ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Χωρίς την επιδότηση στο ρεύμα, ο μέσος καταναλωτής θα είχε μια αύξηση στο λογαριασμό της τάξης των 60-65 ευρώ τον μήνα, αφαιρούμε εμείς τα 42 και έτσι έχει μια αύξηση 15 ευρώ τον μήνα», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Ένα μέσο νοικοκυριό, όπως το δικό μου το νοικοκυριό, καταναλώνει 350 κιλοβατώρες τον μήνα. 7 στα 10 νοικοκυριά καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα και πάνω εκεί έχουμε κάνει τον υπολογισμό μας, εκεί στηρίζουμε με 42 ευρώ τον μήνα. Στο σύνολο του λογαριασμού δεν θέλουμε ο καταναλωτής να έχει μια ανατίμηση που να ξεπερνά ένα 15%-20% σε μηνιαία βάση», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δίνει τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και από 1η Ιανουαρίου και τις επιχειρήσεις, από τις χώρες όλης της Ευρώπης, αναλογικά με τα οικονομικά της μεγέθη και τον πληθυσμό της, επεσήμανε ο Υπουργός. Ήδη μέχρι 31/12 έχουν διατεθεί, σημείωσε, 1,3 δισ. ευρώ είτε ως επιδοτήσεις στο ρεύμα είτε μέσα από την αύξηση και τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης είτε μέσα από τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο και επιπλέον άλλα 400 εκατ. ευρώ μόνο για έναν μήνα για τον Ιανουάριο θα διατεθούν για την απορρόφηση τουλάχιστον ενός μεγάλος τμήματος της εισαγόμενης αύξησης των τιμών ενέργειας η οποία φαίνεται ότι δεν θα αποκλιμακωθεί τόσο γρήγορα. Πάντως, αν κάποιος καταναλώνει περισσότερο, 600 ή 1000 κιλοβατώρες η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας.

«Απορροφούμε το 90% της αύξησης που αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά»

«Εμείς θα θέλαμε αν ήταν δυνατόν να είχαμε μειώσεις, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο υπερβαίνει την ελληνική κυβέρνηση, όπως και κάθε κράτος μέλος της Ευρώπης, γι’ αυτό και προτείναμε και προσωπικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής ότι θα πρέπει να γίνει ένας κεντρικός ευρωπαϊκός μηχανισμός να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του από κάθε ένα κράτος μέλος ξεχωριστά» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς, προσέθεσε ούτε την διάρκεια της κρίσης ούτε και το μέγεθος, τόνισε ο Υπουργός. «Γι’ αυτό ως χώρα, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δημιουργήσαμε έναν ειδικό μηχανισμό και ένα ειδικό ταμείο, το ταμείο ενεργειακής μετάβασης όπου εκεί διαθέτουμε πόρους που προέρχονται από τις δημοπρασίες του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τα πλεονάσματα που έχει ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ, που σήμερα κοστίζουν 3 και 4 φορές πιο φθηνά απ’ ό,τι τα λιγνιτικά εργοστάσια ή τα εργοστάσια φυσικού αερίου, αυτά τα αξιοποιούμε και στηρίζουμε στοχευμένα οριζόντια τα νοικοκυριά. Σε ό,τι αφορά τα πιο ευάλωτα, περίπου 560.000 περίπου νοικοκυριά, σχεδόν το 10%-13% των νοικοκυριών που είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, εκεί απορροφούμε το 90% της αύξησης που αυτοί έχουν και περισσότερο ανάγκη».

Επιλογή της κυβέρνησης, εξήγησε ο Υπουργός, ήταν η στήριξη στα νοικοκυριά, το σπίτι αλλά και τις επιχειρήσεις όσο αφορά την κατανάλωση ενέργειας γιατί είναι κάτι το οποίο είναι ανελαστικό. «Εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε το σπίτι, την οικογένεια, στην καρδιά του χειμώνα όπως επίσης να στηρίξουμε και την επιχείρηση από 1η Ιανουαρίου και μετά έτσι ώστε να μην έχουμε μεγάλες αυξήσεις στην κατανάλωση. Οι χρηματικές πηγές που έχουμε είναι περιορισμένες, δεν  μπορούμε σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουμε όλη την αύξηση του κόστους συνολικά στην ενέργεια στην Ελλάδα μέσα από επιδοτήσεις, θα έπρεπε να βρεθούν δις ευρώ τα οποία δεν υπάρχουν».

Γιατί δεν μειώνονται οι ειδικοί φόροι

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώνονται οι ειδικοί φόροι, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι ο ειδικός φόρος στην ηλεκτρική ενέργεια είναι 5 ευρώ η μεγαβατώρα και η επιδότηση που παρέχεται είναι 60 ευρώ στην μεγαβατώρα. «Επίσης στο φυσικό αέριο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι μόλις 1 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα και εμείς δίνουμε επιδοτήσεις 40 ευρώ».

Αναφορικά με το πρόγραμμα απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών θα προχωρήσει άμεσα, είπε ο κ. Σκρέκας. «Αναφερόμαστε κυρίως σε συσκευές που είναι ενεργοβόρες, όπως είναι τα κλιματιστικά, γιατί πολλά σπίτια έχουν καταργήσει άλλα θερμαντικά μέσα και χρησιμοποιούν νέας τεχνολογίας καινούρια κλιματιστικά καλύτερης απόδοσης και μικρότερης κατανάλωσης και επίσης σκεφτόμαστε και τα ψυγεία, γιατί είναι συσκευές που λειτουργούν όλο τον χρόνο και αν είναι παλιό και ο κινητήρας μπορεί να έχει κάποιου είδους βλάβη που δεν την καταλαβαίνει πάντα ένα νοικοκυριό, έρχονται τεράστιοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και δεν ξέρουν από πού προέρχεται αυτό. Θέλουμε το πρώτο εξάμηνο του έτους να λειτουργήσει, θα είναι για όλους τους Έλληνες, δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση ή χρονική προτεραιότητα για τους δικαιούχους, αυτά θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα».

Πηγή: imerisia.gr