Σενάρια για επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε 6 δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, οι οποίοι «κοκκινίζουν» επικίνδυνα εν μέσω θέρους. Άλλωστε τα επιδημιολογικά στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, την ώρα που η μετάλλαξη «Δ» φαίνεται να επικρατεί και στη χώρα μας.

Νέα μέτρα πέφτουν στο «τραπέζι» για έξι από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που βρίσκονται στη «δίνη» της πανδημίας.

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο οδηγεί σε αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των τεστ, ωστόσο αν ο ιός δεν περιοριστεί θα επιβληθούν περιορισμοί τοπικού χαρακτήρα στις περιοχές που «βράζουν».

Η Μύκονος, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος βρίσκονται στα «κόκκινα» και είναι οι 6 προορισμοί που έρχονται αντιμέτωποι με νέα μέτρα. Πάντως, η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για να φρενάρει ο ιός στις «πορτοκαλί» περιοχές είναι μεγάλη, αφού στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων τετραπλασιάστηκε μέσα σε μόλις μια εβδομάδα κι από 77 στις 7 Ιουλίου έφτασε στα 318. Στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και έφτασε τα 782 και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Στην Ίο τα ενεργά κρούσματα υπερπενταπλασιάστηκαν και στην Σαντορίνη έφτασαν τα 56, ενώ επταπλασιάστηκαν στην Πάρο.

Υπενθυμίζεται ότι στους συγκεκριμένους προορισμούς, υπάρχουν από σήμερα νέοι περιορισμοί που αφορούν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Από σήμερα λοιπόν, Σάββατο 17 Ιουλίου, θα γίνεται χρήση υποχρεωτικού self test και rapid test όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις.

Έτσι, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με το STAR, αν οι εν λόγω προορισμοί δεν πάρουν «ανάσα» αναμένονται νέα μέτρα τα οποία θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Ανάμεσα σε αυτά ενδέχεται να είναι:

  • περιορισμός του ωραρίου τις νυχτερινές ώρες
  • διακοπή της μουσικής στην εστίαση και τα beach bar
  • μικρότερος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι
  • λειτουργία των καταστημάτων ψυχαγωγίας μόνο σε υπαίθριους χώρους

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Πάντως, η επιβολή τοπικού lockdown φαίνεται πως θα είναι η τελευταία επιλογή.

Τα κρούσματα στα συγκεκριμένα νησιά

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών για τα συγκεκριμένα νησιά.

Πιο αναλυτικά, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι ο εξής:

Ηράκλειο105,71%

Ρέθυμνο73,57%

Μύκονος41,43%

Πάρος15,71%

Σαντορίνη13,14%

Πηγή: newsbomb.gr