ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 

 

  • Παρούσα στην τελετή έναρξης η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη
  • Θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Α. Παπαδόπουλο, ο οποίος έδωσε το παρόν, παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η γιορτή του κινηματογράφου στη Δράμα, το 42ο Εθνικό και 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο ξεκίνησε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019.

Η έναρξη της διοργάνωσης έγινε με πανηγυρικό τρόπο και τη σχετική τελετή στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Επίσης παραβρέθηκαν οι «οικοδεσπότες» κ.κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας, και Δημήτρης Καραμπατζάκης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, καθώς και οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας, ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο πρώην Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και πλήθος κόσμου.

Παραδοσιακά η τελετή έναρξης κάθε Φεστιβάλ ξεκινάει με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος, παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, έδωσε το παρόν και ανέβηκε στη σκηνή, σε αναπηρικό αμαξίδιο, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Καραμπατζάκη. Το κοινό του χάρισε ένα θερμότατο χειροκρότημα, έντονο και παρατεταμένο, ενώ χειροκροτήματα για τον κ. Παπαδόπουλο υπήρξαν και στη συνέχεια της εκδήλωσης σε κάθε αναφορά στο πρόσωπό του. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αρχικά ανέφερε: «Είναι 7 μήνες τώρα που περνάω μια δοκιμασία. Δεν λύγισα. Την αντιμετώπισα, μέχρι τώρα τουλάχιστον» και στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς την Υπουργό κ. Μενδώνη, στάθηκε στα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Φεστιβάλ, όπως την υπογραφή νέας προγραμματικής συμφωνίας, το αναπτυξιακό σχέδιο και το ζήτημα της μεταστέγασης του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα. Όπως θύμισε ο κ. Παπαδόπουλος στην κ. Μενδώνη «ήσασταν εσείς που, με την μεσολάβηση του τότε Δημάρχου Μαργαρίτη Τζίμα, το 2000, μας οδηγήσατε στην λύση της Καπναποθήκης. Όμως ακόμα, το σχέδιο αυτό δεν έχει υλοποιηθεί». Ο κ. Καραμπατζάκης επεσήμανε πως είναι «ιδιαίτερα συγκινημένος και πάρα πολύ χαρούμενος», «γιατί εκτός από την μεγάλη αγάπη που δείχνουν οι νέοι δημιουργοί στην Δράμα», «είναι κι ο Αντώνης σήμερα εδώ μαζί μας». Όπως είπε τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σοβαρή δουλειά και ευελπιστεί ότι αυτή θα συνεχιστεί και κάθε χρόνο θα προστίθεται ένα καινούργιο λιθαράκι στο Φεστιβάλ.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού για την παρουσία της, καθώς και για χρηματοδότηση με 200.000 ευρώ του φετινού Φεστιβάλ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον ως «άνθρωπο ορόσημο», «που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην εξέλιξη του θεσμού». Ο κ. Μαμσάκος ανέφερε πως «ο ρόλος του κινηματογράφου δεν είναι διαφορετικός από αυτόν που παίζει ο ήλιος, να διαλύει σκιές και να φανερώνει πράγματα που αποτελούν την αλήθεια του κόσμου. Ο κινηματογράφος επίσης, με απαράμιλλη όρεξη, με ευαισθησία και διαθεσιμότητα, να χαρίζεται το ίδιο απαίδευτα ως άλλος ιδανικός τρόπος ζωής. Κι ο χρόνος να φεύγει μόνο για μας. Αυτός γνωρίζει να τον μετράει αλώβητος σαν γνήσιος εραστός, μένοντας εκεί ψηλά, άθικτος και ατόφιος, περιμένοντας ωσάν ηδονή πνεύματα ανθρώπινα να τον θωπεύσουν». Ο Δήμαρχος της πόλης καλωσόρισε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς και λάτρεις της 7ης Τέχνης, που κάθε χρόνο δηλώνουν ένα βροντερό παρόν στην Δράμα, η οποία «τις ημέρες του Φεστιβάλ φωτίζει και φωτίζεται από τη λάμψη και την μαγεία του κινηματογράφου, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, φυσικό και αβίαστο, της πολιτισμικής μας ταυτότητας». Μιλώντας για το Φεστιβάλ, ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι είναι «ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πόλης μας» και πρόσθεσε: «Οι πολυάριθμες προβολές ταινιών, τα διαδραστικά εργαστήρια και οι παράλληλες δράσεις, σε συνδυασμό με την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, επιβεβαιώνουν την ποιότητα του Φεστιβάλ και του προσδίδουν κύρος και μεγάλη φήμη σε πανελλαδικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο». Μάλιστα, όπως είπε, «το Φεστιβάλ μπαίνει σε νέα εποχή με την προσπάθεια δημιουργίας της Σχολής Κινηματογράφου, ανοίγοντας νέες προοπτικές στον τόπο μας και αναβαθμίζοντάς το. Επίσης πιστοποιεί τη Δράμα ως το κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών στην Ελλάδα και συγχρόνως αποτελεί σημείο αναφοράς των κινηματογραφικών σπουδών διεθνώς». «Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά αυτό το εγχείρημα και να προχωρήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο», υπογράμμισε. Καλωσορίζοντας το κοινό στη Δράμα και στο 42ο Εθνικό και 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ο κ. Μαμσάκος κάλεσε όλους τους παριστάμενους να «ταξιδέψουμε σε μια πραγματικότητα πνευματική και αισθήσεων. Ας θυμηθούμε ότι είμαστε ελεύθεροι να ονειρευτούμε, να αισθανθούμε και να ταξιδέψουμε σε άλλους ορίζοντες. Να νιώσουμε τη δύναμη των δικών μας συναισθημάτων. Ίσως ο καθένας μας να έχει κάτι δικό του να ανακαλύψει και να ζωντανέψει. Καλό μας ταξίδι».

