Ανέλπιστη αλλά και καταλυτική είναι η βοήθεια που ήρθε στην Ελλάδα από ξένες χώρες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραδίδουν σεμινάρια και να συνδράμουν αποφασιστικά στη μαχητικότητα των Ελλήνων πυροσβεστών στα μέτωπα της φωτιάς.

Αριστα εκπαιδευμένοι πυροσβέστες στο πεδίο της μάχης με τις φωτιές, πυροσβεστικά αεροσκάφη-μεγαθήρια που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δεκάδες τόνους νερού, αλλά και οχήματα σύγχρονα και άριστα εξοπλισμένα είναι τα κομμάτια του παζλ της βοήθειας που ήρθε στην Ελλάδα.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν αποστολές πυροσβεστικών δυνάμεων από το εξωτερικό στην Ελλάδα και από την πρώτη στιγμή που μπήκαν στη μάχη με τις φλόγες έδειξαν τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους.

Τα αεροσκάφη-μεγαθήρια από τη Ρωσία – Ilyushin II-76 και το Beriev 200

Από την 1η Ιουλίου στη χώρα μας επιχειρούσε το ρωσικό Beriev 200, το θηριώδες ρωσικό αεροσκάφος που έχει μισθωθεί από την Πολιτική Προστασία για φέτος το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου.

Το ρωσικό Beriev Be-200 είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις με διμελές πλήρωμα, διαθέτει οκτώ δεξαμενές, ενώ είναι ικανό να συγκεντρώνει 12 τόνους νερού σε 14 δευτερόλεπτα από θάλασσες με κύματα έως 1,2 μέτρα.

Οι δεξαμενές βρίσκονται κάτω από το δάπεδο της συμπιεζόμενης καμπίνας, αφήνοντας έτσι κενό το χώρο της για τη μεταφορά πυροσβεστών και λοιπού υλικού. Εκτός από νερό, είναι ικανό να πραγματοποιεί ρίψεις με επιβραδυντικό υγρό. Μπορεί να μεταφέρει έως 64 άτομα.

Το αεροσκάφος προωθείται από δύο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής, τύπου D-436TP, με μέγιστη ώση 15.000 kg. Επίσης, είναι εξοπλισμένο με βοηθητικό ηλεκτροπαραγωγό στοιχείο (APU) τύπου TA12-60. Για καλύτερο έλεγχο των κινητήρων υπάρχει και ψηφιακό σύστημα ελέγχου (FADEC).

Η τραγική κατάσταση όμως και τα ανεξέλεγκτα μέτωπα των πυρκαγιών οδήγησε την κυβέρνηση να ζητήσει εκ νέου βοήθεια από τη Ρωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει δεκτό το αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και να στέλνει ενισχύσεις για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Η Ρωσία λοιπόν, έστειλε δύο θηριώδη Ilyushin II-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8. Τα μεγαθήρια αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν έως 44 τόνους νερό.

Τα επιπλέον ρωσικά πτητικά μέσα θα ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας μας, συνδράμοντας το θηριώδες Beriev Be-200, το οποίο ήδη επιχειρεί στα πύρινα μέτωπα.

Πρόκειται για τετρακινητήριο τζετ εμπορευματικό αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού, με τη σοβιετική τεχνολογία ως «κληρονομιά» να θεωρείται άκρως αξιόπιστη από πολλές χώρες, καθώς έχει δοκιμαστεί για πολλά χρόνια στις σκληρές συνθήκες της Σιβηρίας.

Το Il-76P είναι εξοπλισμένο με ένα εύκολα αφαιρούμενο σύστημα, που αποτελείται από δύο δεξαμενές VAP-2 και μπορεί με ευκολία να μετατραπεί σε «βομβαρδιστικό» νερού. Το φορτίο του μπορεί να αδειάσει σε 4 δευτερόλεπτα από ύψος 50 μέτρων. Η ταχύτητα του αεροσκάφους είναι 280 χλμ./ώρα, ενώ η πλήρωση του συστήματος με νερό κυμαίνεται μεταξύ 10-12 λεπτών.

Σημειώνεται πως η Ilyushin είναι ρωσική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών. Ιδρύθηκε από τον Σεργκέι Ιλιούσιν και άρχισε τις δραστηριότητές της τον Ιανουάριο του 1933.

Καινούργια και υπερσύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα

Πέραν όμως των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, εντύπωση και δέος προκάλεσαν και οι επίγειες μηχανοκίνητες δυνάμεις που ήρθαν για να επιχειρήσουν στο ελληνικό έδαφος. Καινούργιος και υπερσύγχρονος στόλος οχημάτων από Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Πολωνία, αλλά και Γερμανία έφτασε στην Ελλάδα και μετέβη αμέσως στα μέτωπα της φωτιάς.

Τις εντυπώσεις έκλεψε ο στόλος οχημάτων από τη Ρουμανία.

