Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας καθώς ο κορονοϊός δείχνει τα δόντια του και πάλι στην Ευρώπη, με πολλές χώρες να επιβάλλουν καθολικό ή και τοπικό lockdown, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουν να καταγράφονται υψηλά νούμερα κρουσμάτων και κυρίως θανάτων και διασωληνωμένων.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες έκανε λόγο για καλό και κακό σενάριο.

Το θετικό σενάριο αφορά στην κορύφωση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κι εν συνεχεία να υπάρξει αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, τα κρούσματα θα ανεβαίνουν μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων γεγονός που θα αναγκάσει τους ειδικούς και την Κυβέρνηση να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των μέτρων που αφορά τους ανεμβολίαστους.

Παραδέχθηκε ότι ανέμενε μεγαλύτερη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο, τα ραντεβού για την τρίτη δόση πηγαίνουν πολύ καλά.

«Στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε, αλλά τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου, έχουμε 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς», είπε και σημείωσε ότι δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για τη χορήγηση πρώτης δόσης σε ηλικίες άνω των 60 ετών που ανέρχονται σε περίπου 570.000.

Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει διαρκώς πως θέμα lockdown στην Ελλάδα δεν τίθεται τόσο γιατί δεν μπορεί να το αντέξει η κοινωνία και η οικονομία, όσο και γιατί οι εμβολιασμοί στους ενήλικες προχωρούν.

Επαναξιολόγηση των μέτρων την επόμενη εβδομάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει επαναξιολογώντας την κατάσταση, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα, επιπρόσθετα και πιο στοχευμένα μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση και να αυξηθούν έτσι τα ραντεβού των εμβολιασμών.

Καμπανάκι από τους ειδικούς

Σε μια προσπάθεια τόνωσης της εμβολιαστικής ροής, θετικά κίνητρα για τους άνω των 65 ετών μελετά η Επιτροπή των Ειδικών, όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, μεταξύ των οποίων για παράδειγμα η μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος του φαρμάκου. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και δεν αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Με την πεποίθηση ότι τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα, από πλευράς της η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη πρότεινε είσοδο στα σούπερ μάρκετ για τους ανεμβολίαστους πολίτες με rapid test και διπλή μάσκα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η μάσκα σώζει». Η κ. Παγώνη προειδοποίησε ακόμη πως τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα με σχεδόν 600 άτομα στις ΜΕΘ και με θανάτους σαν να χάνουμε σχεδόν δύο πούλμαν, εφιστώντας ιδιαιτέρως την προσοχή στα εορταστικά τραπέζια.

Από τη μεριά του, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι το μέτρο του lockdown παραμένει στο «τραπέζι» αν η κατάσταση στο ΕΣΥ χειροτερέψει κατά πολύ και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άρρωστοι.
«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στη φαρέτρα μας» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής του Υπ. Υγείας.

Μιλώντας στο STAR, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμολογικής κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, εκτίμησε ότι με την πορεία που έχει τώρα η πανδημία, 3.000 συνάνθρωποί μας θα χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιλέξει λόγω του ότι δεν έχουμε εμβολιαστεί να ανοσοποιηθούμε από τη φυσική νόσο. Επειδή η λοίμωξη υπάρχει μες στις οικογένειές μας, μες στις οικογένειες όλων αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα μολυνθούνε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί άνθρωποι» εξήγησε.

Από την άλλη μεριά, την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς όπως είπε τα μοντέλα των επιστημόνων έδειχναν 600 διασωληνωμένους στα τέλη Νοεμβρίου και τελικά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε στο MEGA πως η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί και πως οι δυνατότητες της χώρας ως προς τη διαθεσιμότητα κρεβατιών δεν είναι απεριόριστες, καθώς υπάρχουν και άλλες νόσοι εκτός του κορονοϊού.

«Ζούμε σε μία χρονική στιγμή που ο κορονοϊός βρίσκεται παντού. Πρέπει να προσέχουμε άπαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 95% των διασωληνωμένων και το μεγαλύτερου ποσοστού των θανάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Plab B και τα σενάρια που εξετάζονται

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ενδεχόμενο…plan B, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που η πορεία της Covid-19 στην κοινότητα συνεχίσει να εξαπλώνεται;

Ένα σενάριο θέλει την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου της κίνησης για εκείνη την κατηγορία των πολιτών που έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί. Με λίγα λόγια, οι ανεμβολίαστοι να μην έχουν πρόσβαση ούτε στις δραστηριότητες που έχουν μέχρι σήμερα με rapid test. Ένα ακόμα σενάριο θέλει την επαναφορά της επιτακτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο δεν έχει φύγει ποτέ από το προσκήνιο, ωστόσο η εφαρμογή του έχει ατονήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις συγχρωτισμού, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, οι πολίτες δεν το εφαρμόζουν. Ένα ακόμα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, πάντως, είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα θελήσει να ανοίξει έναν ακόμα κύκλο υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς, μετά από αυτόν για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Προς το παρόν, η συζήτηση αυτή μοιάζει…παγωμένη, αν και υπάρχουν φωνές ανάμεσα στους επιστήμονες, οι οποίες τάσσονται υπέρ για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, σε περίπτωση που διαφανεί ότι επικρατεί το κακό σενάριο, σχεδιάζεται νέο πακέτο μέτρων για τους ανεμβολίαστους, το οποίο προβλέπει ακόμα και lockdown. Συγκεκριμένα:

Σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.

Επιπλέον, συζητείται ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τα εμπορικά καταστήματα. Θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.

Τέλος, ως ύστατο μέτρο θεωρείται το rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.

Οικονόμου: Ανοιχτό το να κάνουν rapid test στα σούπερ μάρκετ

Η βασική στρατηγική της χώρας είναι να μείνει ανοιχτή αλλά η κυβέρνηση εξετάζει οτιδήποτε είναι στην κατεύθυνση «ανοιχτή κοινωνία-προστασία σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους-περιορισμός της κίνησης μη εμβολιασμένων» ακόμα και το να μπαίνουν με rapid test σε σούπερ μάρκετ δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ό,τι γίνεται σημειακά θα αφορά τους μη εμβολιασμένους, θα αφορά την δική τους προστασία» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ συμπλήρωσε ότι «εμείς παρακολουθούμε τις αντοχές του συστήματος υγείας και συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια για μαζικό εμβολιασμό». Υπενθύμισε, μάλιστα, πως «σε ό,τι αφορά τους μη εμβολιασμένους από τον Σεπτέμβριο έχουμε πάρει μέτρα που δυσκολεύουν τη λειτουργία τους».

Επανερχόμενος στο θέμα των σούπερ μάρκετ ο Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε ότι «έχουμε πάει στην αύξηση των τ.μ. ανά πελάτη» συμπληρώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι η υποχρέωση διπλής μάσκας θα προσφέρει». Εξήγησε, δε, ότι το rapid test δεν έχει μπει στα σούπερ μάρκετ γιατί έχουν προϊόντα τα οποία χρειάζεται κάποιος για την επιβίωσή του και για τα οποία δεν υπάρχουν περιορισμοί όπως φάρμακα ή ψωμί.