Η Υπουργός κ. Μενδώνη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία του Φεστιβάλ επισημαίνοντας ότι πριν από 42 χρόνια η Κινηματογραφική Λέσχη γέννησε το Φεστιβάλ και «το όνειρο έγινε θεσμός», ενώ το 1995 με τη δημιουργία του Διεθνούς Διαγωνιστικού έγινε ένα «μεγάλο άλμα προς την εξωστρέφεια». Η κ. Μενδώνη σημείωσε πως «το Φεστιβάλ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που οφείλει να αφουγκράζεται τις απαιτήσεις των καιρών και οι ευαίσθητες αντένες του να λαμβάνουν τα μηνύματα που αφορούν το μέλλον τους» και πρόσθεσε πως στην πορεία αυτών των χρόνων άλλαξαν πολλά, «όμως αυτό που έμεινε αναλλοίωτο είναι η χαρά και η συγκίνηση των νέων κινηματογραφιστών όταν βλέπουν τη δουλειά τους στη μεγάλη οθόνη», καθώς «το Φεστιβάλ είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο από όπου το κοινό θεάται το έργο τους». Η κ. Μενδώνη επεσήμανε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «οφείλει να είναι δίπλα σας. Αρωγός σε κάθε προσπάθεια που σας τοποθετεί στον ευρωπαϊκό κινηματογραφικό χάρτη. Γνωρίζω τα προβλήματά σας από παλιά. Το κτηριακό. Μείζον πρόβλημα. Η ανακατασκευή της Καπναποθήκης που παραμένει όραμα εδώ και χρόνια. Είναι πια καιρός να δούμε όλοι μαζί, το Υπουργείο, η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να μιλήσουμε με όσους έχουν κάνει το Φεστιβάλ κέντρο της δημιουργίας. Να του δώσουμε νέα πνοή με ένα νέο χώρο». Η Υπουργός Πολιτισμού έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Βασίλη Κεκάτο, τον πρώτο έλληνα σκηνοθέτη που απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών πριν λίγους μήνες και ο οποίος συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ, λέγοντας πως είναι «ένα ακόμη κορυφαίο παράδειγμα των υψηλών διακρίσεων που κερδίζει η ελληνική ταινία μικρού μήκους σε μεγάλες διοργανώσεις», αλλά και στον αείμνηστο Τάκη Σπυριδάκη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, θυμίζοντας πως τιμήθηκε στη Δράμα για την ταινία του «Βέρα Κρουζ» το 1989. «Ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε με πάθος τον κινηματογράφο και ζούσε για αυτόν», υπογράμμισε. Η τελετή έναρξης άλλωστε ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του, όπως ανέφερε λίγη ώρα αργότερα ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Βασίλης Τερζόπουλος. Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε και συνεχάρη «τους νέους δημιουργούς, το νέο έμψυχο δυναμικό του κινηματογράφου μας, που εγγυώνται τη συνέχεια της ελληνικής ταινίας, την εξωστρέφειά της, την καταξίωσή της στο διεθνές περιβάλλον, που αλλάζει ραγδαία στον καταιγισμό των τεχνολογικών εξελίξεων» και θύμισε σε όσους διαγωνίζονται για πρώτη φορά στίχους από το ποίημα του Κ. Καβάφη «Το πρώτο σκαλί»: «Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει / νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος. / Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι/τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα. / Κι αυτό ακόμη το σκαλί το πρώτο / πολύ από τον κοινό τον κόσμο απέχει… Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι / τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα». «Αυτό το πρώτο σκαλί στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, να θυμάστε ότι αποτελεί εφαλτήριο για τις επόμενες επιτυχίες σας», πρόσθεσε.

