Κατά τη χθεσινή ημέρα (28/2/2023) ο Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος μίλησε σε σειρά ραδιοφωνικών σταθμών για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη.

Σε σχετικά δελτία τύπου του κ. Ξανθόπουλου αναφέρονται τα εξής:

Θ. Ξανθόπουλος σε Alpha 989 και Α’ Πρόγραμμα: Η προσωπική ατζέντα Πολάκη αντίθετη στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η κοινωνία περιμένει από μας λύσεις-Υπάρχει πολιτικό θέμα με την κ. Νικολάου μετά το πόρισμα του ΣΔΟΕ

Η τακτική Πολάκη αποτελεί προσωπική στρατηγική που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις αποφασισμένες συλλογικά και εκφρασμένες από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέσεις για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στα ραδιόφωνα του Αlpha και του Α’ Προγράμματος της ΕΡΑ. Παρέπεμψε επίσης στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον Τομεάρχη Διαφάνειας Γ. Ραγκούση, όπου γίνεται αναφορά στην επιλεκτική λειτουργία της δικαιοσύνης και επισημαίνεται ότι ουσιαστικά ο κ. Πολάκης χαράσσει προσωπική στρατηγική, κάτι απολύτως ανεπίτρεπτο για κόμμα Αριστεράς ειδικά. «Η προσωποπαγής ατζέντα του Π. Πολάκη αντιστρατεύεται το πολιτικό σχέδιο του Τσίπρα. Η κοινωνία περιμένει από μας λύσεις και όχι εσωτερικές σκιαμαχίες», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε μετά την υπόθεση με τα ψηφοδέλτια στα Χανιά, ήρθε η νέα ανάρτησή του Π. Πολάκη, την επομένη της συνέντευξης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στο Πρώτο Θέμα, όπου ανέλυσε πως θα χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη δεύτερη φορά. «Με θεσμικό τρόπο, αξιοκρατία, λιγότερους μετακλητούς, ενίσχυση του κράτους. Και ο Π. Πολάκης με την ανάρτηση του κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση και διαμορφώνει προσωπική στρατηγική», τόνισε.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα προσωπικών επιθέσεων αλλά πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. με βάση πολιτικές επιλογές και ιδεολογικές αναφορές. «Γι αυτό το λόγο έχει κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία, επειδή ο Π. Πολάκης ακολουθεί προσωπικές πολιτικές. Το γεγονός ότι συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση το Εκτελεστικό Γραφείο για την παραπομπή, σημαίνει ότι υπάρχει προβληματισμός. Θα γίνει ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων. Θα προσερχόμουν με διάθεση να ακούσω και να συνδιαμορφώσω τη δική μου απόφαση. Πρέπει να κλείσει το θέμα με καταστατικές διαδικασίες και να βγει ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος και δυνατός, γιατί ο αντίπαλος είναι απέναντι. Θα είναι καταστροφική για μας μια ενδεχόμενη εσωστρέφεια. Ο κόσμος περιμένει από εμάς λύσεις και προτάσεις για τα προβλήματα του. Χρειάζεται καταλλαγή για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και το τραύμα στο κράτος δικαίου», συμπλήρωσε .

Όσον αφορά την υπόθεση της κ. Σ. Νικολάου παρατήρησε ότι υπάρχει πολιτικό θέμα από τη στιγμή που υπάρχει πόρισμα ΣΔΟΕ που της καταλογίζει ζημιά 2 εκ. ευρώ από απευθείας αναθέσεις. «Κρατικός λειτουργός που εμπλέκεται σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος με πόρισμα δημόσιας υπηρεσίας, είναι θέμα», υπογράμμισε

Αναφερόμενος τέλος στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Ν. Παππά, είπε ότι όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά κρίνονται. «Ο κ. Παππάς παραπέμφθηκε ως υπουργός που καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, αλλά έφερε στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες. Θα δούμε το σκεπτικό όταν καθαρογραφεί. Ο κ. Παππάς έχει πει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», κατέληξε.

Θ. Ξανθόπουλος στο Real fm: Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας-Επιλεκτική η κίνηση της δικαιοσύνης-Να προστατέψουμε το κράτος δικαίου

Για προσωπική στρατηγική του Π. Πολάκη μη αποδεκτή, γιατί έθεσε ζητήματα που αποτελούν απόψεις του, διαμετρικά αντίθετες με τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε λόγο μιλώντας στον Real fm και τον Ν. Χατζηνικολάου, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, προσθέτοντας ότι διαφωνεί με την επιλεκτική κίνηση της δικαιοσύνης να διατάξει έρευνα για τις δηλώσεις αυτές. «Η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας», τόνισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ανάρτηση Πολάκη είναι αντίθετη με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί όπως είπε, η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. είναι πολιτική και ιδεολογική, δεν αφορά πρόσωπα. «Και όσον αφορά το περιεχόμενο δεν απηχεί τις απόψεις μας, οι οποίες δεν βάλουν κατά προσώπων αλλά πολιτικών».

