ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΔ ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο από ότι είναι ο Κορύλοβος που είναι οι κύριες δεξαμενές της πόλης μας, ούτως ώστε το νερό να έρθει χωρίς τη χρήση ρεύματος»
  • «Σκεφτόμαστε κατά την κάθοδο του νερού προς την πόλη, να κάνουμε και μερικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος, δηλαδή να έχει και θετικό πρόσημο»
  • «Δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκύρη πολίτη που πληρώνει το νερό του, να πληρώνει εις βάρος κακοπληρωτών»
  • «Ένας πολύ μεγάλος κακοπληρωτής είναι ο ίδιος ο Δήμος»
  • «Η αύξηση στο νερό έχει γίνει πριν ενάμιση χρόνο περίπου και δεν είναι καινούργια»
  • «Θα γίνει η Δράμα μια πόλη καθαρή, όχι μια μπαζόπολη, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια»

 

Την πρώτη του συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γιάννης Γεωργιάδης, στα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024. Όπως ανέφερε, η συνέντευξης τύπου είχε ως σκοπό την ενημέρωση όλων των Δραμινών πολιτών «για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΥΑΔ, την κατάσταση που παραλάβαμε, μετά από δύο μήνες διοίκησης της επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης μας».

«Δεν έχουμε προβεί εμείς ως καινούργια διοίκηση σε καμία αύξηση στο νερό»

Αρχικά, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε σε ένα θέμα, για το οποίο, όπως είπε, «γινόμαστε εισπράκτορες παραπόνων από τους πολίτες» και αφορά την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ επεσήμανε: «Η αύξηση στο νερό έχει γίνει πριν ενάμιση χρόνο περίπου και δεν είναι καινούργια. Έχει γίνει από την προηγούμενη διοίκηση στα πλαίσια της αντιμετώπισης της έκρηξης του ενεργειακού κόστους. Ήταν περίπου 2,5 ευρώ το μήνα η αύξηση αυτή. Είναι δηλαδή 10 ευρώ στο λογαριασμό στο τετράμηνο περίπου. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στον λογαριασμό του νερού. Επομένως, θέλω να πω ότι δεν έχουμε προβεί εμείς ως καινούργια διοίκηση σε καμία αύξηση στο νερό. Αντιθέτως σχεδιάζουμε και οραματιζόμαστε να καταφέρουμε στο μέλλον να πετύχουμε και μια μείωση στο νερό, με μια σειρά ενεργειών που θέλουμε και έχουμε σχεδιάσει με όλο το τεχνικό επιτελείο της ΔΕΥΑΔ. Ξέρω ότι είναι στόχοι δύσκολοι και μακρινοί, ωστόσο για αυτό είμαστε εδώ, για τα δύσκολα, γιατί η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ δύσκολη».

«Σχεδιάζουμε να καταφέρουμε να φέρουμε νερό στην πόλη μας από τις πηγές του Λιβαδερού»

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για «ένα μεγάλο πρόβλημα στη ΔΕΥΑΔ», το οποίο αφορά το ισοζύγιο. Όπως είπε, «το ισοζύγιο είναι το νερό που αντλεί η ΔΕΥΑΔ -και το αντλεί με πάρα πολύ μεγάλο κόστος ενεργειακό- και το νερό το οποίο κοστολογείται – τιμολογείται. Έχουμε θέσει κάποιους στόχους. Έχουμε κάνει σκέψεις να προβούμε σε κάποιες ενέργειες, ώστε αυτό το ισοζύγιο να καταφέρουμε να το ισοσκελίσουμε. Αυτό είναι το ιδανικό. Αυτό είναι ο στόχος μας, γιατί αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση. Το νούμερο ένα θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έχει να κάνει με την ενεργειακή κατανάλωση, η οποία μετά την αύξηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα ήταν τελειωτικό χτύπημα σε όλες τις ΔΕΥΑ, έτσι και στη δική μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στην τιμή του νερού.

