ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας, γνωστό και ως Κοινωνικό Παντοπωλείο, δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Δράμας, με στόχο τη στήριξη ευάλωτων κι ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και η προθεσμία λήγει στις 25 Οκτωβρίου 2019.

Άτομα ή οικογένειες που πληρούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και είναι δημότες και κάτοικοι του Δήμου Δράμας μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, αφού προσκομίσουν μαζί με την αίτηση τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Καταστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας (Ισόγειο Διοικητηρίου γραφεία 130 και 131) καθημερινά από 8.30π.μ έως 1.30μ.μ Τηλέφωνα επικοινωνίας 2521351130 & 2521351131.

Για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων παραχώρησε σχετική συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, ο οποίος ακόμη αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, προχωρώντας και σε έναν απολογισμό της συγκεκριμένης δράσης. Όπως ανέφερε, «το 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο,  με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης  των συμπολιτών μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ή που απειλούνται από αυτή».

Οι δικαιούχοι ανά έτος από την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παναγιωτίδη είχαν ως εξής: 604 δικαιούχοι το 2013, 743 το 2014, 781 το 2015, 743 το 2016, 825 το 2017 και 737 το 2018. «Ο αριθμός των δικαιούχων διαφοροποιείται, καθώς εξυπηρετούνται και από τα προγράμματα ΚΕΑ και ΤΕΒΑ», σημείωσε.

Ακόμη ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας επεσήμανε πως η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου στηρίζεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του, ο οποίος ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ στόχος είναι η ευαισθητοποίηση ατόμων, ομάδων και επιχειρήσεων για την εθελοντική τους συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης ευάλωτων συμπολιτών μας. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το πρόσφατο παράδειγμα 8 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και δυο ιδιωτών, οι οποίοι προσέφεραν σχολικά είδη τα οποία μοιράστηκαν σε 117 οικογένειες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με παιδιά που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εξηγώντας τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο κ. Παναγιωτίδης ανέφερε πως σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται τέσσερις διανομές, δηλαδή μία κάθε τρίμηνο. Πρόσφατα, έγινε η τρίτη διανομή, ενώ η τελευταία προγραμματίζεται να πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Επίσης, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα παραλάβουν και από μία διατακτική αξίας 20, 40 ή 60 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειάς του, προκειμένου να ενισχυθούν με ένα είδος που δεν προμηθεύονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπως π.χ. είναι το κρέας. Ο ετήσιος προϋπολογισμός για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται στο ποσό των 60.000 ευρώ.

Όσον αφορά την προσφορά από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και μη ευπαθή προϊόντα) στους δικαιούχους, το ετήσιο κονδύλιο είναι 150.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, παραδίδει τα προσφερόμενα είδη στους ωφελούμενους, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες ποσότητες σε σχέση με τον αριθμό των ωφελουμένων και σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο εκδίδεται από την Κοινωνική Υπηρεσία, εξήγησε ο κ. Παναγιωτίδης.

Όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας, επεσήμανε πως αυτά είναι εισοδηματικά, περιουσίας και αναπηρίας, με το εισοδηματικό όριο να είναι το διπλάσιο από αυτό του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Δηλαδή, για ένα άτομο το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 4.200 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ, για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και κατά 1.000 ευρώ για τις περιπτώσεις μέλους του νοικοκυριού με αναπηρία από 67% και πάνω. Η Κοινωνική Υπηρεσία, μετά την αξιολόγηση των δικαιολογητικών και επιτόπια κοινωνική έρευνα, συντάσσει με τρόπο τεκμηριωμένο τη σχετική εισήγησή της και αποφασίζει αν ο ενδιαφερόμενος θα είναι ή όχι δικαιούχος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας. Όσοι επιλέγονται, προμηθεύονται μια Κάρτα Δικαιούχου Υπηρεσιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Δράμας, ετήσιας διάρκειας, με την οποία εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτίδης στάθηκε και στη συμβολή 17 εθελοντών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι διανομές.

 

Θανάσης Σιουτόπουλος