ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ

  • Παράλληλη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου και Μουσείου Κινηματογράφου
  • Προοπτική ανακατασκευής σε χρονικό ορίζοντα 3-4 χρόνων της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα για να στεγάσει τις δραστηριότητες του Ανοικτού Πανεπιστημίου, αλλά και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
  • Χρ. Καραγιαννίδης, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας: «Αν δουλεύαμε έτσι όλα τα προηγούμενα χρόνια θα είχαμε πετύχει ακόμη περισσότερα»
  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Υπευθυνότητα, σχεδιασμός και αποτέλεσμα»

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Συνέντευξη τύπου για τη συνεργασία του Δήμου Δράμας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη σχεδιαζόμενη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα παραχώρησαν την Τρίτη 3 Απριλίου 2018 ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νομού Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Μάλιστα, στο σχεδιασμό για τη λειτουργία της Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα εντάσσεται και η προσπάθεια ανακατασκευής της Καπναποθήκης της οδούς Περδίκα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα στεγάζει τόσο τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όσο και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Όπως επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο χρονικός ορίζοντας για την ανακατασκευή της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα είναι τα 3 με 4 χρόνια, ενώ η λειτουργία της Σχολής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη Δράμα δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής και θα ξεκινήσει νωρίτερα, μετά από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των συνεργαζόμενων μερών.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα του Βουλευτή κ. Καραγιαννίδη, του Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Αντώνη Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Βασίλη Καρδάση, παρουσία των νομικών συμβούλων του εκπαιδευτικούς ιδρύματος. Η συνάντηση αυτή ήρθε ως επιστέγασμα προσπαθειών ενάμιση χρόνου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως αναφέρθηκε από το Δήμαρχο Δράμας, για την ευόδωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

 

«Αποτέλεσμα δουλειάς που ξεπέρασε πολιτικές και κομματικές ταυτότητες»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Καραγιαννίδης χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «αποτέλεσμα μιας δουλειάς που έχει γίνει τον προηγούμενο καιρό και ξεπέρασε τις πολιτικές μας και κομματικές μας ταυτότητες» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αν δουλεύαμε έτσι όλα τα προηγούμενα χρόνια θα είχαμε πετύχει ακόμη περισσότερα».

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σημείωσε: «Από πλευράς μου, αλλά και από την πλευρά του Δημάρχου, όλη αυτή η δουλειά είχε γίνει μέχρι στιγμής αθόρυβα, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε κάποια τελικά αποτελέσματα και μπορούσαμε να τα πούμε δημόσια. Έχουμε καταλήξει στο ότι αυτό που θα γίνει όσον αφορά στο κομμάτι του κινηματογράφου, στη Σχολή Κινηματογράφου που επιδιώκουμε να δημιουργηθεί και στο χώρο που θα δημιουργηθεί, θα αλλάξει την εικόνα της πόλης και γενικότερα του Νομού. Και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και σε καλλιτεχνικό. Είμαστε, θεωρώ χωρίς να θέλω να επικαλύψω το Δήμαρχο, σε ένα τελικό στάδιο συμφωνίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Από πλευράς μου μπορώ να πω ότι είμαστε σε ένα τελικό στάδιο για να βρεθεί η χρηματοδότηση για το κτήριο, για την ανακαίνιση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα, και ουσιαστικά για να γίνει ξανά λειτουργικό το κτήριο αυτό. Θεωρώ ότι στα επόμενα 3-4 χρόνια (μακάρι να είναι 3 και όχι 4) θα μπορούμε να μιλάμε για Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, προπτυχιακή και μεταπτυχιακή και διετούς, και φυσικά να έχουμε έναν θαυμάσιο χώρο, στον οποίο ο κινηματογράφος θα έχει βρει το σπίτι του και θα γίνονται όλες οι εκδηλώσεις εκεί και σίγουρα και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Δεν θέλω να παραλείψω τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, που έχει συμβάλλει τα μέγιστα και ο ίδιος με τις δικές τους προσπάθειες».