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι διαφωνεί με την επιλεκτική κίνηση της δικαιοσύνης να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του Π. Πολάκη. Όπως ανέφερε, έχουν γίνει τέρατα και σημεία, π.χ. όταν έλεγε ο Π. Μαρινάκης ότι θέλει να σκοτώσει τον Τσίπρα ή όταν ο Αδ. Γεωργιάδης ζητούσε να μπει φυλακή η Τουλουπάκη ή όταν ο Πρωθυπουργός έλεγε συμμορία και υπόκοσμο δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis και οι οποίοι αθωώθηκαν πανηγυρικά στη συνέχεια, αλλά δεν διατάχτηκε καμία έρευνα.

«Δεν συμψηφίζω αλλά καταδικάζω την επιλεκτική παρέμβαση και αναρωτιέμαι γιατί δεν κινήθηκε και τότε» σημείωσε και υπογράμμισε ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Στο άρθρο 14 του Συντάγματος προστατεύεται η ελευθερία έκφρασης. Σημασία έχει ο μη αρεστός λόγος, αυτόν θέλει να προστατέψει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με τα άρθρα 60 και 61 του Συνάγματος ο Βουλευτής δεν διώκεται για τη γνώμη του και αυτό ισχύει και για τον λόγο εκτός Βουλής, εφόσον αφορά πολιτικά ζητήματα. Δεν μπορεί να μπαίνει εισαγγελικός κορσές στη διατύπωση γνώμης για δημόσια πράγματα. Ο συνταγματικός νομοθέτης αφήνει ελάχιστο περιθώριο στο ποινικό νομοθέτη. Στο κείμενο π.χ. δεν υπάρχει απειλή βίας. «Έχουμε ήδη πολλά προβλήματα με το κράτος δικαίου. Λίγο πριν άκουγα την κατάθεση του κ. Ράμμου στο Ευρωκοινοβούλιο για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ας μην περιστέλλουμε επιπλέον την ήδη τρωθείσα δημοκρατία», επεσήμανε.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε επίσης ότι η δικαστική απόφαση για τον Ν. Παππά είναι σεβαστή αλλά πρόσθεσε ότι καταδικάστηκε για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος αλλά ως Υπουργός ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο και έφερε χρήματα στα δημόσια ταμεία. Τέλος σημείωσε ότι η παρουσία και η παρρησία των δικαστών είναι στοιχείο εξισορρόπησης του πολιτεύματος και υποχρέωση όλων μας είναι να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Δικαιοσύνη παντού», κατέληξε.

Θ. Ξανθόπουλος στον Σκάι: Δεν υπάρχει ποινική διάσταση στο θέμα Πολάκη-Δεν βάλουμε κατά προσώπων, είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Το θέμα Πολάκη δεν έχει ποινική διάσταση. Ποινικό θέμα δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει για κανέναν. Το θέμα έχει κυρίως πολιτική διάσταση. Ο κ. Πολάκης εκφωνεί ένα προσωπικό σχέδιο αντίθετο με αυτό του Τσίπρα και μάλιστα ατελέσφορο, δεν προσφέρει στην πολιτική αντιπαράθεση γιατί δεν πρέπει να στοχοποιούμε ανθρώπους. Είμαστε αντίθετοι με πολιτικές. Το θέμα δεν είναι να βάλεις εναντίον κάποιων προσώπων αλλά να κάνεις μια βαθιά πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Σκάι.

«Μας κάνει εντύπωση η επιλεκτική δραστηριοποίηση της εισαγγελίας. Ενώ έχουν ειπωθεί τόσα από κυβερνητικούς παράγοντες, που ασκούν και την εξουσία, δεν κινήθηκε τίποτε από πλευράς ποινικής διαδικασίας. Και καλώς θα έλεγα. Είμαστε ενάντια στο εισαγγελικό κορσέ που περιορίζει την ελευθερία γνώμης του Βουλευτή» συμπλήρωσε και παρέπεμψε για τα υπόλοιπα στα αρμόδια καταστατικά όργανα tου κόμματος που έχουν επιληφθεί. Αναφερόμενος δε στα δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου είπε: «Συστήνω καταλλαγή. Πρέπει να ανταλλάξουμε επιχειρήματα, απόψεις, σχέδια, όχι αφορισμούς και κατάρες».

Τέλος, επανέλαβε ότι η πολιτική διαδρομή του Ν. Παππά, που ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο μετά από δεκαετίες ανομίας, προσδιόρισε τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τηλεοπτικών ΜΜΕ να πληρώνουν τέλη για τη χρήση συχνοτήτων και νομοθέτησε την υποχρέωση και αυτή, είναι η πολιτική του προίκα που επιβάλλει να είναι υποψήφιος Βουλευτής, ακριβώς γιατί έχει δώσει δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβανόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη χρήση της δημόσιας περιουσίας.