ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

• Συνάντηση Δημάρχου Χρ. Μαμσάκου και Βουλευτή Χρ. Καραγιαννίδη με τη Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ. για την παραχώρηση της έκτασης
• Η θετική εισήγηση που αναμένεται να δοθεί από το Δ.Σ. του Κέντρου θα πρέπει να λάβει έγκριση και από την αρμόδια Υπουργό Ε. Αχτσίογλου
• Μέχρι αρχές Αυγούστου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την παραχώρηση και θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την κατασκευή
• Προμελέτη από την εταιρεία Raycap για το νέο Κολυμβητήριο
• Πολύ πιθανό το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής να καλυφθεί με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που αναδείχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (πέρα από την αίσια έκβαση του ζητήματος με τα πλατάνια, οι λεπτομέρειες για το οποίο αναπτύσσονται στη διπλανή σελίδα), την Τετάρτη 11 Ιουλίου, ήταν η αποκάλυψη από το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο των κινήσεων που έχουν γίνει, σε συνεργασία με το Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, για δημιουργία νέου Κολυμβητηρίου στη Δράμα.
Κατά τη συζήτηση των θεμάτων προημερησίας διάταξης ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, στην τοποθέτησή του, έθεσε το ζήτημα του Κολυμβητηρίου, αλλά και των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου (πρώην Εθνικό).
Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Μαμσάκος, απαντώντας στον κ. Ηλιόπουλο, σημείωσε πως για το θέμα του Κολυμβητήριου υπάρχει επικοινωνία με τον Κολυμβητικό Όμιλο Δράμας και πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη έτοιμη προμελέτη για κατασκευή νέου Κολυμβητηρίου. Ο Δήμαρχος Δράμας ακόμη ανέφερε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις, σε συνεννόηση με τον κυβερνητικό Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη για την παραχώρηση χώρου, όπου θα δημιουργηθεί το νέο Κολυμβητήριο. Όσον αφορά το ήδη υπάρχον Κολυμβητήριο, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για τη στατική επάρκειά του και από την εξέλιξη θα κριθούν οι επόμενες ενέργειες.

Παραχώρηση του γηπέδου «Αβέρωφ» στο Δήμο Δράμας από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ.

Το νέο Κολυμβητήριο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην έκταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή το γήπεδο «Αβέρωφ», στην οδό Ιπποκράτους. Πρόκειται για χώρο που ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εργασία… συν» η συνεργασία των κ.κ. Καραγιαννίδη και Μαμσάκου με τον Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Σωτήρη Σωτηριάδη είναι απολύτως θετική.
Μάλιστα, το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου με τη Διοίκηση του Κέντρου, παρουσία του κ. Καραγιαννίδη, όπου και δόθηκε το «πράσινο φως» για την παραχώρηση της έκτασης. Πλέον αναμένεται το θέμα να τεθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ., σήμερα Πέμπτη 19 Ιουλίου, και να εγκριθεί. Στη συνέχεια, μετά τη θετική εισήγηση, η παραχώρηση θα πρέπει να εγκριθεί και από την αρμόδια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσίογλου, όπου και σε αυτό το επίπεδο έχουν γίνει οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όλη αυτή η διαδικασία για την παραχώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την κατασκευή.

Προμελέτη από την Raycap, κατασκευή από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Ο κ. Μαμσάκος, τοποθετούμενος για το νέο Κολυμβητήριο, έκανε λόγο για «έτοιμη προμελέτη». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εργασία… συν» καθοριστικός παράγοντας σε αυτή τη θετική εξέλιξη είναι η εταιρεία Raycap. Έτσι, για ακόμη μια φορά, όπως και στο ζήτημα της ανακατασκευής της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα για δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ και στέγαση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η διεθνούς φήμης Δραμινή εταιρεία Raycap αφήνει το αποτύπωμά της σε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη για την τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά την κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου και σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να υπάρχει ενεργοποίηση του ιδιωτικού παράγοντα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καλυφθεί με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο είναι γνωστό ότι συμβάλλει με μεγάλες δωρεές σε ποικίλες δράσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Μάλιστα, αν όλα τελικά εξελιχθούν σύμφωνα με το σχεδιασμό, το νέο Κολυμβητήριο θα έχει δύο πισίνες, μια εκ των οποίων θα είναι ολυμπιακών διαστάσεων, δηλαδή 50 μ.. Πρόκειται για γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα, πέρα από το υψηλό επίπεδο προπονήσεων των Δραμινών αθλητών, και της φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών κολυμβητικών διοργανώσεων στην πόλη της Δράμας.

