Στις συσκέψεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα συζητηθεί εκτενώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εάν δηλαδή συνεχίζεται η επιβράδυνση του επιδημικού κύματος και εάν υπάρχουν κάποιες εστίες αναζωπύρωσης των κρουσμάτων, αλλά και κατά πόσο τα πρώτο δείγματα από τις γιορτές, δείχνουν κάποια επίδραση στην εξέλιξη του επιδημικού κύματος.
Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι ο τρόπος που θα ανοίξουν τα σχολεία είναι σημαντικός. «Στα δημοτικά είναι πιο βατά τα πράγματα γιατί η συμβολή τους στην επιδημία είναι μικρή και έχει να κάνει με την κινητικότητα που παρατηρείται στα σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να μην συμπίπτουν οι ώρες προσέλευσης ή αποχώρησης, σε συνδυασμό με το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην πρώτη φάση της επιδημίας. Ιδιαιτέρως σημαντικά θα είναι μέτρα όπως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου, άλλωστε είναι μέσα στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας».
Ο κ. Τσακρής επεσήμανε ότι ο ρυθμός της μεταδοτικότητας είχε μειωθεί αλλά πρέπει να εξεταστεί ξανά, εάν υπάρχει κάποια αυξητική τάση αναμενόμενη εν μέρει λόγω των εορτών. Τέτοια εικόνα παρατηρούμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στη Μ. Βρετανία που έχει μπει σε ένα τρίτο πανδημικό κύμα, αλλά και τη Γαλλία και την Ισπανία που έχουμε αναζωπύρωση του πανδημικού κύματος, που δείχνει την τάση που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Τσακρής σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού δήλωσε ότι κάτι το οποίο θα δούμε να εξελίσσεται. Σε ευρωπαϊκές χώρες ανιχνεύονται οι νέες παραλλαγές του ιού και δείχνει τη δυναμική της νέας παραλλαγής να επεκτείνεται. Αυτό σημαίνει αυξημένο ρυθμό μεταδοτικότητας και φαίνεται πως ο ιός συνεχώς να προσαρμόζεται και δείχνει πως τα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να είναι κατά κάποιο τρόπο πιο αυστηρά. Στο ερώτημα εάν τα εμβόλια καλύπτουν τις παραλλαγές αυτές, ο κ. Τσακρής, τόνισε ότι από τις πρώτες ενδείξεις δεν φαίνεται να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά σίγουρα χρειάζεται συνεχής επιτήρηση της εξέλιξης του ιού καθώς θα προχωράει ο εμβολιασμός και στο μέλλον, ενδεχομένως, χρειαστεί μία προσαρμογή των εμβολίων, αυτό θα είναι εύκολο με τη νέα τεχνολογία του mrnΑ.
Το ίδιο συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα , ert.gr