Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Αναστασία Τόλιου, Αναπληρώτρια Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥ Β. ΤΖΙΡΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ», ΒΡΑΒΕΥΣΗ 5 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ»

 

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, με Πρόεδρο την Αντιδήμαρχο Αναστασία Τόλιου, συνεχίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού

 

Σειρά εκδηλώσεων ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, έχει προγραμματίσει και θα υλοποιήσει η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, τιμώντας με αυτό τον τρόπο όλες τις γυναίκες. Μάλιστα, οι νέες δράσεις έρχονται ως συνέχεια ανάλογων, με πρωτότυπο και καινοτόμο περιεχόμενο, για ημέρες με ιδιαίτερο συμβολισμό, οι οποίες κινηθήκαν πέραν των όσων είθισται να πραγματοποιούνται και αγκαλιάστηκαν από πλήθος πολιτών της Δράμας και από τα δύο φύλα. Η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στον Δήμο Δράμας περιλαμβάνει δράσεις καλλωπισμού και ενημέρωσης, βραβεύσεις, καθώς και κινηματογραφική προβολή ταινίας. «Η ημέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που διεκδικούν, αγωνίζονται και κυνηγούν τα όνειρά τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Δράμας.

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Δράμα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον Δήμο Δράμας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, περιλαμβάνει καλλωπισμό γυναικών (περιποίηση μαλλιών, νυχιών και προσώπου) στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας. Από τις 16.30 έως τις 19.00 μαθητές και μαθήτριες του Τμήματος Αισθητικής του Δημόσιου ΙΕΚ Δράμας, του Τμήματος Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας, Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Δράμας και του τμήματος Κομμωτικής της ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ Δράμας, θα περιποιηθούν δωρεάν γυναίκες του Δήμου Δράμας. Πληροφορίες και ραντεβού για τη δράση καλλωπισμού (μαλλιά, νύχια, πρόσωπο) καθημερινά εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2521351123 έως την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023.

Την ίδια ημέρα, στις 19.00, στο Δημοτικό Ωδείο, η δερματολόγος κ. Βασιλική Τζίρκα θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η γυναικεία περιποίηση δεν είναι πολυτέλεια», σχετικά τη σημασία της περιποίησης των γυναικών με σκοπό την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί βράβευση πέντε γυναικών, κατοίκων του Δήμου Δράμας, οι οποίες σε μεγαλύτερη ηλικία πέτυχαν να εισαχθούν την περσινή σχολική χρονιά σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις συγκεκριμένες γυναίκες θα προσφερθούν έπαινοι και λουλούδια.

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα ολοκληρωθούν με προβολή της κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο «Η δουλειά της». Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Νίκου Labot, είναι αφιερωμένη στη γυναικεία χειραφέτηση και σε αυτήν πρωταγωνιστούν η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η οποία έλαβε για το συγκεκριμένο ρόλο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Ήμελος, κ.α.

Οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δήμου Δράμας, το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά, το ΔΙΕΚ Δράμας, το ΙΕΚ και ΕΠΑΣ μαθητείας ΔΥΠΑ Δράμας, την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας.

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Δράμα ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Μαρτίου με τον «Περίπατο γυναικών – Ladies Walk». Η συγκεκριμένη δράση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Δράμας (Σ.Δ.Υ.Δ) με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας και το τμήμα Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Σύλλογος, τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει την πεζοπορική διαδρομή με την επωνυμία «Περίπατος Γυναικών – Ladies Walk», την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, στις 11:00 π.μ. Πρόκειται για μια διαδρομή μήκους 5 χλμ. χωρίς υψομετρικές εξάρσεις, με εκκίνηση από το κιόσκι της περιοχής Πανοράματος. Διασχίζει κατά μήκος το δασάκι του περιφερειακού δρόμου του Κορυλόβου, μέχρι το κιόσκι του μνημείου πεσόντων στην άλλη άκρη της εισόδου στον Κορύλοβο και επιστροφή πάλι στο σημείο εκκίνησης. Η διαδρομή μπορεί να ολοκληρωθεί είτε δρομικά (τρέχοντας) είτε πεζοπορικά. Δεν θα υπάρξει κατάταξη, μιας και η εκδήλωση είναι μια δράση που τιμά την Ημέρα της Γυναίκας και όχι αγώνας. Γι’ αυτό και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν αναμνηστικά δώρα.

