται για τη δήλωση προσέλευσής τους και την αποχώρηση του προηγούμενου ασθενή.

-Ο ασθενής θα είναι ενημερωμένος από την Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων ή το Τηλεφωνικό Κέντρο με τον αριθμό προσέλευσής του στο εκάστοτε ιατρείο, ομοίως ενημερωμένη με την αντίστοιχη ανά Ε.Ι., θα είναι και η πύλη.

-Η είσοδος του ασθενή στο χώρο του Νοσοκομείου θα γίνεται μετά από τον αντίστοιχο έλεγχο, από τους νοσηλευτές και φύλακες στην εξωτερική πύλη, από 1 ασθενή σε Οφθαλμολογικό και Νευρολογικό Ιατρείο ανά ώρα και από τρεις ασθενείς ανά ώρα στα υπόλοιπα ιατρεία και έως 12 ανά ημέρα ανά ιατρείο, σύμφωνα με τον πίνακα.

-Προς αποφυγή του συγχρωτισμού, το Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο του Μαιευτικού – Γυναικολογικού Τμήματος θα πραγματοποιείται στον 2ο όροφο του Νοσοκομείου, στον χώρο που βρίσκεται ο υπέρηχος της Κλινικής, καθώς υπάρχει ξεχωριστή είσοδος και χώρος αναμονής, οπότε οι ασθενείς δεν χρειάζεται να περνούν μέσα από την Μαιευτική Κλινική.

-Η επαναλειτουργία των Απογευματινών Ιατρείων θα επανεξεταστεί μετά την επαναλειτουργία των πρωινών ΤΕΙ και ανάλογα με τα δεδομένα και τις οδηγίες που θα παρασχεθούν από το Υπουργείο Υγείας.

-Η είσοδος των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων που παρέμενε έως τώρα κλειστή, με την επαναλειτουργία Τμήματος των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων θα παραμένει ανοιχτή κατά τις ώρες λειτουργίας αυτών.

-Όλοι οι προσερχόμενοι ασθενείς θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

-Θα αναμορφωθεί ο χώρος αναμονής των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση μεταξύ των ασθενών και θα υπάρχει Νοσηλευτής ο οποίος θα ελέγχει την τήρησή της.

-Οι ασθενείς που επιθυμούν προσδιορισμό ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία μόνο για συνταγογράφηση (πλην διαβητολογικών και νεφρολογικών) θα εφαρμόζουν υποχρεωτικά την άυλη συνταγογράφηση.

-Όσον αφορά την συνταγογράφηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, όσοι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από Γενικό Ιατρό των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων και της Τοπικής Μονάδας Υγείας, θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον θεράποντα νοσοκομειακό ιατρό τους, θα εκδίδονται οι συνταγές και θα τις παραλαμβάνουν από την πύλη του Νοσοκομείου. Λόγω προσωπικών δεδομένων οι συνταγές θα παραδίδονται στους φύλακες σε κλειστό φάκελο και στη συνέχεια προσωπικά στους ασθενείς ή σε αρμοδίως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

-Η Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων θα επικοινωνεί με τους ασθενείς των οποίων τα ραντεβού έχουν ακυρωθεί, προκειμένου να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας που υπήρχε πριν την αναστολή λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων.

-Για την έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων, οι οποίες απαιτούνται από τις ταξιδιωτικές οδηγίες, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στα Κέντα Υγείας.

-Συνεχίζεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στις Κλινικές μέχρι νεωτέρας και οι συνοδοί νοσηλευομένων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κάρτα συνοδού, προκειμένου να τους επιτρέπεται η είσοδος κατά η διαλογή – έλεγχο στην Πύλη.

-Από την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 σταδιακά ξεκινά η επαναλειτουργία των προγραμματισμένων Χειρουργείων.

-Οι υπεύθυνοι Χειρουργοί μετά από συνεργασία με την Επιτροπή Χειρουργείου και στην περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα, ανάλογα με το πρόγραμμα και την λίστα χειρουργείου, θα επικοινωνούν με τους ασθενείς των οποίων τα χειρουργεία έχουν ακυρωθεί, θα επαναπρογραμματίζεται το χειρουργείο τους και θα δίνονται οδηγίες – κατά περίπτωση – για τον προεγχειρητικό έλεγχο που απαιτείται.

-Όλοι οι ασθενείς που θα έχουν προγραμματισμένο χειρουργείο θα εξετάζονται για COVID-19, πριν την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, σε επίπεδο προεγχειρητικού ελέγχου.

Το επόμενο διάστημα, μετά την σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε, ώσπου να νικήσουμε την αρρώστια οριστικά. Η διαχείριση της νέας καθημερινότητας με ωριμότητα, θα μας οδηγήσει σταδιακά, να την βελτιώνουμε για να την κάνουμε όλο και καλύτερη. Προσέχουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Τηρούμε πιστά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας. Μένουμε ασφαλείς και συνεχίζουμε με υπομονή και επιμονή.

 

Η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας

Θεσσαλονικιά Β. Καρατζόγλου