Εμείς σχεδιάζουμε να καταφέρουμε να φέρουμε νερό στην πόλη μας από τις πηγές του Λιβαδερού, όπου υψομετρικά είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο από ότι είναι ο Κορύλοβος που είναι οι κύριες δεξαμενές της πόλης μας, ούτως ώστε το νερό να έρθει χωρίς τη χρήση ρεύματος. Αντιθέτως, σκεφτόμαστε κατά την κάθοδο του νερού προς την πόλη, να κάνουμε και μερικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος, δηλαδή να έχει και θετικό πρόσημο. Αυτό καταλαβαίνετε ότι για πάρα πολλούς μήνες μπορεί να εξασφαλίσει νερό στην πόλη, χωρίς να χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν να αντλούμε το νερό με τις γεωτρήσεις και όλο αυτό το ενεργειακό κόστος που απαιτείται αφενός, αφετέρου έχει να κάνει και με τη διασφάλιση του υδάτινου πόρου, γιατί όπως πάρα πολύ εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε, δεν είναι ανεξάντλητος ο πόρος του νερού. Έχει να κάνει δηλαδή και με την οικονομία του πόρου, του αγαθού του νερού. Δηλαδή δεν είναι μόνο ενεργειακό, έχει να κάνει και με τη διαχείριση. Νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο όραμα που έχουμε ως διοίκηση, να καταφέρουμε να βάλουμε τις βάσεις για ένα έργο το οποίο θα σώσει τη ΔΕΥΑΔ και θα σώσει την πόλη μας για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό είναι που θα καταφέρει να μειώσει κατά πάρα πολύ το ενεργειακό κόστος και έτσι σταδιακά μήπως καταφέρουμε και πετύχουμε και μείωση στην τιμή του νερού».

«Αντικαταστάσεις παλιών δικτύων με καινούργια υλικά»

Ακόμη, ο Αντιπρόεδρος τη ΔΕΥΑΔ αναφέρθηκε στο ζήτημα της μείωσης των απωλειών. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πληγή αυτή την στιγμή που έχει να κάνει με τις απώλειες του νερού. Μια βλάβη στο δρόμο που είναι πολύ συνηθισμένη να συμβεί, δεν είναι απλά ότι χάνεται νερό. Το νερό αυτό για να φτάσει μέχρι και τον σπασμένο σωλήνα και να φεύγει άσκοπα, ήρθε με ενεργειακό κόστος, το οποίο επιβαρύνεται ο Δραμινός πολίτης. Επομένως μέσα στα σχέδια που έχουμε χαράξει με το τεχνικό επιτελείο είναι να προβούμε σε αντικαταστάσεις παλιών δικτύων με καινούργια υλικά τα οπαία θα σταματήσουν αυτή τη διαρροή του νερού. Επίσης εντοπίζουμε και σχεδιάζουμε ότι υπάρχουν ακόμα κτίρια, όπως είναι πάρκα, γήπεδα, τα οποία δεν έχουν καλά καλά υδρόμετρο. Δηλαδή δεν μπορούμε να μετρήσουμε το νερό. Επομένως, υπάρχουν τέτοιοι παράγοντες οι οποίοι ανεβάζουν τη ψαλίδα όσον αφορά το ισοζύγιο προς το αρνητικό.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε χαράξει μια σειρά από ενέργειες. Σας περιέγραψα πολύ γρήγορα και πρόχειρα δύο από αυτές, ούτως ώστε να καταφέρουμε αυτό το ισοζύγιο σιγά σιγά να το μικρύνουμε. Όλα αυτά είναι προς όφελος κατ’ αρχήν του Δραμινού πολίτη και κατά δεύτερο του υδάτινου πόρου. Θα ακούσετε πάρα πολλές φορές να λέω αυτή τη λέξη, γιατί να μη ξεχνάμε ότι στη Δράμα ζούμε, είναι η πόλη του νερού. Δεν μπορώ να φανταστώ σε αυτή την πόλη μια ημέρα να λέμε ότι δεν έχουμε νερό».

«Όποιος είναι νοικοκύρης, θα αμειφθεί και όποιος είναι κακοπληρωτής, θα τιμωρηθεί»

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στο θέμα των εισπράξεων, το οποίο, όπως είπε, συνδέεται με τη βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, για το συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωσε: «Αυτή την στιγμή υπάρχουν οφειλές προς την υπηρεσία μας που ξεπερνάνε τα 5 εκ. ευρώ. Είναι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουν δημιουργηθεί σε δύο μήνες. Μπορείτε να το καταλάβετε πάρα πολύ εύκολα. Είναι ένας βραχνάς, ένα πρόβλημα το οποίο μεταφέρεται μονίμως από διοίκηση σε διοίκηση. Νομίζω ότι έχουν γίνει κάποιες ενέργειες τα προηγούμενα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς τις εντατικοποιούμε. Οργανώνουμε, ομαδοποιούμε τους οφειλέτες. Δεν σας κρύβω ότι θα προβούμε σε μια σειρά επικοινωνίας με όλους αυτούς που χρωστάνε το νερό, αφενός γιατί πρέπει όλοι να το πληρώσουν, να τους ενημερώσουμε και μετά θα προβούμε σε ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία. Διακοπές νερού, εξώδικα. Δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκύρη πολίτη που πληρώνει το νερό του, να πληρώνει εις βάρος κακοπληρωτών. Αυτό το πράγμα το δηλώνω μέχρι τέλους. Είναι εντολή του Δημάρχου. Όποιος είναι νοικοκύρης, θα αμειφθεί. Όποιος είναι κακοπληρωτής, θα τιμωρηθεί. Πρέπει όλοι να είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Και νομίζω αυτό είναι το σωστό. Και νομίζω αυτό θέλει και ο κάθε σοβαρός πολίτης.

