ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με θέμα «Προβλήματα στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας», οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ.κ. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει, εδώ και χρόνια, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, λόγω των μεγάλων ελλείψεων μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού προσωπικού. Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν με τις αντιλαϊκές πολιτικές και στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Πα.Σο.Κ. και Ν.Δ. και συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝΕΛ, περιορίζοντας σημαντικά τόσο τις δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ και το ΠΕΔΥ, όσο και τον αριθμό των νέων προσλήψεων.

Έτσι, στο Νοσοκομείο εργάζονται συνολικά 52 μόνιμοι ειδικοί γιατροί και 15 επικουρικοί, από τις 101 θέσεις που προβλέπονται στον, ήδη ελλιπή, ισχύοντα σήμερα οργανισμό λειτουργίας του. Ενώ από τις 71 θέσεις ειδικευόμενων, το Νοσοκομείο λειτουργεί με 32, από τους οποίους οι 8 βρίσκονται σε παράταση.

Το τελευταίο διάστημα στο χειρουργείο πραγματοποιούνται μόνο επείγοντα περιστατικά λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Αυτήν τη στιγμή υπηρετούν 3 αναισθησιολόγοι και αναμένεται ένας επικουρικός, που και όταν έρθει, πάλι η λειτουργία θα είναι οριακή.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό. Τα μαγειρεία, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του ενός μάγειρα, λειτουργούν με έναν μάγειρα και 2 βοηθούς μαγείρων, με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν οι βάρδιες.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από 2 συμβασιούχους καθαριστές που, μετά από αρρώστια που αντιμετωπίζει ο μόνιμος εργαζόμενος, εργάζονται με ένα ρεπό την εβδομάδα χωρίς να γνωρίζουν πότε θα καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε.

Η τεχνική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά αποδεκατιστεί. Υπηρετούν μόνο ένας υδραυλικός, τρεις ηλεκτρολόγοι, με συνέπεια αρκετές βάρδιες να πραγματο­ποιούνται χωρίς ηλεκτρολόγο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Ενώ υπάρχει μόνο ένας θερμαστής, που έχει να πάρει άδεια μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι αν λείψει έστω και σε μια βραδιά δεν θα λειτουργήσουν τα πλυντήρια, η αποστείρωση, τα χειρουργεία και τα μαγειρεία.

Επίσης σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, ενώ υπάρχει μόνο ένας τηλεφωνητής, και επί της ουσίας δε λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο και τα ραντεβού μέσω τηλεφώνου γίνονται από ιδιωτική εταιρεία, όπου πολλές φορές παρουσιάζονται προβλήματα αφού πρέπει να γίνουν ακόμα και τρεις κλήσεις και τελικά να μην κλείνονται τα ραντεβού, ενώ χρεώνεται 0,60 € η κλήση.

Στο δε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με εντατικοποίηση της εργασίας, βγαίνουν οριακά οι βάρδιες.

Τέλος βασικές ιατρικές ειδικότητες λείπουν από το Νοσοκομείο, αλλά γενικότερα από την Π.Ε. Δράμας, όπως δερματολόγος, ενδοκρινολόγος και γαστρεντερολόγος.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2018 τελειώνουν οι συμβάσεις των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικών και μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που εργάζονται στον τομέα της εστίασης και της φύλαξης.

Επίσης δεν είναι γνωστό για πόσο χρονικό διάστημα θα εργάζονται οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα που, ενώ ανανέωσαν τη σύμβασή τους και για το 2018, ο επίτροπος δεν ενέκρινε την πληρωμή της μισθοδοσίας τους και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, αφού περιμένουν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για το αν θα πληρωθούν και αν θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση για:

-Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και τις 365 ημέρες του χρόνου, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

-Να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εργαζομένους μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μπει τέλος στην εργασιακή τους ανασφάλεια και τη συνεχιζόμενη απληρωσιά.

 

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής