Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Σ. ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

  •  «Στόχος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη, είναι η συμπίεση προς τα κάτω του επιπέδου και της ποιότητας ζωής όλων των εργαζομένων και η απόσυρση του κράτους από το μέγιστο δυνατό μέρος των βασικών του υποχρεώσεων»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Τριήμερη επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, η ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα. Κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας της στο Νομό, η κ. Σακοράφα συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, Περιφερειακούς Συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες, με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Δράμας και Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Στέφανο Γεωργιάδη, καθώς και με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργο Σαβρίδη. Τη δεύτερα ημέρα, η κ. Σακοράφα συνάντησε τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, επισκέφτηκε παραγωγικές μονάδες του Νομού, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Βασίλη Γιαννόπουλο και συμμετείχε σε εκδήλωση στο Κ. Νευροκόπι για την ανάδειξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών προβλημάτων. Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο Αγροτικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Προσοτσάνης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Παρανεστίου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Καβάλας, ο Υλοτομικός Συνεταιρισμός Κ. Νευροκοπίου και το Τ.Ο.Ε.Β. Προσοτσάνης. Την τρίτη ημέρα της παρουσίας της στη Δράμα κ. Σακοράφα επισκέφθηκε τον ορεινό όγκο του Νομού, ενώ το πρόγραμμά της ολοκληρώθηκε με ομιλία σε πολιτική εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας με θέμα «Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η περιφέρεια μέσα στην δύνη της κρίσης. Προτάσεις και προοπτική…». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Άγγελος Σολάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χαζτηγιάννης, ο πρώην Δήμαρχος Προσοτσάνης και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Βασίλη Φατράλη και ο πρώην Βουλευτής και πρώην Νομάρχης κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης.

 

«Το πολιτικό σκηνικό το διαμορφώνει ο πολίτης με τη ψήφο του»

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Δράμα η ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε.. Την κ. Σακοράφα προλόγισε ο κ. Μπάμπης Σαμούτης, ο οποίος και την συνόδευε σε όλες τις επαφές και επισκέψεις της κατά την παρουσία της στη Δράμας.

Η κ. Σακοράφα, εξηγώντας το σκοπό της επίσκεψής της ανέφερε: «Η επίσκεψη που κάνω αυτό το τριήμερο στην πόλη της Δράμας είναι μέσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχω ως εκλεγμένη Ευρωβουλευτής ολόκληρης της Ελλάδας. Με ψήφο, όπως γνωρίζετε, και οι πολίτες της Δράμας μου έδωσαν τη δική τους ψήφο για να μπορέσω να τους εκπροσωπήσω. Άρα έχω απόλυτη υποχρέωση να βρίσκομαι και εδώ. Πιθανά να αισθάνεστε ότι καθυστέρησα λίγο να έρθω. Όπως ξέρετε η περιφέρεια είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι πάρα πολύ δύσκολο να είμαστε συνεπείς σε αυτές τις υποχρεώσεις στο ρυθμό και στον τρόπο που θα θέλαμε. Παρόλα αυτά είμαι εδώ».

Σχετικά με τις συναντήσεις που είχε και τα συμπεράσματα που αποκόμισε η κ. Σακοράφα σημείωσε: «Ενημερώθηκα για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Δράμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια. Για μένα όλα αυτά δεν ήταν πρωτόγνωρα, γιατί όλη η Ελλάδα, όσες περιοχές επισκέφθηκα, αντιμετωπίζει ακριβώς τα ίδια προβλήματα και είναι λογικό, γιατί μετά από 10 χρόνια κρίσης και ύφεσης δεν θα μπορούσε η Δράμα να αποτελεί εξαίρεση. Το ιδιαίτερο πρόβλημα σε κάθε περιοχή είναι ότι η κρίση έφερε στην επιφάνεια με μεγαλύτερη ένταση φυσικά τα πολλά ιδιαίτερα, μικρά ή μεγάλα προβλήματα κάθε περιοχής, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με πολύ μικρές και απλές παρεμβάσεις. Σήμερα φαντάζομαι, ακόμη πιο επιτακτικά, διότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε ακόμη και διορθωτικές ή διαρθρωτικές κινήσεις που δίνουν ανάσα στην τοπική οικονομία και δεν υλοποιούνται έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Ζητήματα που αφορούν είτε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, είτε σε απλή ιεράρχηση προτεραιοτήτων παραμένουν άλυτα, τη στιγμή που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επιβίωσης πια καταρχάς των πολιτών. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση ούτε τα αντιμετώπισε ούτε δείχνει όμως και κάποια διάθεση για να τα αντιμετωπίσει».