 

«Συνεργάζονται φορείς και θεσμοί κι έρχονται τα αποτελέσματα»

 

Ο κ. Μαμσάκος, στις δηλώσεις του, επεσήμανε: «Μια μελετημένη προσπάθεια, χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, τείνει να γίνει γεγονός. Η δημιουργία, λοιπόν, Σχολής Κινηματογράφου με προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διετούς φοίτησης φοιτητές πλέον έχει αποφασιστεί μεταξύ του Δήμου της Δράμας του και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Και μάλιστα η ιδιαιτερότητα σε αυτή τη συμφωνία, η οποία έρχεται πολύ σύντομα, είναι ότι από την μεριά του Ανοικτού πανεπιστημίου θα υπάρχει Ερευνητικό Κέντρο και Μουσείο Κινηματογράφου, που σημαίνει εργαστήρια και φυσική παρουσία των φοιτητών εδώ στη Δράμα. Μιλάμε για όλα αυτά τα τμήματα σε δύο γλώσσες, και στα ελληνικά και στα αγγλικά, που σημαίνει ότι απευθυνόμαστε και σε φοιτητές του εξωτερικού, από όλο τον κόσμο. Άρα μια σημαντικότατη πρωτοβουλία που χρόνια τώρα η Δραμινή κοινωνία, την επιζητεί, την αναζητεί και την περιμένει. Αυτό, λοιπόν, γίνεται εδώ στη Δράμα πράξη.

Και γίνεται πράξη, γιατί υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία εδώ και ενάμιση χρόνο του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής με τον Πρόεδρο του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Υπάρχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που πραγματικά είναι μοναδικό και ξακουστό σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχει και η συμβολή του Κυβερνητικού Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Δράμα, του Χρήστου Καραγιαννίδη, που από την πρώτη στιγμή στηρίζει όλες αυτές τις προσπάθειες, χωρίς καμιά κομματική εμπλοκή. Γιατί εδώ συνεργάζονται φορείς, συνεργάζονται θεσμοί κι έρχονται τα αποτελέσματα. Συγχρόνως, όμως, υπάρχει κι ένα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που ήδη έχει χρηματοδοτηθεί για το 2018 με 300.000 ευρώ και συγχρόνως προετοιμάζεται μια προγραμματική σύμβαση για άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ. Άρα, καταλαβαίνετε, για μια ακόμη φορά ότι η στήριξη και βοήθεια του Χρήστου Καραγιαννίδη προς το Δήμο της Δράμας κι όχι προσωπικά στο Δήμαρχο της Δράμας, αλλά στον θεσμό που εκπροσωπεί ο Δήμαρχος της Δράμας, φέρνει αποτελέσματα».

Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε: «Απαντώ με έργα, με πράξεις και με αποτελέσματα. Κι όχι με αναρτήσεις σχολίων στο facebook ή δελτία τύπου που τελικά δεν παρέχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πόλη μας. Υπευθυνότητα, λοιπόν, σχεδιασμός και αποτέλεσμα. Αυτά είναι που χαρακτηρίζουν το Δήμαρχο Δράμας».

 

«Συντονισμένες ενέργειες φορέων και θεσμών φέρνουν αποτελέσματα»

 

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις για τη συνεργασία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με το Δήμο Δράμας, ο κ. Καραγιαννίδης επεσήμανε: «Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα κάνει μια προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Δράμας. Θα έχει μια χρονική διάρκεια αυτή η προγραμματική σύμβαση, δεν μπορούμε να την προκαθορίσουμε από τώρα». Όπως είπε οι πτυχές της όλης διαδικασίας αφορούν την «τελική συμφωνία που θα γίνει άμεσα μεταξύ των δύο μερών, του Δήμου Δράμας και του Ανοικτού Πανεπιστημίου», την «συγκρότηση Επιτροπής για να εξετάσει προγράμματα που υπάρχουν στην Ευρώπη όσον αφορά τον κινηματογράφο και τις Σχολές του και η δημιουργία των αντίστοιχων τμημάτων κινηματόγραφου στη Δράμα» και την «ολοκλήρωση του κτηρίου της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα».