Στο χαιρετισμό του, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος ανέφερε ότι «ο πολιτισμός είναι ο ευρύτερος τρόπος του κοινού μας βίου», «η τέχνη είναι ένα γενικό φαινόμενο, φυσικό και μεταφυσικό συνάμα», που «έχει δική της λογική και δεν ερμηνεύεται με λόγια», ενώ ο κινηματογράφος είναι, «κατά άλλους, η Τέχνη των Τεχνών, διότι χρησιμοποιεί όλες τις 6 προηγούμενες τέχνες». «Ποιος κάνει Τέχνη; Ποιος δίνει νόημα στην καθημερινότητα, ποιος φτιάχνει τη γιορτή; Ο Θεός θα απαντούσε ευθαρσώς κάποιος που αντιλαμβάνεται την μεταφυσική διάσταση των ερωτημάτων του πολιτισμού. Ο Θεός, αλλά και το δημιούργημα του Θεού, ο άνθρωπος, ο πλασμένος να γίνει κι αυτός Θεός» σημείωσε ο κ. Μπλούχος και πρόσθεσε: «Εδώ στην μικρή μα τεράστια πόλη μας, κάποιοι άνθρωποι, λάτρεις και υπηρέτες της Τέχνης των Τεχνών, πριν πολλά χρόνια παλάβωσαν με το μεράκι τους και ξεκίνησαν μια ετήσια γιορτή. Τοπική και υπερτοπική. Δραμινή μα και πανελλήνια. Ελληνική μα και διεθνή». Ο Βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε πως ευελπιστεί στη στήριξη της Υπουργού κ. Μενδώνη, υπογραμμίζοντας ότι «θα είμαστε αρωγοί σας σε κάθε προσπάθεια», και καλωσόρισε το κοινό στο φετινό Φεστιβάλ.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι στα προηγούμενα Φεστιβάλ ήταν θεατής, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει με θεσμική ιδιότητα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρχή του Φεστιβάλ, σε μια εποχή που «οι κινηματογράφοι της πόλης έπαιζαν δύο ταινίες εκ των οποίων η μία ήταν πορνό και άλλη καράτε». Αναφέρθηκε επίσης στους πρώην Δημάρχους, τον αείμνηστο Σωκράτη Δημητριάδη και τον κ. Μαργαρίτη Τζίμα, «που έδωσαν στην προσπάθεια αυτή την υπόσταση που έχει σήμερα». Ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε σε όλα όσα έγιναν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Φεστιβάλ της Δράμας, «σε πολύ δύσκολες συνθήκες», όπως η υπογραφή προγραμματική σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και η ένταξη της Σχολής Κινηματογράφου στον προγραμματισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης. Απευθυνόμενος προς την Υπουργό κ. Μενδώνη, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «θα είμαι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που θα κάνετε για την ευόδωση αυτού του σκοπού. Γιατί η κοινωνία της πόλης το απαιτεί, το διεκδικεί και το θεωρεί ώριμο αίτημα», σημειώνοντας πως «δεν συνηθίζεται στην πολιτική στην Ελλάδα οι αντιπολιτευόμενοι να στηρίζουν τους συμπολιτευόμενους, εδώ όμως εμείς θα κάνουμε μια πολύ σοβαρή εξαίρεση». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Ξανθόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στους κινηματογραφιστές και επεσήμανε: «Σαν αριστερός ξέρω ότι η Τέχνη δεν αλλάζει την κοινωνία. Ξέρω όμως ότι η Τέχνη μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Και πιστέψτε με, αυτό δεν είναι μικρό».