Η ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής συνέχισε την τοποθέτησή της λέγοντας: «Είναι εντυπωσιακό και το διαπιστώνω σε όλη την περιφέρεια ότι η κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις, δηλαδή αιρετούς πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και σε επίπεδο επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης αυτού που λέμε μιας ολοκληρωμένης πρότασης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δυστυχώς, κι αυτό δεν είναι μόνο θέμα ικανότητας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται σκοπεύουν να υλοποιούν ένα πρόγραμμα μεγέθυνσης και όχι ανάπτυξης και υπερυσγκέντρωσης. Η Ελλάδα, με τις γεωγραφικές της ιδιομορφίες και το μέγεθός της, είχε αναπτύξει –και σωστά κατά τη δική μου άποψη, άσχετα με τις στρεβλώσεις που υπήρχαν- ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο από αυτό που επιδιώκει η παρούσα οικονομική ελίτ. Αυτό που είχαμε συνηθίσει να λέμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι οποίες είναι ακόμη η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αυτό δεν εξυπηρετεί τα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού και για αυτό το μοντέλο οικονομίας δέχεται αυτή τη σφοδρή επίθεση με τα αποτελέσματα που έχουμε. Κι αυτό υπηρετούν και τα μέτρα, αλλά και τα μνημόνια που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Θα το πω απλά. Στόχος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη, είναι η συμπίεση προς τα κάτω του επιπέδου και της ποιότητας ζωής όλων των εργαζομένων και η απόσυρση του κράτους από το μέγιστο δυνατό μέρος των βασικών του υποχρεώσεων. Αυτό που λέμε όλοι κοινωνικές παροχές».

Η κ. Σακοράφα τόνισε ότι «εάν δεν υπάρξει αντίδραση από την ίδια την κοινωνία, η κατάληξη, και μάλιστα όχι σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, θα είναι μισθοί και συντάξεις στα όρια της επιβίωσης, με ελάχιστο, αν όχι ανύπαρκτο, κοινωνικό κράτος και μια που θα την ονόμαζα υπαλληλοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας με τα ίδια χαρακτηριστικά» και πρόσθεσε: «Ήδη αυτό, για να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο, εφαρμόζεται σε επαγγέλματα που είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τους γιατρούς και τους δικηγόρους όπου έχουν γίνει μεγάλες εταιρείες, όπου υπαλληλοποιήθηκαν οι πάντες. Και υπαλληλοποιήθηκαν με τα ελάχιστα φυσικά».

Τέλος, η ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι «αυτή η επίθεση που έχουν δεχτεί όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες οι τάξεις τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δημιουργήσει ένα αφανές, αλλά υπαρκτό κοινό μέτωπο». «Κι αυτό το διαπίστωσα και εδώ, με τις μέχρι τώρα επαφές μου, όταν και το Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο, αλλά και ο α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης συμπίπτουν καταρχάς στην ιεραρχημένη διαπίστωση των προβλημάτων της περιφέρειας, που αφορά στην ανεργία, στον τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού σας πόρων, κατά δεύτερον στην παραδοχή των αιτιών που τα γέννησαν και τα γιγάντωσαν και κατά τρίτον και το εντυπωσιακότερο, με λογικές διαφοροποιήσεις φυσικά, στην ανάγκη μιας σύμπραξης και συναπόφασης για να τις αντιμετωπίσουν. Ίσως αυτό να είναι και η απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε. Θα το έλεγα σχηματικά η αυτονόμηση της κοινωνίας από τους σχεδιασμούς της κεντρικής Κυβέρνησης και η διαμόρφωση ενός δικού της μοντέλου, το οποίο θα προσπαθήσει να το υλοποιήσει στο μικρό μέγεθος της περιφέρειας, έχοντας τη δυνατότητα πια να αντιταχθεί κι αν είναι ανάγκη να έρθει και σε ρήξη με τους κεντρικούς σχεδιασμούς», πρόσθεσε.

