Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, τα τζάκια και οι σόμπες έχουν ανάψει στα σπίτια του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο χειμώνας έκανε την εμφάνισή του και ο υδράργυρος έπεσε ακόμα και στους -3,5 βαθμούς, στις 19 Οκτωβρίου, στο Οχυρό. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Κυριακίδης μέχρι τα τέλη Μαΐου θα «αντιμετωπίζουν» αυτές τις θερμοκρασίες, «οπότε πρέπει να ανάβει η σόμπα, να υπάρχει καύσιμη ύλη για να ζεσταίνονται τα σπίτια». «Μία στις τέσσερις ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν» ανέφερε ο κ. Κυριακίδης τονίζοντας πως οι ανάγκες για να ζεσταίνετε ένα σπίτι είναι τεράστιες.

Οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, έχουν εγκαταλείψει λόγω κόστους, το πετρέλαιο και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και με πέλλετ. Μια μέση οικογένεια χρειάζεται περίπου 20 τόνους ξύλου για να βγάλει τον χειμώνα ενώ για την ώρα ο κόσμος καίει τα περσινά αποθέματα. Η περίοδος καυσοξύλευσης είναι σε εξέλιξη, ωστόσο η παραδοσιακή αυτή πρώτη επιλογή των κατοίκων, έχει περιοριστεί.

Μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, μόνο ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου επιτρέπονται από το Δασαρχείο να υλοτομούν και να μεταφέρουν καυσόξυλα στα νοικοκυριά τους. Η υλοτομία και μεταφορά καυσόξυλων υπέρ τρίτων, απαγορεύεται. Ο υπόλοιπος κόσμος θα στραφεί στο ελεύθερο εμπόριο.

Ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου έχει διεκδικήσει και φέτος να δοθεί στον τόπο το ανώτερο επίδομα θέρμανσης.

Εκτίμησε πως λόγω των αυξημένων τιμών αρκετοί πολίτες ενδεχομένως αντιμετωπίσουν προβλήματα. «Πέρυσι που δεν είχαμε αυτές τις τιμές, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου έφτασαν σε ρεκόρ χορήγησης βοηθημάτων σε απόρους και οικονομικά αδύναμους. Ο Δήμος θα παρέμβει. Δεν θα αφήσει κανέναν να κρυώσει στο Κάτω Νευροκόπι» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ertnews.gr / Τασούλα Κρητικού