ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Η δραμινής καταγωγής Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου, Τακτική Καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανικών, στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι το φετινό τιμώμενο πρόσωπο με το βραβείο του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου.

Σχετική συνέντευξη τύπου παραχώρησε, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε αρχικά πως η απόφαση για τη συγκεκριμένη βράβευση λήφθηκε με ομόφωνη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου.

Στη συνέχεια ο κ. Μαμσάκος παρέθεσε τα κυριότερα σημεία από το βιογραφικό της κ. Συμεωνίδου:

Είναι επικεφαλής επιστήμονας του Bristol Is Open και Πρόεδρος Δικτύων Υψηλών Επιδόσεων. Είναι κορυφαία ακαδημαϊκός στον τομέα των οπτικών δικτύων και της οπτικής-ασύρματης σύγκλισης, με ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα 5G, και πρωτοπόρος ερευνήτρια στις υποδομές Smart City («έξυπνη πόλη»).

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το Τμήμα Φυσικής. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Essex. Το 1998 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Essex και στη συνέχεια προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2012) για να ακολουθήσει μακρόχρονη σταδιοδρομία στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Alcatel, εφηύρε τον πρώτο οπτικό add-drop πολυπλέκτη και οδήγησε στην ανάπτυξη του σε υποβρύχια συστήματα, ξεκινώντας το σενάριο των υποθαλάσσιων δικτύων. Η εργασία αυτή είχε μετασχηματιστική επίδραση, επιτρέποντας ευελιξία στην υποστήριξη συνδέσεων από / προς πολλαπλούς προορισμούς μέσω υποβρυχίων συστημάτων, ενεργοποιώντας την υποδομή για το παγκόσμιο Internet.

Άνοιξε το δρόμο προς τις Υποδομές του Παγκόσμιου Δικτύου και των Κέντρων Δεδομένων. Αυτή η εργασία άνοιξε το δρόμο προς τα παγκόσμια Data Center / Cloud Networks και μέσω μεγάλων βιομηχανικών συνεργασιών έδωσε λύσεις για εμπορικά δίκτυα. Επίσης πρωτοστάτησε στην έρευνα για τα οπτικά δίκτυα.

Από το 2015, ηγήθηκε του σχεδιασμού και της υλοποίησης του εμβληματικού έργου έξυπνης πόλης του Bristol, Bristol Is Open, μιας κοινής επιχείρησης μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για την πρώτη προγραμματισμένη υποδομή σε κλίμακα πόλεων παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της θητείας της το Bristol κέρδισε την αναγνώριση ως την κορυφαία έξυπνη πόλη της χώρας και πρωτοστάτησε στην ψηφιακή ανάπτυξη για τους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η συνεισφορά της κ. Συμεωνίδου στους τομείς των οπτικών δικτύων, των Smart Cities και του 5G οδήγησαν σε περισσότερες από 500 δημοσιεύσεις σε κορυφαίες χώρες.

Ίδρυσε και είναι η Διευθύντρια του Smart Internet Lab, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου επικοινωνιών και δικτύων στο Ηνωμένο Βασίλειο με 200 μέλη. Ασχολείται ιδιαίτερα με την παγκοσμιοποίηση της έρευνας μέσω διεθνών συνεργατικών σχεδίων, ερευνητικών ανταλλαγών και μεταφορών τεχνολογίας με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα, τη Βραζιλία και πρόσφατα με την Ινδία.

Είναι κόρη της Νίκης και του Παμίνου Συμεωνίδη. Γεννήθηκε το 1965 στη Δράμα, όπου τελείωσε το 1ο Λύκειο Δράμας (Αρρένων τότε) το 1982.

Ο κ. Μαμσάκος, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλο τον κόσμο της Δράμας, και ειδικά προς τους νέους και τις νέες της πόλης, να παραβρεθούν στην τελετή βράβευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. «Είμαι υπερήφανος ως Δήμαρχος αυτής της πόλης που μου δίνεται η δυνατότητα για μια ακόμη φορά να βραβεύσω καταξιωμένους Δραμινούς που κοσμούν και την πόλη μας και την περιοχή μας», πρόσθεσε ο κ. Μαμσάκος.