ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

 

 

  • Πυρετώδεις διεργασίες στα κόμματα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους

 

 

Σε τροχιά εθνικών εκλογών βρίσκεται και επίσημα πλέον η χώρα, καθώς η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2019, αποτέλεσε και το έναυσμα των σχετικών διαδικασιών, οι οποίες έχουν χρονικό ορίζοντα τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας στον διάλογό του με τον κ. Παυλόπουλο εξήγησε ότι ζητά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη προώρων εκλογών για την ομαλή πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν». Ο Πρωθυπουργός συνέχισε, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής». Από την πλευρά του, σε αυτό τον σύντομο διάλογο, ο Πρόεδρος κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική».

Το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής θυροκολλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου και έτσι ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, η Βουλή με την νέα της σύνθεση θα συνεδριάσει και πάλι την Τετάρτη 17 Ιούλη στις 11 το πρωί, δέκα μέρες μετά τις εκλογές, όταν και θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές. Με την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για την διάλυση της Βουλής ολοκληρώθηκε η 17η κοινοβουλευτική περίοδος μετά την Μεταπολίτευση του 1974 και δίνει την θέση της στην επικείμενη 18η κοινοβουλευτική περίοδο. Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη του 2015 διαλύεται 101 μέρες πριν την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της.

Παράλληλα, οι διεργασίες σε επίπεδο κομμάτων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι πυρετώδεις. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου), δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για τους υποψήφιους του κόμματος σε επίπεδο Νομού Δράμας (με ανοιχτό πάντα τα ενδεχόμενο στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι την ώρα που θα διαβάζεται αυτό το κείμενο, να υπάρχουν πλέον πλήρη ψηφοδέλτια).

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα συνέλευση, μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής, παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπίας Τελγιορίδου, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία στο ψηφοδέλτιο του Ν. Δράμας του νυν Βουλευτή κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, του δικηγόρου και πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου και της αγρότισσας κ. Δήμητρας Παγκαλίδου.

Στη Ν.Δ., δεδομένη είναι η εκ νέου παρουσία στο ψηφοδέλτιο του Νομού Δράμας του νυν Βουλευτή κ. Δημήτρη Κυριαζίδη. Νέο πρόσωπο, από το μητρώο στελεχών του κόμματος, ο ιατρός – γυναικολόγος κ. Παναγιώτης Μάγγαλος. Από εκεί και πέρα, μια ακόμη σοβαρή περίπτωση υποψηφίου είναι του ιατρού – χειρούργου κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, ο οποίος είχε καταγράψει θετικό αποτέλεσμα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές με σταυρό.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μοναδικό κόμμα που για το Νομό Δράμας έχει ανακοινώσει το πλήρες ψηφοδέλτιό του, εδώ και καιρό μάλιστα (από τον περασμένο Δεκέμβριο). Υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής, ο κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός, μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Μαρμάρων Μακεδονίας & Θράκης, ο κ. Ιωάννης Ξανθόπουλος, πολιτικός μηχανικός, ο κ. Ιωάννης Παπουτσής, εκπαιδευτικός, και η κ. Χρυσάνθη Χαρίσκου, Ζωγράφος, καλλιτέχνης.

Τέλος, το ΜέΡΑ 25 ανακοίνωσε μια σειρά υποψηφίων σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και τον Νικόλαο Τογγιαλίδη (Διοικητικός – λογιστής) για το Ν. Δράμας.