Η Σοφία Μπεκατώρου μιλά για τις μεγάλες διακρίσεις και την καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης

Καλεσμένη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (25/01) η Σοφία Μπεκατώρου, η Χρυσή μας Ολυμπιονίκης, η οποία συγκλόνισε με την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση σε νεαρή ηλικία από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Η λαμπρή πορεία, οι μεγάλες διακρίσεις, τα χρυσά μετάλλια και οι μνήμες από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε ανοιχτά για την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση, τους λόγους για τους οποίους έκανε αυτή την καταγγελία και όλα όσα αντιμετώπισε από την Ομοσπονδία αλλά και από τον κόσμο και τα παιδιά της όταν έφτασε στον εισαγγελέα.

Σοφία Μπεκατώρου: «Η θάλασσα είναι ελευθερία – Αντιμετωπίζεις όλους τους φόβους σου»

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης μίλησε για τα πρώτα της βήματα στην ιστιοπλοΐα λέγοντας: «Ξεκίνησα σε ηλικία 7 ετών, με αφορμή την προτροπή του πατέρα μου. Όταν πρωτοπήγα στον Όμιλο ήταν μια δύσκολη διαδικασία, είχε σχεδόν μόνο αγόρια. Έδεσα έναν ναυτικό κόμπο και έκριναν ότι μπορώ να πάρω το σκάφος και να βγω μόνη μου. Κι από τότε, δεν ξαναβγήκα από το σκάφος. Είναι ένας χορός με τη θάλασσα, μια απέραντη ελευθερία. Είναι σαν ένα κινητό σκάκι.

Είναι συναρπαστικό το άθλημα. Είναι ψυχοθεραπεία. Είναι πολύ όμορφο και το γεγονός ότι μπορείς να είσαι σε ομάδα και δεν έχει όριο ηλικίας. Δεν θα σταματήσω να κάνω ιστιοπλοΐα και αυτό είναι σαφές. Ίσως όχι σε ολυμπιακό επίπεδο, αλλά μπορώ να κάνω. Είναι ένα extreme σπορ και πρέπει να έχεις φυσική κατάσταση, αλλά να μπορείς και ψυχικά να το αντέξεις γιατί αντιμετωπίζεις όλους σου τους φόβους».

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τη σκληρή δουλειά και τις ατελείωτες ώρες αφοσίωσης στην ιστιοπλοϊα, για την συναθλήτριά της, Αιμιλία Τσουλφά, καθώς και για το σοβαρό χειρουργείο που έκανε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες:

«Τρεις μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναγκάστηκα να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση στην σπονδυλική μου στήλη. Δεν μπορούσα να περπατήσω. Ευτυχώς έφυγα στο εξωτερικό και κατάφερα να κάνω σωστή αποκατάσταση, γιατί στην Ελλάδα δεν ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες. Στους τρεις μήνες αυτούς δεν υπήρχε κανένα πρωτόκολλο που να λέει ότι μπορώ να σηκωθώ και να αγωνιστώ ξανά. Μέσα σε δύο μήνες κατάφερα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ μαζί με την Αιμιλία», ανέφερε η Χρυσή Ολυμπιονίκης.

Η Μπεκατώρου για την αδελφή της: «Μου είπε “τα κατάφερες” και μετά από δύο μέρες “έφυγε”»

Η Σοφία Μπεκατώρου συγκινήθηκε μιλώντας για την αδελφή της, Βάρια, η οποία έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο. «Η Βάρια ήταν και αυτή αθλήτρια και γνώριζε πολύ καλά πόσο αγαπούσα τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Το ότι βρέθηκα δίπλα της σε όλη τη διάρκεια της ασθένειάς της την έκανε να νιώθει ασφάλεια. Είχε τρέξει πέντε μαραθωνίους. Ήταν η πρώτη γυναίκα που έτρεξε Iroman. Ήταν μεγάλη αγωνίστρια. Καταλάβαινε ότι βρισκόμουν μαζί της γιατί την αγαπούσα. Με προέτρεψε να κυνηγήσω την πρόκριση. Και όταν το έκανα, μου είπε “τα κατάφερες” και μετά από δύο μέρες έφυγε”, δήλωσε η Ολυμπιονίκης.

