Σε ανακοίνωση νέων μέτρων, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας, προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής (19/3) ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Άκης Σκέρτσος και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι αλλαγές είναι λίγες σε ό,τι ισχύει εδώ και λίγο καιρό, με τον κ. Σκέρτσο να κάνει λόγο για “ανάσες ελευθερίας” και “βαλβίδες αποσυμπίεσης”.

Τα νέα μέτρα

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει ενιαία σε όλη τη χώρα από τις 21.00 έως τις 5.00, Δευτέρα ώς Κυριακή.

Από την Δευτέρα 22/3 επαναλειτουργούν κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων στις περιοχές όπου είχε ανασταλεί η λειτουργία τους.

Επίσης, επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, με αυστηρούς κανόνες, έως 3 άτομα με χρήση μάσκας, και με δυνατότητα μετακίνησης με sms με κωδικό 6, χωρίς όμως χρήση οχήματος.

Ακόμη, ανοίγουν τα δημόσια πάρκα, με επίσκεψη έως 3 άτομα, εκτός εάν αφορά οικογένειες και πάλι με δυνατότητα μετακίνησης με sms και κωδικό 6, πεζή ή με ποδήλατο.

Ένα άλλο μέτρο αφορά τη δυνατότητα λειτουργίας στους καθεδρικούς ναούς κάθε Δήμου της χώρας, με όριο 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και με όριο τους 20 πιστούς, καθώς και με υποχρεωτικό τέστινγκ στους ψάλτες. Το μέτρο αφορά την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου και τους Β’ Χαιρετισμούς στις 26 Μαρτίου.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία σε παραθαλάσσιους Δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Δηλαδή, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις πεζή ή με ποδήλατο για τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση) και με περιορισμό εντός Δήμου ή σε απόσταση 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας για τις μετακινήσεις με κωδικό 2 (προμήθεια αγαθών από εν λειτουργία κατάστημα).

Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το Νομό Δράμας αφορούν η λειτουργία στους Ιερούς Ναούς, το άνοιγμα των πάρκων, καθώς και η επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων στους Δήμους όπου υπάρχουν. Η μετάβαση σε πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους γίνεται με τον κωδικό 6, χωρίς όμως χρήση οχήματος.

Έρχονται δωρεάν rapid test για όλους από τα Φαρμακεία

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Σκέρτσος προανήγγειλε ότι από το τέλος Μαρτίου θα υπάρχει δωρεάν παροχή rapid test σε όλο τον πληθυσμό, έτσι ώστε να ακολουθήσουν ελεγχόμενα ανοίγματα μέσα στον Απρίλιο.

Όπως ειπώθηκε, κάθε πολίτης θα μπορεί με τον αριθμό ΑΜΚΑ να λαμβάνει ένα rapid test την εβδομάδα από το Φαρμακείο της γειτονιάς του. Στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, είναι να γίνονται από 300.000 έως δυνητικά 10 εκ. τεστ την εβδομάδα.