Ειδικότερα για το τελευταίο ζήτημα, ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε: «Έχω ξεκινήσει μια κουβέντα με το Υπουργείο Ενέργειας για να δούμε από εκεί το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης, γιατί “τρέχει”  ένα πρόγραμμα στατικής επάρκειας και ενεργειακής αυτάρκειας κτηριακών υποδομών. Έχουμε ξεκινήσει μια κουβέντα. Και ο Δήμος έχει ξεκινήσει κουβέντες και με επιχειρηματίες, ιδιώτες, που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Νομίζω ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μαζί και με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σε αυτό το επίπεδο. Γιατί μας ενδιαφέρει να τρέξει γρήγορα. Τα 3-4 χρόνια τα είπα, γιατί όλοι έχουμε τρομάξει με υποσχέσεις χρονικές, για να είμαστε μέσα στα πράγματα. Να μην λέμε πράγματα που δεν θα συμβούν».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δράμας ανέφερε: «Οι συζητήσεις είναι σε τελικό στάδιο με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Συγχρόνως, όμως, με την προγραμματικής σύμβαση, σημαίνει ότι η λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου θα γίνει πιο μπροστά από την τελική κατασκευή της Καπναποθήκης της Περδίκα. Που σημαίνει ότι με την προγραμματική σύμβαση θα μπούμε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και συγχρόνως θα δουλεύεται το πρότζεκτ της Καπναποθήκης Περδίκα, όπου σε τελική μορφή, στη συνέχεια, όλος αυτός ο χώρος θα γίνει ένα σημείο αναφοράς, ως ο χώρος κινηματογράφου, όχι μόνο του Δήμου Δράμας, αλλά όλης της Ευρώπης. Γιατί σε αυτό το εμβληματικό κτήριο θα στεγαστεί το Πανεπιστήμιο, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, συγχρόνως το Ερευνητικό Κέντρο και το Μουσείο Κινηματογράφου. Άρα μιλάμε για μια προοπτική ευρωπαϊκών διαστάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δράμα. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου σκοπεύουν με τη συμβολή του Δήμου και όλων των φορέων, γιατί αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιαστεί και από Δραμινούς επιχειρηματίες, η Δράμα να καταστεί πόλη κινηματόγραφου της Ευρώπης. Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Έχουμε βρει όλες τις κοινές συνισταμένες των δύο πλευρών. Όπως είπε και ο Βουλευτής προχωρούμε σύντομα στην προγραμματική σύμβαση, που είναι σχεδόν έτοιμη, για να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα, μετά από πολλά χρόνια στη Δράμα, που όλοι οι Δραμινοί το αναζητούσαμε, το περιμέναμε. Στο τέλος τέλος το δικαιούμασταν. Πρέπει, όμως, να μπορείς με υπομονή να συγχρονίζεις και να προετοιμάζεις ένα έργο, έτσι ώστε να έρχονται τα αποτελέσματα, γιατί οι άναρθρες κραυγές και η λογική του “δικαιούμαστε, όπως δικαιούνται όλες οι πόλεις της Ελλάδας”, δεν φέρνουν αποτελέσματα. Εδώ και ενάμιση χρόνο σχεδιάζουμε από κοινού αυτή την προοπτική. Άρα τι θέλει για να έρθουν τα αποτελέσματα; Στόχευση, όραμα, αλλά και αποτελεσματικότητα». Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος πρόσθεσε: «Η ουσία είναι ότι μετά από τόσα χρόνια έρχεται ένας θεσμός, που είναι παγκόσμιος, να δημιουργήσει υπεραξία στην πόλη μας. Με τους φοιτητές και με τον κόσμο που θα έρθει στη Δράμα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε σε όλο τον κόσμο. Ότι συντονισμένες ενέργειες φορέων και θεσμών φέρνουν αποτελέσματα».

 

«Οι Σχολές δεν μετακινούνται και δεν συγχωνεύονται»

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, των κ.κ. Καραγιαννίδη και Μαμσάκου, τέθηκαν ερωτήματα και για τα σενάρια περί συγχώνευσης ή συνεργασίας του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (Διεθνές Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας), αλλά και για την τύχη των Τμημάτων ΤΕΙ με έδρα τη Δράμα.

Ο Βουλευτής κ. Καραγιαννίδης ανέφερε σχετικά: «Γίνονται επίσημα κουβέντες μεταξύ του Υπουργείου και των ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Καβάλας και Διεθνούς Πανεπιστημίου. Έχει οριστεί μια Επιτροπή για να ξεκινήσουν οι κουβέντες. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Το δεύτερο στάδιο, αφού καταλήξουν αυτές οι κουβέντες κάπου, θα βγάλουν ένα αποτέλεσμα, είναι το Υπουργείο να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες, τους αιρετούς, τους θεσμικούς φορείς, που εκπροσωπούν τη Δράμα, την Καβάλα και τις Σέρρες, θα πάρει και τις γνώμες τους και το τρίτο στάδιο, ανεξαρτήτως από αυτές τις κουβέντες που θα έχουν το όποιο αποτέλεσμα, το Υπουργείο θα αποφασίσει, σύμφωνα και με τα εκπαιδευτικά δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα και τις ανάγκες της περιοχής. Άρα δεν υπάρχει τίποτα που να κινδυνεύει. Δέσμευση μάλιστα του κ. Γαβρόγλου, που έχει ειπωθεί και δημόσια στη συνάντηση που είχε κάνει με τους Δικηγορικούς Συλλόγους στην Αθήνα, είναι ότι δεν θα κλείσει καμία Σχολή. Δεν θα συγχωνευτεί καμία Σχολή. Εάν προχωρήσει ο σχεδιασμός της συγχώνευσης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, υπάρχει στο σχεδιασμό η δημιουργία Σχολών, Φυσικομαθηματικής. Πού θα είναι αυτές οι Σχολές, στην Καβάλα, στη Δράμα ή στις Σέρρες, θα το συζητήσουμε. Αλλά ας μην προκαταβάλουμε και τρομάζουμε τον κόσμο με πράγματα που δεν ισχύουν. Οι Σχολές παραμένουν ως έχουν. Υπάρχει η κουβέντα για το στρατηγικό μέλλον αυτών των Τμημάτων και των Σχολών που βρίσκονται στην περιοχή. Όλα αυτά θα τα μαθαίνετε εγκαίρως και θα τα μαθαίνει και η κοινωνία εγκαίρως. Και θα συναποφασίζουμε. Στο βαθμό που μας επιτρέπεται να συναποφασίζουμε, γιατί για τα εκπαιδευτικά πράγματα τον πρώτο λόγο τον έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι Πανεπιστημιακοί και το Υπουργείο».