«Είχα δεχτεί πολλές φορές απειλές από παράγοντες μέσα στον χώρο της Ομοσπονδίας»

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΙΟ, την οποία έχουν καταγγείλει πολλοί από τους αθλητές της Ομοσπονδίας, η Σοφία Μπεκατώρου δήλωσε: «Πίστευα ότι όσο καλύτερη αθλήτρια θα γινόμουν θα είχα περισσότερη βοήθεια από το κράτος, αλλά γινόταν ακριβώς το αντίθετο. Είχα δεχτεί πολλές φορές απειλές από παράγοντες μέσα στον χώρο της Ομοσπονδίας όταν είμασταν ομάδα με την Αιμιλία. Διαχρονικά, ξεκινώντας από τον Νίκο Κακλαμανάκη, το έχουν αναφέρει κι άλλοι, ο Μάντης με τον Καγιαλή, η Βασιλεία Καραχάλιου.

Όλοι οι αθλητές που διακρίθηκαν είχαν σοβαρά προβλήματα με την Ομοσπονδία. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει τους παράγοντες να έρχονται σε αντιπαράθεση με εμάς. Ούτε καν μπορώ να εξηγήσω για ποιο λόγο γίνεται αυτό.[…] Πολλές φορές υπήρχαν και οικογενειακά πρόσωπα των παραγόντων που εμπλέκονταν στον αθλητικό χώρο. Δεν υπήρχε το ασυμβίβαστο, με αποτέλεσμα να γίνεται και κακοδιαχείριση και να εξυπηρετούνται οικογενειακά συμφέροντα. Για αυτά υπάρχουν πολλές αποδείξεις και στοιχεία από τον Νίκο Κακλαμανάκη».

sofia_mpekatoroy.jpg

Σοφία Μπεκατώρου: «Γιατί μίλησα τώρα – Άκουσα σχόλια ότι αποπλανεί παιδιά»

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε ανοιχτά για την καταγγελία που έκανε κατά του παράγοντα της Ομοσπονδίας και εξέφρασε τα συναισθήματά της και τους λόγους που την έκαναν να μην μιλήσει τότε:

«Καταρχήν, καταλαβαίνεις ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Γιατί το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει αυτό το συμβάν τόσο βαθιά μέσα μου, που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα καν να το σκέφτομαι, γιατί δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω καθόλου. Εφόσον δεν είχα αντιδράσει άμεσα εκείνη τη χρονική στιγμή, συνειδητοποίησα ότι και να έβγαινα να μιλήσω δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Οπότε φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες αυτού του πράγματος. Υπήρχε μία ομερτά στην Ομοσπονδία. Ένα σύστημα που δεν άφηνε κανέναν αθλητή να φωνάξει. Δεν μπορούσαμε να εισακουστούμε. Όποτε διαμαρτυρόμασταν για το οτιδήποτε υπήρχε μία σημαντική αποσιώπηση των γεγονότων, οπότε αισθανόμουν ότι δεν θα έβρισκα το δίκιο μου.

Μέχρι που υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Άκουσα κάποια σχόλια από κάποιον πατέρα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποπλανεί παιδιά. Ούσα μητέρα ένιωσα ότι έχω πολύ μεγάλη ευθύνη και αποφάσισα να μιλήσω. Επίσης, με αφορμή την αγωγή που έγινε του Νίκου Κακλαμανάκη, ένιωσα ότι όλοι οι αθλητές μίλησαν ο ένας στήριξε τον άλλον και βρήκα το θάρρος να φτάσουμε στη δικαιοσύνη», ανέφερε. Σε όσους λένε ότι έχει στόχο να πολιτευτεί η Μπεκατώρου απάντησε: «Για όσους μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του τραύματος που έχω υποστεί… να τους πω δεν έχω στόχο να γίνω Ευρωβουλευτής ούτε να βοηθήσω κάποια παράταξη στις εκλογές της Ομοσπονδίας».