Αναζητείται 1 εκ. ευρώ για τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου (πρώην Εθνικού)

Για το ζήτημα της ανακατασκευής των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου (πρώην Εθνικό), ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί ένα ποσό περίπου 1 εκ. ευρώ, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να καλυφθεί από τη ΣΑΤΑ του Δήμου. Για αυτό, πρόσθεσε, υπάρχουν ενέργειες, έτσι ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση, έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό που για χρόνια ονειρεύονται όλοι οι άνθρωποι του στίβου στη Δράμα.
Πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί άμεσα χρηματοδότηση σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς αυτό να αποκλείεται να συμβεί σε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ανακατασκευή Καπναποθήκης Περδίκκα και αποκατάσταση ΧΑΔΑ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προημερησίας διάταξης θεμάτων, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τέθηκαν από πλευράς αντιπολίτευσης και θέματα σχετικά με την ανακατασκευή της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα, αλλά και της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του Δήμου Δράμας, καθώς αντίστοιχα έργα άλλων Δήμων θα λάβουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος».
Για την Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι η χρηματοδότηση ανακατασκευής θα γίνει με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν» (αρ. φύλλου 565, Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018). Άλλωστε, όπως γράφτηκε στην «Εργασία… συν», έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας κ. Αντώνη Παπαδόπουλου με συμβούλους του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, όπου και συμφωνήθηκε ότι, εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη με χρηματοδότηση από την εταιρεία Raycap, τότε το έργο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για στατική επάρκεια, ενεργειακή ταυτότητα και συντήρηση – αναπαλαίωση κτηρίων, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα έχει συνολικό ύψος 2 δις. ευρώ.
Όσον αφορά την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι στα διοικητικά δικαστήρια η απένταξη του έργου, ενώ στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι χωρίς τελεσίδικη απόφαση δεν μπορεί να ενταχθεί το έργο της αποκατάστασης και για αυτό δεν είναι στη λίστα των έργων που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Πάντως, πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο για τη χρηματοδότηση του έργου, όταν αυτό καταστεί εφικτό.

Χρηματοδοτήσεις σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν αυτό για την «Κατανομή πιστώσεων στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες για κάλυψη επενδυτικών δαπανών 2019». Εισηγητής από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άγγελος Σολάκης.
Το συνολικό ποσό που κατανεμήθηκε ήταν 1.233.880 ευρώ.
Η κατανομή αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να γίνει ως εξής:
Δράμα 600.000 ευρώ
Καλλλίφυτος 77.000 ευρώ
Κ. Αγρός 57.000 ευρώ
Κουδούνια 46.000 ευρώ
Λιβαδερό 17.000 ευρώ
Μακρυπλάγι 7.880 ευρώ
Μαυρόβατος 36.000 ευρώ
Μικροχώρι 33.000 ευρώ
Μοναστηράκι 41.000 ευρώ
Μυλοπόταμος 36.000 ευρώ
Νικοτσάρας 23.000 ευρώ
Ξηροπόταμος 117.000 ευρώ
Χωριστή 117.000 ευρώ
Σιδηρόνερο 16.000 ευρώ
Σκαλωτή 10.000 ευρώ
Σύνολο 1.233.880 ευρώ
Αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Project Δράμα 2020», διαφωνώντας με τον τρόπο που έγινε η κατανομή, ενώ η παράταξη «πόλη+ζωή» ψήφισε «λευκό», καθώς η τελική πρόταση από πλευράς Δημοτικής Αρχής διενεμήθη τελευταία στιγμή.