Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο, με τους ανεμβολίαστους να είναι πλέον σε αφυκτικό κλοιό και να χρειάζονται συνεχή rapid test, για να απολαύσουν κάποιες ελευθερίες, όπως είναι η επίσκεψη σε εμπορικό κατάστημα.

Από την άλλη οι έλεγχοι της αστυνομίας θα εντατικοποιηθούν με στόχο την πιστή εφαρμογή των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν η νυχτερινή διασκέδαση το λιανεμπόριο και η εστίαση.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο επιστρατεύονται:

  • 8.000 αστυνομικοί
  • 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ

Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Πού θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι

Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θαεντατικοποιηθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια και μεγάλα εμπορικά κέντρα και στη συνέχεια θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Επίσης θα ελέγχονται οι υπαίθριοι χώροι, καθώς σε όσους υπάρχει οροφή και πλαϊνά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί και επομένως θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους.Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Τα πρόστιμα ξεκινούν πλέον από 5.000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Με άλλα λόγια θα υπάρχει «μαύρη λίστα» η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι επιχειρηματίες δεν σέβονται την δημόσια υγεία και δεν τηρούν τα μέτρα. Ποινές περιμένουν και τις ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων, μέτρα τα οποία είναι ήδη σε ισχύ αλλά δεν τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις.

Πηγή: imerisia.gr