Ακόμη, ο κ. Καραγιαννίδης επεσήμανε: «Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι Πανεπιστήμιο που έχει μεταπτυχιακά τμήματα, άρα η συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει να κάνει με το ότι τα δύο ΤΕΙ, Καβάλας και Σερρών, θα συνεργάζονται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο για μεταπτυχιακούς τίτλους. Δεν θα συγχωνευτούν. Άλλο η συνεργασία και άλλο η συγχώνευση. Θα υπάρχει, αν προχωρήσει και αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, η συνεργασία μεταπτυχιακών τμημάτων με το Διεθνές Πανεπιστήμιο με τη συγκεκριμένη ύπαρξη που έχουμε στις Σέρρες και στην Καβάλα. Οι Σχολές δεν μετακινούνται και δεν συγχωνεύονται».

Σε ερώτηση για την προοπτική δημιουργίας νέας Σχολής στη Δράμα, ο Δραμινός Βουλευτής απάντησε λέγοντας: «Ακόμη κι αν έλεγα ναι, θα έλεγα ότι λέω ψέματα. Η δική μου βούληση θα ήταν προφανώς να υπάρξουν και καινούριες Σχολές. Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων Σχολών εναπόκειται στο Υπουργείο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Θα ληφθεί υπόψη το τι λέει η τοπική κοινωνία. Υπάρχει μια προοπτική δημιουργίας Φυσικομαθηματικής Σχολής στο ΤΕΙ Καβάλας, που αυτό θα το αναβαθμίσει σε ΑΕΙ, αλλά αυτή η κουβέντα είναι ακόμη στα προκαταρκτικά της επίπεδα. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Για να γίνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπήρξε ένα ολόκληρο νομοσχέδιο. Δηλαδή, η δημιουργία Σχολών ή οι συγχωνεύσεις Σχολών γίνονται μόνο με νομοθετική βούληση. Δεν ανακοινώνει κάποιος Υπουργός μια μέρα “θα ανοίξω 3 ΤΕΙ στη Δράμα”. Αυτό, λοιπόν, το αποτέλεσμα που θα υπάρξει θα είναι μέσα από ένα διάλογο που θα έχει χρονικό διάστημα αρκετό. Δεν θα καταλήξουμε τον Απρίλιο ή τον Μάιο τι θα γίνει στη Δράμα ή τι θα γίνει στην Καβάλα. Υπάρχει πρόταση για δημιουργία Φυσικομαθηματικής Σχολής με έδρα την Καβάλα, αλλά και με ένα παράτημά της στη Δράμα. Αυτό όμως είναι ζήτημα διαλόγου. Θα πρέπει να συναινέσει και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα και το Υπουργείο. Μην ξεχνάτε ότι με την ανακοίνωση που έγινε σε Περιφερειακό Συνέδριο για 4η Νομική στην Πάτρα ξεσηκώθηκε (και σωστά) όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κι εκείνο ήταν πάλι μια πρόταση. Η πρόταση για δημιουργία ήταν η κουβέντα που έγινε κι εδώ έγινε χαλασμός. Σωστά, αλλά δεν είναι έτσι εύκολο να δημιουργούνται νέες Σχολές. Θα πρέπει να υπάρχει μια βούληση και ένας διάλογος που οδηγεί σε αυτή τη βούληση».