Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στο προσκήνιο μια υπόθεση που απασχόλησε την τοπική κοινωνία της Δράμας τον Ιούνιο του 2019 και φαίνεται πως ξανανοίγει εκ νέου, μετά από νέα στοιχεία που προσκόμισε στις εισαγγελικές αρχές ιδιωτικός ερευνητής.

Πρόκειται για το θάνατο 57χρονης γυναίκας, ο οποίος μάλιστα είχε απασχολήσει τότε και την εκπομπή «Φως στο τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη (Περισσότερα ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν το σημερινό (29/12) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Espresso».

Σχετικό ρεπορτάζ φιλοξενείται και στην ιστοσελίδα DEBATER (Περισσότερα ΕΔΩ).

Επίσης, η ιστοσελίδα newsbreak αναφέρει για τις τελευταίες εξελίξεις αναλυτικά τα εξής:

Πλήρης ανατροπή στην υπόθεση θανάτου της 57χρονης Δήμητρας Ζήρδα, το πτώμα της οποίας εντοπίστηκε στις 15 Ιουνίου του 2019 μέσα σε ένα ρυάκι στην περιοχή Γαλάζια Νερά, φέρνει η απόφαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας να βγάλει τη δικογραφία από το «ψυγείο» μετά την προσωπική έρευνα του ιδιωτικού ερευνητή Χάρη Βεραμόν, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άτυχη γυναίκα δεν αυτοκτόνησε, αλλά έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας!

Η Δήμητρα Ζήρδα, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, είχε χαθεί από το σπίτι της στο χωριό Φωτολίβος Δράμας στις 6 Ιουνίου του 2019. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο σύζυγός της, είχαν πέσει μαζί για ύπνο, αλλά όταν εκείνος ξύπνησε μέσα στη νύχτα για να πιει νερό, διαπίστωσε ότι η 57χρονη έλειπε. Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του γιου της, που ήρθε από τη Γερμανία για να την εντοπίσει με τη βοήθεια συγχωριανών του και σωστικών συνεργείων, οδήγησαν στο μακάβριο εύρημα στις όχθες ρυακιού στον ποταμό Αγγίτη.

Το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα της άτυχης 57χρονης δείχνει ο γιος της Τάσος

Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό δεν διευκρίνισε αν το κάταγμα στο υοειδές οστό της αδικοχαμένης μητέρας ήταν προθανάτιο ή μεταθανάτιο. Αυτό, σε συνδυασμό με κάποιες μαρτυρίες που ανέφεραν ότι η 57χρονη, η οποία είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρική κλινική, είχε τάσεις φυγής και αυτοκτονικές τάσεις, συντέλεσαν ώστε να μπει η υπόθεση στο αρχείο στις αρχές Οκτωβρίου του 2019. Και εκεί παρέμεινε περισσότερο από δύο χρόνια, ώσπου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δράμας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί πάλι η υπόθεση.

Η απόφαση του εισαγγελικού λειτουργού βασίστηκε στα συμπεράσματα της έρευνας του Χάρη Βεραμόν, ο οποίος με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Αλέξη Στεφανή έχει δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό κανάλι στο ΥouTube που αναζητεί λύσεις σε «σκοτεινές» υποθέσεις εξαφάνισης ή μυστηριώδεις δολοφονίες, που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Με τη βοήθεια μιας πλειάδας ειδικών, μεταξύ των οποίων οι ιατροδικαστές Ηλίας Μπογιόκας, η Αστερία Παπαβδή, ο Παντελής Αλεξάνδρου, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου, ο απόστρατος ταξίαρχος Θανάσης Κατερινόπουλος και άλλοι, κατάφερε να αποδείξει ότι η Δήμητρα Ζήρδα στραγγαλίστηκε προτού εγκαταλειφθεί νεκρή στο ρυάκι!

«Στις 12 Οκτωβρίου έστειλα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας την έκθεσή μου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αμέσως ο εισαγγελέας κινητοποιήθηκε και ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο. Την περασμένη Κυριακή με κάλεσαν από το Ανθρωποκτονιών, όπου κατέθεσα συμπληρωματικά στοιχεία» δήλωσε στην «Espresso» ο δημιουργός της διαδικτυακής εκπομπής «Ιχνη στο σκοτάδι», δηλώνοντας πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την άσκηση διώξεων: «Αυτήν τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται σε προκαταρκτική εξέταση. Σε αυτό το στάδιο γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων. Αμέσως μετά το Ανθρωποκτονιών θα διαβιβάσει τη δικογραφία με τα στοιχεία τα δικά μου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας και ο εισαγγελέας θα αποφανθεί για τη συνέχεια. Εκτιμώ, κατά 99%, ότι ο εισαγγελικός λειτουργός θα ασκήσει ποινικές διώξεις. Πρωτίστως, όμως, θα αλλάξει η υπόθεση και θα χαρακτηριστεί ανθρωποκτονία, γιατί έως τώρα ήταν χαρακτηρισμένη ως αυτοκτονία».

Ο Χάρης Βεραμόν πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο για να ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο έπαιξαν δύο ιατροδικαστικές γνωματεύσεις, που διενεργήθηκαν με δική του πρωτοβουλία: «Στο αρχικό ιατροδικαστικό πόρισμα υπήρχαν ευρήματα στραγγαλισμού, αλλά ήταν άλλη η ερμηνεία. Υπήρχε, δηλαδή, ως εύρημα το κάταγμα του υοειδούς οστού, όμως ο ιατροδικαστής είχε αποφύγει να δώσει την πραγματική εκδοχή. Οι γνωματεύσεις τόσο του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλία Μπογιόκα, όσο και της ιατροδικαστή Αστερίας Παπαβδή καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η Δήμητρα Ζήρδα στραγγαλίστηκε» ανέφερε.

Ο ερευνητής εξήγησε ότι αρχικά είχε έρθει σε επικοινωνία με τους συγγενείς του θύματος, ώστε να συνεργαστούν για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Ομως, η συνεργασία δεν προχώρησε για διάφορους λόγους: «Είναι πρωτοφανές ότι μια υπόθεση βγαίνει από το αρχείο χωρίς να έχει κινηθεί νομική διαδικασία από τους συγγενείς. Επειδή η νομοθεσία αναφέρει και για το έννομο συμφέρον -εγώ δεν έχω έννομο συμφέρον-, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν εισαγγελικοί λειτουργοί που είναι αξιοσέβαστοι. Στην προκειμένη περίπτωση, ο εισαγγελέας ευαισθητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και κίνησε τις διαδικασίες με τη μέθοδο του κατεπείγοντος», κατέληξε.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς της 57χρονης να συνεργαστούν μαζί του – έστω και τώρα. Να σημειωθεί ότι προχθές «ανέβηκε» στο κανάλι του ιδιωτικού ερευνητή στο ΥouTube το δεύτερο επεισόδιο για τη Δήμητρα Ζήρδα με τις τελευταίες, συγκλονιστικές εξελίξεις.