Σε ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας για την απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, αναφέρονται τα εξής:

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας χαιρετίζει την μαζική συμμετοχή στην Απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων, σωματείων και φορέων.

Σήμερα στην κεντρική πλατεία της Δράμας ενωθήκαν οι φωνές εκατοντάδων απεργών εργαζόμενων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, που κατέβηκαν συγκροτημένα με τα πανό των σωματείων και των μαζικών φορέων τους διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Εκφράστηκε η εναντίωση στην πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ και οι προηγούμενες, με συνέπεια την ενεργειακή φτώχεια, την εκτίναξη της ακρίβειας και τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος από την άμεση και έμμεση φοροληστεία.

Χαιρετισμό απεύθυναν εκπρόσωποι από σωματεία και φορείς:

Σωματείο Εργαζομένων Γ. Νοσοκομείου Δράμας, Σύλλογος Γυναικών Δράμας, μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων, Σύλλογος Κομμωτών & Κουρέων Δράμας, Ένωση Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΔ, Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, Εργατικό Κέντρο Δράμας

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Σήμερα πανελλαδικά, χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν το βήμα να απεργήσουν! Δίνουμε δυναμικά το παρόν στην σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και στην Δράμα.

Βροντοφωνάζουμε σε Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες: Δε σφίγγουμε άλλο το ζωνάρι, καμιά ανοχή, καμιά αναμονή! Δεν προσαρμοζόμαστε, ούτε θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους!

Το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού που μας πρόσφερε γενναιόδωρα η κυβέρνηση αν ήταν ταινία θα είχε σίγουρα τίτλο «Η μεγάλη κοροϊδία».

Τεραστίων διαστάσεων είναι και το φαγοπότι που έχουν στήσει οι εταιρείες ενέργειας σε βάρος των καταναλωτών με σπόνσορα την κυβέρνηση. Ενώ το 70% των νοικοκυριών αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ εκατοντάδες σπίτια στην Δράμα και κύρια στις ορεινές περιοχές του Κ. Νευροκοπίου και του Παρανεστίου ψάχνουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης γιατί αδυνατούν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή της βενζίνης είναι απλησίαστη, αυτοί μας προσφέρουν vouchers και pass που προέρχονται από τα δικά μας λεφτά, τους φόρους που πληρώνουμε, επιδοτώντας ταυτόχρονα τις εταιρείες ενέργειας. Δηλαδή «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Μας καλούν να ζήσουμε με δελτίο ρεύματος, να μάθουμε στο σκοτάδι, στο κρύο, για να προχωρήσουν οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης.

Οι εργατοϋπάλληλοι, που ο μισθός μας εξαντλείται πολύ πριν τελειώσει ο μήνας, οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, που βλέπουν τα μαγαζιά τους να ερημώνουν, οι αγρότες, που δεν μπορούν να ζήσουν από την παραγωγή τους και το χωράφι τους, οι συνταξιούχοι, που μετά από χρόνια μόχθου δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όλοι μαζί ενωμένοι εδώ από την πλατεία της Δράμας λέμε ΣΤΟΠ στα σχέδιά τους. Δε θα τους κάνουμε το χατίρι, ούτε θα προσαρμοστούμε, ούτε θα πεθάνουμε. Θα αγωνιστούμε για να μη ζούμε με μισθούς πείνας, που εξαφανίζονται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Καμιά ανοχή λοιπόν συνάδελφοι στην αντιλαϊκή πολιτική και τους σωτήρες, που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικές λύσεις στα προβλήματά μας.

Και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση έχουν τεράστιες ευθύνες! Θέσπισαν το χρηματιστήριο ενέργειας , ψήφησαν το νομοσχέδιο που επικαιροποιεί τους ειδικούς φόρους και το νομοσχέδιο περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας (πάνω στον οποίο πάτησε και ο νόμος- έκτρωμα Χατζηδάκη). Τους γυρνάμε λοιπόν την πλάτη! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή δεν θα φέρει λύση στα προβλήματά μας. Η δική τους πράσινη ή μη ανάπτυξη, είναι η δική μας φτώχεια και εξαθλίωση! Ζωντανεύει στα μάτια μας το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό» γιατί πραγματικά έτσι είναι. Μόνοι μας θα δώσουμε λύση. Μόνοι μας θα αγωνιστούμε για την ζωή και την δουλειά που μας αξίζει.

Το δρόμο μας τον δείχνουν οι εργαζόμενοι, που αγωνίζονται στην COSCO, στην e-food, στη ΛΑΡΚΟ, στα Λιπάσματα και Πετρέλαια Καβάλας, στη Ναυπηγοεπιστευαστική Ζώνη, στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ».

Το μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης «περπάτησε» στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια της μαχητικής πορείας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας.

Υ.Γ. Τις ύβρεις και… τα «γατάκια» του προέδρου του ΕΥΚ Δράμας τ’ αφήνουμε στην κρίση των συγκεντρωμένων συναδέλφων απεργών.