Ακόμη, η κ. Σακοράφα τόνισε ότι η ίδια βρίσκεται στη διάθεση των τοπικών φορέων για να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων: «Πάνω σε όλα αυτά και σε αυτή τη διαδικασία δήλωσα σε όσους συνάντησα τη διάθεσή μου και την πρόθεσή μου και την παρουσία μου στον να βοηθήσω στα όποια σχέδια τους και αν μπορώ να τους φανώ χρήσιμη από το θεσμικό μου ρόλο να τους βοηθήσω στο επίπεδο που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία, η κ. Σακοράφα σημείωσε: «Η ελληνική κοινωνία μετά από 10 χρόνια συνεχούς ύφεσης, συνεχούς διαδικασίας μνημονίων, τα οποία έχουν υπογραφεί από τη σημερινή και παλαιότερες Κυβερνήσεις, είναι γεγονός ότι έχει υποστεί ένα σοκ. Και από αυτό το σοκ είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγει. Στην αρχή βλέπαμε ότι η κοινωνία μας ήταν σε μια διαδικασία αντίδρασης, διότι δεν μπορούσε να αποδεχτεί αυτό που της συνέβαινε διότι ήταν τελείως ξαφνικό. Σιγά σιγά όμως και με την εφαρμογή σταδιακά και σαλοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία αποδεχθήκαμε, είτε αφορούσαν τη μείωση μισθών και συντάξεων, των ασφαλιστικών μας αποδοχών, νομίζω πως όχι ότι συνήθισε, αλλά αποδέχτηκε μια κατάσταση η οποία θεωρεί ότι δεν έχει εναλλακτική. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε ότι πρέπει να το αποτινάξουμε από πάνω μας. Πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Βεβαίως και υπάρχει εναλλακτική. Βεβαίως και θα πρέπει να παλέψουμε το αλλάξουμε όλο αυτό, γιατί αν το αποδεχτούμε οριστικά και αμετάκλητα, αυτό σημαίνει ότι ως λαός έχουμε τελειώσει. Πρέπει να το καταλάβουμε. Πρέπει κάθε μέρα να αγωνιζόμαστε. Να δημιουργούμε άμυνες και παράλληλα να οργανώνουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται είναι ένας πόλεμος. Η καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ότι η καταστροφή ενός πολέμου. Εάν αποδεχθώ ότι δεν μπορώ να σταθώ στα πόδια μου και να συνεχίσω, έχω γονατίσει και θα είμαι ένας υπάλληλος κάτω από τη σκέπη κάποιων εταιρειών, οι οποίες θα έρθουν να μας αγοράσουν και θα τελειώσει η ιστορία. Μπορούμε να το δεχτούμε αυτό σαν λαός; Εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ. Θεωρώ ότι αυτή η χώρα έχει τεράστια πλεονεκτήματα. Πάνω σε αυτά τα πλεονεκτήματα θα πρέπει να επενδύσουμε. Θα πρέπει να παλέψουμε να μην ξεπουληθεί η περιουσία μας, διότι είναι το μόνο στοιχείο που έχουμε για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε και οργανώσουμε το μέλλον μας και να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Αλλιώς δεν έχουμε μέλλον».