«Στις 8 του Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, αποδίδουμε φόρο τιμής και θυμίζουμε τους αγώνες για τα δικαιώματά της. Αγώνες για το προφανές και αυτονόητο. Στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στην επιστήμη, στην πολιτική…», ανέφερε σχετικά ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Δράμας.

Πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των πολιτών

Οι προσεχείς εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με το πρωτότυπο και καινοτόμο περιεχόμενο, έρχονται ως συνέχεια αντίστοιχων για άλλες Παγκόσμιες Ημέρες ή ετήσιες Γιορτές, οι οποίες διοργανώθηκαν με επιτυχία από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας και αγκαλιάστηκαν από πλήθος πολιτών της Δράμας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αναστασία Τόλιου, Αναπληρώτρια Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας, έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να αναβαθμιστεί πλήρως η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και να προχωράει στην υλοποίηση εκδηλώσεων με πρωτότυπο περιεχόμενο, οι οποίες εύλογα κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Μαμάδες με τα παιδιά τους χόρεψαν ζούμπα στο θεατράκι της Ανάπλασης για τη Γιορτή της Μητέρας, στις 8 Μαΐου 2022

Στο πλαίσιο αυτό, η Γιορτή της Μητέρας, την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, περιελάμβανε χορό ζούμπα, αλλά και βραβεία με το δακτυλικό αποτύπωμα του κάθε παιδιού στην καλύτερη μαμά του κόσμου. Πλήθος παιδιών με τις μαμάδες τους, στο θεατράκι της Ανάπλασης, διασκέδασαν με τη ψυχή τους, με δυνατές φωνές, λαμπερά χαμόγελα, ζεστές αγκαλιές, πολύχρωμα μπαλόνια και ξέφρενο χορό.

Εκατοντάδες μπαμπάδες με τα παιδιά τους συμμετείχαν στον λαϊκό αγώνα δρόμου, ο οποίος διοργανώθηκε για την Γιορτή του Πατέρα, στις 19 Ιουνίου 2022

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, η συμμετοχή του κόσμου στη δράση «Με τον Μπαμπά», για τη Γιορτή του Πατέρα, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Εκατοντάδες παιδιά με τους μπαμπάδες τους συμμετείχαν μαζί, στην περιοχή της Ανάπλασης, στον λαϊκό αγώνα δρόμου μήκους 1 χλμ., ενώ παρούσες ήταν και αρκετές μαμάδες, οι οποίες παραβρέθηκαν για να καμαρώσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Πρωτότυπες δράσεις περιελάμβανε και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τον Μάρτιο του 2022, καθώς η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας διοργάνωσε σεμινάριο Γυναικείας Αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου», με μεγάλη συμμετοχή γυναικών.

Συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην πανελλαδική δράση του «Strong Me» με τίτλο «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία»

Επίσης, ο Δήμος Δράμας συμμετείχε την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 στην πανελλαδική δράση με τίτλο «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία», η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κινήματος για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας «Strong me». Στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας τοποθετήθηκε ταμπλό στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους από γυναικοκτονίες. Στο ταμπλό αναγράφονταν τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών, καθώς και το μήνυμα «Δεν είμαστε όλες εδώ. Λείπουν οι δολοφονημένες», ενώ μπροστά από το ταμπλό υπήρχαν ζευγάρια από «άδεια» παπούτσια, ένα για κάθε μία γυναίκα που δολοφονήθηκε. Η κεντρική δράση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξαν ζωντανές συνδέσεις με όλους τους συμμετέχοντες Δήμους, με εκπρόσωπο κάθε Δήμου να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό. Από τη Δράμα, η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας κ. Τόλιου έστειλε ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης και στήριξης του αγώνα του «Strong Me» για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας, της γυναικοκτονίας.

Αίθουσα περιποίησης βρεφών και θηλασμού στο παλιό Δημαρχείο

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου, στην Πλατεία Ελευθερίας, έχει δημιουργηθεί αίθουσα περιποίησης βρεφών και θηλασμού. Πρόκειται για έναν προσεγμένο, άνετο, ασφαλή, όμορφο και ζεστό χώρο στο κέντρο της πόλης για να μπορούν οι μητέρες να φροντίζουν και να θηλάζουν τα βρέφη τους. Τα εγκαίνια της αίθουσας θηλασμού πραγματοποιήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2021, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.