Η Δυτική Ευρώπη πλήττεται από ένα ασυνήθιστα πρόωρο κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, στην Γαλλία το ένα τρίτο της χώρας να έχει τεθεί σήμερα σε “κόκκινο” συναγερμό, στην Ιταλία έχουν επιβληθεί όρια στην κατανάλωση νερού, ενώ στην Ισπανία οι αρχές είναι αντιμέτωπες με τεράστιες δασικές πυρκαγιές.

Καύσωνας στην Ισπανία
Καύσωνας στην Ισπανία  AP

Γαλλία: Το ένα τρίτο της χώρας έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό

Ο πρωτόγνωρος και πρόωρος καύσωνας που πλήττει τη Γαλλία εξαπλώνεται, με το ένα τρίτο της χώρας να έχει τεθεί σήμερα σε συναγερμό καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Συνολικά 37 διαμερίσματα στη Γαλλία, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από το Μάγρεμπ μέσω της ιβηρικής χερσονήσου.

Όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, σε μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής Γαλλίας σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Ήδη χθες καταγράφηκαν 40 βαθμοί στο Σεν-Ζαν-ντε-Μενερβουά, ρεκόρ εποχής για τη μητροπολιτική Γαλλία.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ενεργοποιήσει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες για τον καύσωνα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές των 12 διαμερισμάτων που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μπορούν να μείνουν σπίτι τους σήμερα.

Καύσωνας στην Γαλλία
Καύσωνας στην Γαλλία  AP

Σε κόκκινο συναγερμό, το υψηλότερο επίπεδο για καύσωνα, τίθεται από σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα) 12 διαμερίσματα στη νοτιοδυτική Γαλλία και όσα βρέχονται από τον Ατλαντικό, επεσήμανε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία έχει κηρύξει πορτοκαλί συναγερμό σε άλλα 25.

Ο νομός Ζιρόντ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μπορντό, απαγόρευσε τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους όπως και αυτές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε χθες τους Γάλλους “να μην εκθέτετε τον εαυτό σας στις καιρικές συνθήκες και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί”.

Ένδειξη κλιματικής αλλαγής

“Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία” από το 1947, δήλωσε ο Ματιέ Σορέλ κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.

“Πολλά μηνιαία ρεκόρ ή ακόμη και απόλυτα ρεκόρ (…) αναμένεται να καταρριφθούν σε πολλές περιοχές”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αποτελεί “ένδειξη της κλιματικής αλλαγής”.

Ιταλία: Περιορισμοί στην κατανάλωση νερού

Το κύμα καύσωνα σημειώνεται έπειτα από μια ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή άνοιξη που επιδείνωσε την ξηρασία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού.

Στη βόρεια Ιταλία έχουν επιβληθεί όρια στην κατανάλωση νερού σε πολλές πόλεις της πεδιάδας του Πάδου και η Λομβαρδία ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας ρεκόρ που απειλεί τις σοδιές.

Ξηρασία στην Ιταλία
Ξηρασία στην Ιταλία  AP

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι, από το 2003 (όταν είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ) μέχρι σήμερα.

Στο Μιλάνο, όπου η θερμοκρασία άγγιξε ήδη τους 35 βαθμούς, λόγω της μεγάλης χρήσης κλιματιστικών άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλά μαγαζιά, δε, περιορίζουν όσο μπορούν τον εσωτερικό φωτισμό, για να μην αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία.

Ισπανία: Μάχεται εναντίον των πυρκαγιών

Στην Ισπανία η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας κατά τόπους τους 43 βαθμούς, γεγονός που ευνόησε το ξέσπασμα πυρκαγιών, κυρίως στην Καταλονία.

Καύσωνας στην Ισπανία
Καύσωνας στην Ισπανία  AP

Η πιο ανησυχητική πυρκαγιά είναι αυτή που μαίνεται κοντά στο Μπαλδομάρ, στην επαρχία Λιέιδα της Καταλονίας, όπου η φωτιά έχει ήδη κατακάψει 5.000 στρέμματα δάσους, αλλά έχει “τη δυναμική” να επεκταθεί στα 200.000 στρέμματα, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Φωτιές στην Ισπανία
Φωτιές στην Ισπανία  AP

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εκκενώσεις οικισμών, αλλά οι αρχές έχουν αποκλείσει κάποιες περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Καύσωνας: Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Απομακρύνονται βαθμιαία μετά το Σαββατοκύριακο οι ασταθείς αέριες μάζες από τη χώρα μας και το ανώτερο χαμηλό κινείται ανατολικότερα. Σταματάει με άλλα λόγια το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης. Παράλληλα επεκτείνεται προς την περιοχή μας ο αντικυκλώνας της Κεντρικής Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης και η πορεία των συστημάτων απεικονίζεται στο χάρτη των 500 hPa που ακολουθεί.

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα

Η επέκταση του αντικυκλώνα ανατολικότερα θα έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει το σκηνικό του καιρού από την ερχόμενη εβδομάδα, θα σταματήσει η αστάθεια, ενώ παράλληλα θα έχουμε βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας.

Θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής λόγω της ΝΔ ροής που δημιουργείται στη δυτική Ευρώπη θα κινηθούν προς την χώρα μας και θα οδηγήσουν την θερμοκρασία σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κανονικά για την εποχή με τάση ανόδου από την Τρίτη και μετά. Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα της ΕΜΥ η θερμοκρασία θα φτάσει περί τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Πηγή: news247.gr