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το αν είναι εφικτό να υπάρξει αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, η κ. Σακοράφα απάντησε: «Βεβαίως και είναι εφικτό. Κι αυτό εξαρτάται από τους ίδιους τους πολίτες. Το πολιτικό σκηνικό το διαμορφώνει ο πολίτης με τη ψήφο του, δεν το διαμορφώνω εγώ ως πολιτικός που με στείλατε να κάνω μια δουλειά. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε απέναντι σε μένα, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και το λέω πολύ συνειδητά, είναι να έρθετε και να ελέγχετε αυτό που κάνω. Εάν εσείς δεν ελέγχετε τη δική μου παρουσία, το τι σας υποσχέθηκα, τι έκανα, αν το κράτησα ή δεν το κράτησα, στο επίπεδο που εσείς μου δώσατε την εντολή, είναι και δική σας ευθύνη. Άρα, θέλω να πω, τις πολιτικές ανακατατάξεις, τις πολιτικές αλλαγές, το αν θα διαμορφωθεί ένα άλλο, διαφορετικό πολιτικό τοπίο στη χώρα αφορά μόνο την κοινωνία και όχι το προσωπικό πολιτικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Το πολιτικό προσωπικό είναι αναλώσιμο. Εσείς το αλλάζετε, εσείς το ορίζετε, εσείς μπορείτε να το αλλάξετε. Και θα σας πω ένα παράδειγμα. Για μένα είναι πολύ παράξενο το γεγονός ότι ενώ έρχομαι ως πολιτικός και σας παρουσιάζω ένα πρόγραμμα, ζητάω τη ψήφο σας, εσείς μου δίνετε αυτή τη ψήφο, γιατί πιστεύετε και εσείς μαζί με εμένα ότι ναι, αυτός είναι ο δρόμος για να αλλάξουμε τα πράγματα, την αμέσως επομένη των εκλογών η ίδια εγώ πολιτικός έρχομαι και λέω ξέρετε δεν είναι έτσι, έκανα ένα λάθος, έκανα λάθος εκτιμήσεις και τώρα τι να κάνουμε, πρέπει να πάμε σε μια διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, είτε υπογράφοντας τα μνημόνια κτλ. Αυτό πρέπει να χαρακτηριστεί με κάποιον τρόπο. Και πρέπει να αλλάξει με κάποιον τρόπο. Ο τρόπος ποιος είναι; Εγώ την επομένη ημέρα πρέπει να παραιτηθώ, γιατί αν δεν παραιτηθώ ή ήμουνα ψεύτρα με αυτά που σας έλεγα και είμαι επικίνδυνη ή δεν είμαι ικανή να τα αλλάξω και πάλι είμαι επικίνδυνη. Αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η ιστορία. Δεν μπορεί να αποδέχεται η διαλυμένη ελληνική κοινωνία αυτή την κατάσταση, η οποία είναι χρόνια τώρα. Τα κόμματα την μια μέρα να λένε άλλα και αναλαμβάνοντας την εξουσία να λένε τα ακριβώς αντίθετα».

Σχετικά με το τι είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν», η ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. αυτό που κάνει και το αντιλαμβάνομαι μέσα από το χώρο που λειτουργώ, γιατί είμαι σε μια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία βλέπει προς τα πού πάει το πράγμα, είναι μια ένωση, η οποία ενώ δεν προσπαθεί επί της ουσίας να εμβαθύνει, προσπαθεί να μεγαλώσει. Και αυτό το μεγάλωμα της Ε.Ε. γίνεται χωρίς να κρατιούνται κανόνες, τους οποίους η ίδια η Ε.Ε. έχει επιβάλλει. Για παράδειγμα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για να προσαρτήσεις ένα ακόμη κράτος και να το κάνεις μέλος – κράτος. Εάν αυτά δεν τα σεβαστείς εσύ σε αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται για να μπορέσει κάποιο κράτος που είναι στην προενταξιακή διαδικασία για να μπορέσει μπει στη διαδικασία της ένταξης, έχεις θέμα εσύ. Δεν έχει το κράτος. Κι αυτό είναι που θα δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα αργότερα. Για παράδειγμα το θέμα των Σκοπίων. Που εμείς έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας του ονόματος βεβαίως. Προσπαθούν ακόμη και οι ίδιοι στην Ε.Ε. να θεωρήσουν και να μας πείσουν πολλοί Ευρωβουλευτές συνάδελφοι ότι αυτό είναι ένα διμερές ζήτημα και πρέπει εκεί να τελειώνει. Ότι η άρνηση η δική μας να τελειώσει η υπόθεση με την ονομασία είναι αυτή που δημιουργεί και τα προβλήματα στη διαδικασία της ένταξης των Σκοπίων. Ενώ επί της ουσίας δεν είναι αυτό. Επί της ουσίας είναι όλα τα κριτήρια που βάζει η Κοπεγχάγη, δηλαδή το κράτος δικαίου, η διαφάνεια, η ελευθερία του τύπου. Είναι τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία δεν έχει λύσει και δεν πρόκειται να λύσει ποτέ». «Πρέπει να παλέψουμε, αν θέλουμε. τουλάχιστον όσο μπορούμε ακόμη, εάν αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βελτιωθεί έστω και στο ελάχιστο, να παλέψουμε να το διορθώσουμε. Εάν δεν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, να μου επιτρέψετε να πω, καλύτερα να διαλυθεί», πρόσθεσε η κ. Σακοράφα.