Οπως γράφει το carandmotor.gr, οι Ρουμάνοι έφεραν μαζί τους μερικά από τα καλύτερα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν στην κατοχή τους. Ανάμεσα στα IVECO και Renault που ήρθαν στην Ελλάδα, ξεχώρισαν τα κατακόκκινα MAN με τα μεγάλα «bull-bar» στο μπροστινό τους τμήμα. Πρόκειται για τα νεότερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία ξεκίνησαν να παραδίδονται μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίου ενίσχυσης των πυροσβεστικών οχημάτων της Ρουμανίας.

 

Χαρακτηρίζονται από τις πολύ μεγάλες επιχειρησιακές τους δυνατότητες σε κάθε έδαφος, ενώ, μέσω του ειδικού κανονιού εκτόξευσης νερού που διαθέτουν, μπορούν να επέμβουν σε μια φωτιά χωρίς να χρειάζεται να εκτεθεί το προσωπικό τους. Η χωρητικότητα είναι 3.000 λίτρα νερού και η πλήρωση του ντεπόζιτου μπορεί να γίνεται εύκολα από λίμνες, ποτάμια κ.λπ., χωρίς να απαιτεί κάποια πηγή με πίεση, έχοντας έτσι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να γεμίζει ακόμη και σε απόμακρες περιοχές.

Αντίστοιχης δυναμικότητας είναι και ο στόλος από την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Η γερμανική αποστολή στο Δημοτικό Στάδιο Πύργου

Η γερμανική αποστολή βρέθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Πύργου με 9 πυροσβεστικά οχήματα, 9 τζιπ της Πυροσβεστικής, αλλά και δικό τους μαγειρείο και χημικές τουαλέτες.

Οι γονατιστοί Σέρβοι πυροσβέστες, οι Σλοβάκοι με τους σάκους και οι… εκπληκτικοί Ρουμάνοι

Ωστόσο, τα θετικά στοιχεία των ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων που ήρθαν στην Ελλάδα δεν εξαντλούνται μόνο στα εναέρια και επίγεια μέσα, αλλά επεκτείνονται και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Εντύπωση έχει προκαλέσει ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο επιχειρούν οι πυροσβέστες από τη Σερβία και τη Σλοβακία.

Οι μεν Σέρβοι χτυπούν το μέτωπο της φωτιάς ανά δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο ή τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν τη μάνικα πυρόσβεσης, είναι γονατιστοί και ρίχνουν νερό σαν βροχή προς τις φλόγες. Την ίδια στιγμή η δεύτερη ομάδα «χτυπά» κατευθείαν στη φωτιά.

This image has an empty alt attribute; its file name is evia-servoi-slovakoi-1.jpg
Από την πλευρά τους, οι Σλοβάκοι πυροσβέστες στον ατομικό εξοπλισμό πυρόσβεσης φέρουν στην πλάτη τους ειδικούς σάκους με νερό, διαθέτουν πυροσβεστήρες, ενώ κάποιοι άλλοι κρατούν αλυσοπρίονα. Οι Σλοβάκοι με αυτόν τον τρόπο χτυπούν τις μικρότερες εστίες φωτιάς προκειμένου να μην υπάρξει αναζωπύρωση.

Ατομικούς σάκους πυρόσβεσης έχουν και κάποιοι από τους Σέρβους πυροσβέστες.

This image has an empty alt attribute; its file name is evia-servoi-slovakoi-7.jpg

Η παρουσία της πυροσβεστικής δύναμης από τη Ρουμανία έχει προκαλέσει πλήθος επιδοκιμαστικών σχολίων στα social media. Ενδεικτικά, έχει γραφτεί πως η ταχύτητα, η οργάνωση, η σχολαστικότητα και τα ενστικτώδη αντανακλαστικά είναι εκπληκτικά. Με το που έφτασαν στην Εύβοια οι Ρουμάνοι πυροσβέστες, έστησαν ανεξάρτητο στρατηγείο εν μιά νυκτί με τροφοδοσία και επιμελητεία. Στη συνέχεια προχώρησαν στη χαρτογράφηση των δασικών δρόμων με drones, υπολόγισαν τη φορά του ανέμου και επιστράτευσαν ενδοεπικοινωνία τελευταίας τεχνολογίας. Εκμεταλλεύθηκαν τα ρυάκια που περνάει νερό και με τις 60μετρες μάνικες έσπευσαν να κατασβέσουν τις φωτιές.

Σημειώνεται ότι οι ξένες αποστολές επισήμαναν την πολύ σημαντική δουλειά που έκαναν τόσες ημέρες στα μέτωπα με τις φωτιές οι Ελληνες πυροσβέστες. Μάλιστα, έκαναν λόγο για πολύ σκληρές μάχες.

Πηγή: iefimerida.gr