Ήδη τα εξώδικα φεύγουν προς τους κακοπληρωτές, ήδη υπάρχουν δύο συνεργεία της ΔΕΥΑΔ τα οποία προβαίνουν κατευθείαν σε διακοπές νερού. Έρχεται ο κόσμος κάνει ρυθμίσεις, γιατί καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να ζορίζεται να πληρώσει το νερό, γιατί πλέον έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο χρέος. Αλλά από την άλλη, με το φάσμα της διακοπής έρχεται και προβαίνει σε μια ρύθμιση, με την οποία του δίνουμε ξανά το νερό, αλλά και η ΔΕΥΑΔ ξεκινάει να έχει μια ροή χρήματος.

Νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα για εμάς να καταφέρουμε να μαζέψουμε αυτές τις οφειλές, οι οποίες δεν ξέρω πραγματικά κι εγώ που μπορεί να είναι αυτό το νούμερο».

«Σειρά ενεργειών ώστε να πληρωθούν πάρα πολλά από τα χρέη του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΔ»

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «ένας πολύ μεγάλος κακοπληρωτής είναι ο ίδιος ο Δήμος». «Σχολεία, γήπεδα, πάρκα. Εγώ αναρωτιέμαι τόσα χρόνια το ρεύμα δεν το πληρώνει ο Δήμος; Το νερό γιατί; Δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω αυτό το πράγμα. Δηλαδή θα πληρώνουμε το ρεύμα, δεν θα πληρώνουμε το νερό; Μάλλον οι ίδιοι μας τόσα χρόνια δεν δώσαμε αξία στο νερό. Είμαστε η πόλη των νερών. Έτσι δεν θέλουμε να λεγόμαστε; Κάνουμε, λοιπόν, μια σειρά ενεργειών και με τον Δήμο, ούτως ώστε να πληρωθούν πάρα πολλά από τα χρέη του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΔ», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ.

«Να είστε σίγουροι ότι και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε να πάρουμε, θα το πάρουμε»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ζήτημα των οφειλών στη ΔΕΥΑΔ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν προβαίνει άμεσα η ΔΕΥΑΔ σε διακοπή νερού. Γίνονται ειδοποιήσεις. Αφήνουμε σημειώματα. Ειδοποιούμε δηλαδή τον οφειλέτη και με σφραγίδες ειδικές πάνω στον λογαριασμό του. Δηλαδή πιστεύω πως όποιος δεν θέλει δεν το βλέπει». Όπως εξήγησε, «όποιος χρωστάει πάνω από 5.000 ευρώ η υπόθεση οδηγείται στη Δικαιοσύνη», ενώ «όποιος χρωστάει πάνω από 300 ευρώ, πηγαίνουμε και του κάνουμε διακοπή του υδρόμετρου, της παροχής». Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως πρόκειται για «οφειλές παγιωμένες ετών που έχει χρόνια ο άλλος να πληρώσει και οι οποίες τοκίζονται».

«Να είστε σίγουροι ότι και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε να πάρουμε, θα το πάρουμε. Είναι για το καλό όλων μας. Η ΔΕΥΑΔ είναι μια επιχείρηση ανταποδοτικού χαρακτήρα. Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Όπως είπε, από τις Κοινότητες οι οφειλές είναι 1.250.000 εκ. ευρώ και για αυτό είναι σε επικοινωνία με όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων. «Θα βγουν ανακοινώσεις. Θα τους πούμε κι εκεί θα βγουν τα συνεργεία να κάνουν διακοπές νερού. Δεν θα μείνει κανένας πολίτης, όπου και να μένει, εκτός αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ.

«Θα καθαρίσουμε τη Δράμα από τα μπάζα της ΔΕΥΑΔ παντού»

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του καθαρισμού μπαζών σε διάφορα σημεία της πόλης. Όπως είπε, «εντολή Δημάρχου, θα καθαρίσουμε τη Δράμα από τα μπάζα της ΔΕΥΑΔ παντού. Σε πάρα πολλά σημεία έχει μπάζα, τα οποία τα απομακρύνουμε», επισημαίνοντας πως «θα γίνει η Δράμα μια πόλη καθαρή, όχι μια μπαζόπολη, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τα στελέχη της ΔΕΥΑΔ για τις προσπάθειες που καταβάλουν για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.