ΚΑΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

 

Καμία χαμένη ευκαιρία χρηματοδότησης, κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο, δεν αφήνει να πάει χαμένη ο Δήμος Δοξάτου, ο οποίος έχει προχωρήσει σε εντάξεις έργων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις είναι πρωτόγνωρες όχι μόνο για τον ίδιο τον Δήμο Δοξάτου, αλλά ακόμη και για Δήμους από όλη τη χώρα με αντίστοιχο ή και με μεγαλύτερο πληθυσμό.

Ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει αξιοποιήσει πλήρως ο Δήμος Δοξάτου είναι το Πράσινο Ταμείο, όπου υπάρχει ανταπόκριση από πλευράς Δήμου σε όλες τις προκλήσεις που εκδόθηκαν, μην αφήνοντας να χαθεί καμία ευκαιρία αναβάθμισης. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου και ιδίως των νεότερων γενιών.

Συγκεκριμένα, μέσω εντάξεων έργων και προμηθειών, μέσω του Πράσινου Ταμείου ο Δήμος Δοξάτου έχει εντάξει και πρόκειται να υλοποιήσει τα εξής:

1.Τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής στη Φτελιά.

2.Τη διαμόρφωση της αυλής του σχολείου των Κυργιων

  1. Τον εξωραϊσμό ενός πάρκου στον Άγιο Αθανάσιο.
  2. Την ανάπλαση της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου
  3. Τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου του Δοξατου.

Οι εντάξεις του Δήμου Δοξάτου στο Πράσινο Ταμείο

Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν μέσω τριών εντάξεων έργων ή προμηθειών του Δήμου Δοξάτου στο Πράσινο Ταμείο.

Συγκεκριμένα, οι σχετικές εντάξεις είναι οι εξής:

  1. «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΦΤΕΛΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ», συνολικού προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.

Το έργο αφορά την ανάπλαση –αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου της περιοχής του διευθετημένου ρέματος που διατρέχει την κοινότητα Φτελιάς. Στο έργο περιλαμβάνονται η δημιουργία περιπατητικού διαδρόμου η προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, τραπεζόπαγκοι, ψησταριές), η τοποθέτηση μεταλλικής πέργκολας και οργάνου καλλισθενικής γυμναστικής, ο ηλεκτροφωτισμός του χώρου και η διαμόρφωση χώρου πρασίνου.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η συμβασιοποίησή του.

  1. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ KAI ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΥΛΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΟΞΑΤΟΥ», επιλέξιμου ποσού χρηματοδότησης 126.902,00 ευρώ.

Περιλαμβάνεται η προμήθεια και τοποθέτηση αθλητικού και αστικού εξοπλισμού σε κοινόχρηστη έκταση της κοινότητας Αγ. Αθανασίου (πάρκο έναντι Γυμνασίου Αγ. Αθανασίου) και στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Κυργίων του Δήμου Δοξάτου.

  1. «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΥΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΚΑΙ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ, συνολικού προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.

Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες διαμόρφωσης των αύλειων χώρων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Αθανασίου και του Δημοτικού Σχολείου Δοξάτου (διαμόρφωση γηπέδων καλαθοσφαίρισης, διαμορφώσεις με φυτεύσεις και πλακοστρώσεις, εξοπλισμός κλπ)

Χρηματοδοτήσεις για καινοτόμες δράσεις

Επιπλέον ο Δήμος Δοξάτου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας και για το Σχέδιο Ηλεκτρικής Φόρτισης Οχημάτων. Πρόκειται για δύο σχέδια τα οποία αποτελούν τον προπομπό για καινοτόμες δράσεις στον Δήμο Δοξάτου.

Εξοπλισμός με όργανα ψυχαγωγίας για 7 νηπιαγωγεία του Δήμου

Επίσης, δεδομένου ότι η κατάθεση πρότασης για χρηματοδότηση της κατασκευής παιδικών χαρών στους αύλειους χώρους νηπιαγωγείων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δεν έχει προχωρήσει από τον Μάιο του 2021 που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν αιτήματος και πρωτοβουλίας της Αντιδημάρχου κ. Κυριακής Παπαζώτου εγκρίθηκε δωρεά προς τον Δήμο για τον «Εξοπλισμό με όργανα ψυχαγωγίας των αύλειων χώρων επτά (7) Νηπιαγωγείων του Δήμου Δοξάτου», συνολικού ποσού 50.851,00 ευρώ από το «ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γ. ΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ». Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκινά το προσεχές διάστημα.

Αναπλάσεις σε όλα τα χωριά του Δήμου Δοξάτου

Αξίζει να αναφερθεί ότι αναπλάσεις έχουν γίνει και θα γίνουν σε όλα τα χωριά του Δήμου Δοξάτου, ο οποίος μάλιστα έχει καταθέσει και διεκδικεί ακόμη τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Δημαρχείου στο Καλαμπάκι.

Η καθοριστική παρουσία της Αντιδημάρχου Κυριακής Παπαζώτου

Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις του Δήμου Δοξάτου, η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης και η άμεση ανταπόκριση σε όλες τις προσκλήσεις εντάξεων έργων ή προμηθειών, αποδεικνύουν ότι μέσα από τη συνεργασία αιρετών και υπηρεσιακών μπορούν να εξασφαλιστούν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε ο Δήμος να είναι πρωτοπόρος στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου, έχοντας βεβαίως τη γνώση και την ανάλογη εμπειρία στον τομέα της υποβολής προτάσεων και εξασφάλισης εντάξεων, εγκαίρως φρόντισε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και να εμφυσήσει σε αιρετούς και υπηρεσιακούς τη σπουδαιότητα αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία λειτουργούν πολλαπλασιαστικά των δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος.

Έτσι, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Δήμος Δοξάτου όχι μόνο δεν αποτελεί «φτωχό συγγενή» στις εντάξεις από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά αντίθετα πρωταγωνιστεί και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ακόμη και για πολύ μεγαλύτερους Δήμους. Η επιτυχία αυτή φέρει τη «σφραγίδα» της Αντιδημάρχου κ. Κυριακής Παπαζώτου και όλων των συνεργατών της.