Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό έντασης, το οποίο με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων παρέμεινε μόνο σε φραστικό επίπεδο, εκτυλίχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 3 Απριλίου 2023, με ευθύνη του επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμά Καλαϊδόπουλου, ο οποίος ξεπέρασε κάθε όριο στην πολιτική αντιπαράθεση, εμπλέκοντας ακόμη και παιδιά.

Συγκεκριμένα, το σώμα συζητούσε για την υπόθεση αναγραφής του συνθήματος «ΝΤΡΟΠΗ 57 ΝΕΚΡΟΙ», με αφορμή το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στον τοίχο της Αγ. Βαρβάρας, στη δυτική είσοδο της πόλης, με τη σύλληψη δύο ατόμων και τη στάση που θα τηρήσει ο Δήμος όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπόθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης, όταν ο κ. Καλαϊδόπουλος, απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιο Ηλιόπουλο φέρεται να ανέφερε, εκτός μικροφώνου και εκτός της διαδικασίας τοποθετήσεων, «μην μας το παίζετε εδώ πέρα και ευαίσθητοι. Όταν χάσετε τα παιδιά σας, τότε να είστε ευαίσθητοι». Η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ηλιόπουλου, καθώς ενεπλάκησαν τα παιδιά του στην όποια αντιπαράθεση μπορεί να υπάρχει σε ένα συλλογικό όργανο, χωρίς φυσικά να υπάρχει οποιαδήποτε λογική αιτία. Οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι αντήλλαξαν ύβρεις και κινήθηκαν με επιθετική διάθεση ο ένας προς τον άλλον, με τους ψυχραιμότερους να μπαίνουν ανάμεσα, έτσι ώστε η κατάσταση να μην φτάσει σε επίπεδα σωματικής βίας.

Όπως ήταν αυτονόητο η συνεδρίαση διεκόπη από τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη, έτσι ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση και να καταλαγιάσουν οι οξυμένοι τόνοι. Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή κι ενώ ο κ. Ηλιόπουλος είχε αποχωρήσει από τον χώρο, η διαδικασία της συνεδρίασης συνεχίστηκε, με τον κ. Καραμπατζάκη να ανακοινώνει προς τον κ. Καλαϊδόπουλο ότι δεν σεβάστηκε τον συνάδελφό του και το σώμα, ζητώντας του να αποχωρήσει από την αίθουσα. Παρά την αποβολή του, ο κ. Καλαϊδόπουλος δεν σεβάστηκε τον Πρόεδρο και το δικαίωμά του να διευθύνει τη συνεδρίαση, παραμένοντας στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και προκαλώντας νέο σκηνικό έντασης, με τον Πρόεδρο να του ζητά επιμόνως να βγει εκτός της αίθουσας. Μάλιστα, για κάποια στιγμή η συνεδρίαση βρέθηκε στον αέρα, καθώς υπήρχε ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της όσο ο κ. Καλαϊδόπουλος δεν λειτουργούσε σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου, η οποία εξέφραζε και το σύνολο των υπόλοιπων Δημοτικών Συμβούλων. Τελικά, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» έκατσε στις θέσεις που προορίζονται για το κοινό και μετά από λίγα λεπτά αποχώρησε.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο γεγονός στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η εμφάνιση της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Παρόντες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν και πολίτες, οι οποίοι όταν τέθηκε το θέμα της αναγραφής του συνθήματος στον τοίχο της Αγίας Βαρβάρας, στην προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση, από τον επικεφαλής της παράτασης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιο Ηλιόπουλο, σήκωσαν ένα πανό που έγραφε «ΝΤΡΟΠΗ 57 ΝΕΚΡΟΙ», με υπογραφή ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ.

Κατά τα άλλα, η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών παρακολουθούσε τη συνεδρίαση και τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων χωρίς να παρέμβει σε κανένα σημείο και χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Όταν εισήλθαν εντός της αίθουσας οι Αστυνομικοί ανέφεραν πως κλήθηκαν γιατί κινδυνεύει ο Δήμαρχος, ο οποίος απουσίαζε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Λίγη ώρα αργότερα, η Αναπληρώτρια Δημάρχου κ. Αναστασία Τόλιου, η οποία συζήτησε με τους Αστυνομικούς, ανέφερε προς το σώμα πως το 100 δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική κλήση από άτομο που δήλωσε πως επιτίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ίδια ενημέρωσε τους Αστυνομικούς πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ζήτησε να τεθούν στη διάθεση του Δήμου τα στοιχεία του ανθρώπου που τηλεφώνησε στην Αστυνομία. Αυτή, δεν ήταν η μοναδική φορά που εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ βρέθηκαν στο Δημαρχείο, καθώς λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά βρίσκονται εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η παρουσία της Αστυνομίας και τις δύο φορές, προκάλεσε ένταση εντός της αίθουσας, με Δημοτικούς Συμβούλους να θέτουν θέμα απομάκρυνσης των Αστυνομικών.

Όσον αφορά το θέμα με την αναγραφή του συνθήματος στον τοίχο της Αγίας Βαρβάρας, τόσο στην προ ημερήσιας διάταξη στην αρχή της συνεδρίασης, όσο και αργότερα όταν εισήχθη ως έκτακτο θέμα, αυτά που έγιναν γνωστά είναι ότι το για την αναγραφή του συνθήματος συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία πέρασαν ένα βράδυ στο κρατητήριο, ο Δήμος Δράμας υπέβαλε μήνυση για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, όμως, όπως ειπώθηκε στη συνέχεια, παρότι ο Δήμος έχει αποσύρει τη μήνυση, η διαδικασία συνεχίζει να κινείται αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία. Τελικά, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα πως ο Δήμος Δράμας δεν επιθυμεί τη δίωξη των δύο ατόμων, ούτε ακόμη και με την αυτεπάγγελτη διαδικασία, ενώ παράλληλα θα ανοίξει η διαδικασία επαφών με καλλιτέχνες και φορείς για να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος τοίχος. Υπενθυμίζεται πως το 2021με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Δράμας προχώρησε στο συγκεκριμένο σημείο στη ζωγραφική απεικόνιση ηρώων που συμμετείχαν στην Επανάσταση.