Διευκρινίσεις και απαντήσεις σε ερωτήσεις τηλεθεατών για μεταβιβάσεις δανείων, ρυθμίσεις δανείων και εναλλακτικές επιλογές μέσω του νέου πτωχευτικού νόμου έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Άννα Κορσάνου.

  • Έχω πάρει δάνειο πριν 10 έτη από τράπεζα. Με ενημέρωσαν ότι μεταβιβάστηκε σε άλλον και ότι τώρα μεταβιβάζεται ξανά. Επιτρέπεται μεταβίβαση τόσες φορές;

Ναι, επιτρέπεται. Τα τελευταία δύο τρία χρόνια άρχισαν οι τιτλοποιήσεις των δανείων, δηλαδή μεταβιβάστηκαν σε Funds, εταιρίες του εξωτερικού, που συνεργάζονται με εγχώριες εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, και με αυτούς μιλάνε οι δανειολήπτες. Και αυτό τώρα επαναλαμβάνεται, ξανά τιτλοποιήσεις δανείων, δεύτερη και τρίτη φορά. Βλέπουμε ότι τα δάνεια πηγαίνουν από τον έναν στον άλλον. Και ο κάθε καινούργιος ιδιοκτήτης μπορεί να έχει άλλη πολιτική διαχείρισης.

  • Προσπαθώ να κάνω ρύθμιση με μια Τράπεζα αλλά δεν με αφήνουν να διαβάσω από πριν αυτό που θα υπογράψω. Τι μπορώ να κάνω;

Έχει δικαίωμα ένας δανειολήπτης να διαβάσει τη σύμβασή του. Και αν επιμένει μπορεί να το κάνει. Οι όροι όμως είναι προδιατυπωμένοι και δεν μπορούν να αλλάξουν.

  • Θέλω να μπω στη ρύθμιση των 240 δόσεων, χρειάζομαι δικηγόρο; Είναι υποχρεωτικό; Είναι κάτι απλό;

Υποχρεωτικό δεν είναι να μπεις στη ρύθμιση, ούτε χρειάζεται δικηγόρος, μπορεί να το κάνει κάποιος και μόνος του. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει από 1η Ιουνίου κι έχουν ήδη υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις.

  • Έχω δάνειο 50 50 με τη σύζυγό μου. Αν πω στη ρύθμιση των 240 δόσεων πρέπει να κάνει αίτηση και η σύζυγος;

Όχι, αλλά αν βρεθεί άκρη με τους πιστωτές και υπογραφεί σύμβαση τότε υπογράφει και ο σύζυγος και ευνοείται και αυτός.

Πηγή: ertnews.gr