ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας ακούμε για διάφορα γεγονότα, «δράσεις» όπως τις αποκαλούν πολλές ομάδες με κάποια ονόματα. Ας δούμε από πού προέρχονται οι ονομασίες:

Ρουβίκωνας: Από το εξελληνισμένο όνομα του ποταμού της Ιταλίας, σύνορο με την Γαλατία, χρωματισμένο με κόκκους από τις αποθέσεις λάσπης. Συμβολική σημασία: Κρίσιμη σημαντική απόφαση, συνήθως χωρίς να κάνει κάποιος πίσω, μια κίνηση χωρίς επιστροφή. Στην αρχαιότητα ο νόμος απαγόρευε στους Ρωμαίους στρατηγούς να περάσουν με τις Λεγεώνες τους τον ποταμό, έτσι ώστε να αποτρέψει την είσοδο στρατού στην Ιταλία και επομένως και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή Εμφυλίου πολέμου. Ήταν γι’ αυτούς ένα Δημοκρατικό όριο που δεν έπρεπε να παραβιάζουν οι ισχυροί. Όμως ο Ιούλιος Καίσαρας το 49 π.Χ. πέρασε τον ποταμό και συγκρούστηκε με τον Πομπήιο λέγοντας: «Ο κύβος ερρίφθη». Έτσι κράτησε ένας Εμφύλιος πόλεμος για 3 χρόνια. Ήταν μια ριψοκίνδυνη απόφαση που ξεπέρασε τα όρια της Δημοκρατίας. Αυτά από την Ρωμαϊκή Ιστορία.

Ανώνυμους: Έκφραση που έχει η Λευκή Μάσκα που απεικονίζει χαμόγελο. Ένα χαμόγελο από τον Καθολικό Άγγλο στρατιώτη Γκάι Φοκς πριν να καταδώσει τα μέλη της «Συνομωσίας της Πυρίτιδας». Άγρια βασανιστήρια και στα 13 μέλη που οδηγήθηκαν στην αγχόνη και διαμελίστηκαν τα σώματά τους για παραδειγματισμό. Ο Καθολικός Φοκς ήθελε την ανατροπή του Προτεστάντη Μονάρχη, των Βουλευτών και της αριστοκρατίας της παραδοσιακής ελίτ που «πολεμούσαν» ανελέητα του Καθολικούς. Ήθελε την εξάπλωση της κίνησής του ανά την Επικράτεια ως ντόμινο, αλλά το σχέδιό του προδόθηκε.

Αργότερα στην Αγγλία γινόταν γιορτή – ανάμνηση «Νύχτα του Φοκς» με πυροτεχνήματα και κάψιμο ομοιωμάτων του με παράξενο ρουχισμό. Σήμερα στην Αγγλία η μορφή του Γκάι ξεπέρασε τον χαρακτηρισμό του προδότη και αποτελεί σύμβολο αγωνιστικότητας εναντίον κάθε είδους καταπίεσης. Παραμένει ο άνθρωπος που θα ‘μπαίνε στο Κοινοβούλιο και είπε: Οι επικίνδυνες αρρώστιες χρειάζονται άμεσες θεραπείες. Αυτά λέει η Ιστορία της Αγγλίας.

Έτσι για να μαθαίνουμε…