Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα «Ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης», κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών εδώ και δεκαετίες εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας, αφού υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου δύο (2) φορές τον χρόνο (Σεπτέμβρης-Μάιος και Ιούνιος-Ιούλιος).

Τον τελευταίο χρόνο πολλοί ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις, με επιδίωξη την περεταίρω συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και οι γονείς καταβάλλουν υψηλά ποσά για εκπαιδευτικές υπηρεσίες, για τις οποίες είναι αναγκαίο να υπάρχουν θεσμοθετημένοι κανόνες.

Μετά τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Υπάρχει πρόθεση να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που να διασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών;
  2. Είναι στις προθέσεις σας να απαγορεύσετε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου πριν την λήξη του Ακαδημαϊκού έτους;