Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα κινηθούν και σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κινηθεί επίπεδα αντίστοιχα με χθες, δηλαδή σε πάνω από 30.000.

Κατά την ίδια πηγή, τα μισά από τα κρούσματα σήμερα, καταγράφονται στην Αττική. Χτες, Πέμπτη καταγράφηκαν 35.580 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι και 636 διασωληνωμένοι.

Νέα μέτρα: Στάση αναμονής στην κυβέρνηση

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρείται στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστωθεί το αν η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη νόσηση και κατ’ επέκταση σε μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας. Ωστόσο δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το νέο αυτό κύμα που «αιφνιδίασε» με την ταχύτητα του.

Πάντως το ενδεχόμενο ενός lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ στόχος είναι τα νέα μέτρα να επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο τους πολίτες που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις. Ωστόσο δεν υπάρχει πλέον η «κόκκινη γραμμή» για μη λήψη οριζόντιων μέτρων, με δεδομένο πως το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση αφορά και τους εμβολιασμένους.

Η άποψη που επικράτησε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν να δοθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα περιθώρια στην αγορά για να λειτουργήσει την περίοδο των εορτών. Ωστόσο μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων τα περιθώρια στενεύουν και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για νέες ανακοινώσεις .

Μάλιστα τα… κομπιουτεράκια έχουν ήδη βγει στο οικονομικό επιτελείο για να οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται. Τα πρώτα μέτρα – π.χ. επέκταση Συν-Εργασία, αναστολές συμβάσεων- έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο για παράταση των περιορισμών και μετά τις 16 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί και πρόσθετο πακέτο.

Ασκήσεις επί χάρτου για νέα μέτρα

Την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Κεντρικός στόχος παραμένει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί αν τελικά θα τηρηθεί ο στόχος για ανοιχτά σχολεία στις 10 του μήνα (υπάρχουν εισηγήσεις για μετάθεση κατά μια εβδομάδα). Επίσης ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων μετά και το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς θα συζητηθεί η αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς σήμερα θα πρέπει να νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα.

Παράλληλα έχει φουντώσει η συζήτηση για την επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού, που θα γίνει με ηλικιακά αλλά όχι επαγγελματικά κριτήρια. Στην … πρώτη γραμμή αναμένεται να βρεθούν οι 50ρηδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση να επεκταθεί και στους 40ρηδες αν συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ανακοινωθεί πως από τις 16 Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Πηγή: ethnos.gr