Σοφία Μπεκατώρου
Σοφία Μπεκατώρου

Απαντώντας στην ερώτηση «γιατί τώρα» με την οποία πολλοί αντιμετώπισαν την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, η Χρυσή Ολυμπιονίκης απάντησε στον Νίκο Χατζηνικολάου:

«Όσοι γνωρίζουν για την κακοποίηση καταλαβαίνουν ότι το τραύμα είναι μεγάλο και δεν είσαι έτοιμος να μιλήσεις. Νιώθω έστω ικανοποιημένη που βρήκα τη δύναμη. Και τη δύναμη τη βρήκα για να προστατεύσω άλλους. Όσο σκεφτόμουν τι συνέβη σε μένα, δεν έβρισκα τη δύναμη». Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τον «αιφνιδιασμό» που ήταν η κακοποίηση από αυτόν τον άνθρωπο και αναφέρθηκε στο πώς ο θύτης πλησιάζει το θέμα και αναπτύσσει οικειότητα μαζί του, καταφέρνοντας να ρίξει τις άμυνές του.

«Όταν ένας άνθρωπος έχει αναπτύξει μαζί σου μια σχέση εμπιστοσύνης, τη στιγμή που σε πολεμάει όλη η Ομοσπονδία και βγαίνει μπροστά και αρχίζει και λύνει θέματα, τότε κερδίζει έδαφος. Ήμασταν ενθουσιασμένες όταν μάθαμε ότι θα έρθει μαζί μας στον αγώνα για την πρόκριση. Οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες άρρωστες συμπεριφορές, είναι αυτοί που ήδη έχουν αναπτύξει κάποια οικειότητα με το θύμα. Δεν έχει άμυνα το θύμα. Είναι τα άτομα που λέμε, δεν το περίμενα ποτέ από αυτόν», ανέφερε η Χρυσή Ολυμπιονίκης.

«Ο μόνος στόχος μου είναι να αποκαλύψω την κατάχρηση εξουσίας και να βοηθήσω παιδιά»

Μιλώντας για το τι θα προέτρεπε σήμερα να κάνει ένα θύμα σε ανάλογη περίπτωση, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε πως θα πρέπει να μιλήσει άμεσα, δηλώνοντας, παράλληλα, πως είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που δίνεται στο θύμα να μιλήσει, καθώς το αδίκημα παραγράφεται μέχρι να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει.

«Τώρα που γνωρίζω ακριβώς και το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, βλέπω ότι δυστυχώς μέχρι στιγμής η νομοθεσία λειτουργεί υπέρ του θύτη και υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο μπορείς να μιλήσεις. Σίγουρα το θύμα πρέπει να μιλήσει άμεσα. Πιστεύω σίγουρα ότι πρέπει να δοθεί περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνουν οι παραγραφές. Το λένε οι επιστήμονες ότι τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν άμεσα. Κι εμένα μου πήρε τόσα χρόνια για να συνειδητοποιήσω τι μου έχει συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμένα με ενδιαφέρει να μην κάνει ποτέ ξανά κακό σε κανέναν».

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς επικοινώνησε την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στα παιδιά της:«Πίστευα ότι θα πάρει δημοσιότητα το θέμα. Αλλά δεν περίμενα τόσο πολύ. Στις 26 Νοεμβρίου έδωσα την πρώτη κατάθεση στον εισαγγελέα. Από τότε προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο για να κάνω κι άλλους ανθρώπους να βγουν να μιλήσουν. Γι’ αυτό και μίλησα με τα παιδιά μου και προσπάθησα να τους εξηγήσω κάποια πράγματα για την σεξουαλική βία. Στην αρχή ο γιος μου με στεναχώρησε, μου είπε “Μαμά θα γίνουμε ρεζίλι, όλοι θα μιλάνε για αυτό”. Εξήγησα στον γιο μου, που βρίσκεται στην προεφηβεία και έχει ανησυχίες, τι είναι η σεξουαλική βία και το πώς έχουμε δικαίωμα να λέμε “όχι”. Όταν πήρε διάσταση το θέμα κατάλαβε ότι είναι για καλό. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα ενημερώσουν, γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Η κόρη μου μου είπε “τώρα νιώθω πώς άμα μεγαλώσω δεν θα φοβάμαι”», δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου.

 Πηγή: ethnos.gr