Η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου, απευθύνοντας χαιρετισμό, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ της Δράμας οφείλουμε να «το αντιμετωπίζουμε ως θερμοκοιτίδα δημιουργίας και ως ένα παράγοντα ανάπτυξης». Η κ. Κεφαλίδου έκανε λόγο για «μεγάλη δημιουργική προσπάθεια νέων ανθρώπων, που ανοίγουν τα φτερά τους μέσα σε αυτό το εργαστήρι που λέγεται Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα πολύ δυνατό δημιουργικό και έτοιμο ανθρώπινο δυναμικό που δίνει τον καλύτερο εαυτό του και μπορεί να ανταγωνιστεί στις εξαιρετικά απαιτητικά πια συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς». «Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους, να αγκαλιάσει όλο αυτό το δημιουργικό κεφάλαιο που έχουμε δημιουργήσει και να τους δώσει τη δυνατότητα, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα σε τέτοια φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ της Δράμας, να ανοίξουν τα φτερά τους για πολύ μεγάλες περιπέτειες στο διεθνές στίβο», επεσήμανε η κ. Κεφαλίδου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος τόνισε ότι το Φεστιβάλ είναι «θεσμός πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας, που έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη και στην προβολή της μικρής μας και ακριτικής μας πόλης». Όπως είπε, ως Περιφέρεια Α.Μ.Θ. «θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού του Φεστιβάλ. Εκείνο που απαιτείται από πλευράς Πολιτείας και Υπουργείου Πολιτισμού είναι η χάραξη μιας συγκροτημένης, περιφερειακής πολιτικής για το σύγχρονο πολιτισμό». Ακόμη επεσήμανε ότι στόχος είναι η συνολική στήριξη και αναβάθμιση του Φεστιβάλ, αλλά και άλλων γεγονότων και δράσεων πολιτισμού, όπως η Ονειρούπολη, τα λαϊκά δρώμενα των Θεοφανείων, αλλά και η Δραμοινογνωσία και το Dramaica.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ακόμη η Υποπρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη και η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των μελών των Κριτικών Επιτροπών (Ελληνικό και Διεθνές Τμήμα και ανεξάρτητη επιτροπή της Fipresci), καθώς και των κριτικών σχολιαστών του Ελληνικού και του Διεθνούς Τμήματος. Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Ελληνικού Τμήματος κ. Δημήτρης Χαρίτος, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στους μακράς χρονικής διάρκειας χαιρετισμούς και συνέστησε στους εκπροσώπους των θεσμών να επικεντρωθούν στην πρακτική στήριξη του Φεστιβάλ, αφήνοντας το καλλιτεχνικό μέρος στους πλέον αρμόδιους. «Για τον κινηματογράφο, πρώτα μιλάμε εμείς και μετά ο γείτονας. Αυτά που αφορούν ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, δεν προσφέρονται για λόγους μεγάλους. Η τεχνική του κινηματογράφου, μαθαίνεται. Η τέχνη, δεν μαθαίνεται. Αφήστε αυτή τη δουλειά σ’ εκείνους που ξέρουν. Έχουμε την ανάγκη σας για τις πέντε δεκάρες που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε. Ασχοληθείτε μ’ αυτό και αφήστε τις ταινίες σε μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Σπύρου, μέλος της φετινής επιτροπής του Ελληνικού Τμήματος, μαζί με τους κ.κ. Γιάννη Φώτου, Σπύρο Σιάκα και την κ. Μαρία Λάφη, και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συγκίνησε όλους με τα λόγια που είπε για τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, και την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του: «Άνθρωπος με βαθύτατη παιδεία, ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι αυτός που προσέδωσε την ηθική διάσταση στο Φεστιβάλ Δράμας και δόθηκε ολόψυχα σε αυτόν τον θεσμό, ενώ συνέβαλε και στην δημιουργία του Φεστιβάλ Ολυμπίας. Στάθηκε παλικάρι στην περιπέτειά του αυτή και είμαι σίγουρος πως ο Αντώνης θα είναι εδώ και το χρόνου, αγωνιστής όπως πάντα».