Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας η κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και η μνήμη του αγίου πατρός ημών Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας του ουρανοφάντορος.

Το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, άνοιξαν και πάλι οι πόρτες του Επισκοπείου και ο Σεβαμιώτατος Ποιμενάρχης μας δέχτηκε τους καλαντιστές της Πρωτοχρονιάς, ομάδες παιδιών και Συλλόγους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δωρόθεος την Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2023, χοροστάτησε στον Όρθρο, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας.

Στο κήρυγμά του, με αφορμή την ευχή «Ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος ευτυχία!», αναφέρθηκε στην πολυπόθητη ευτυχία που αναζητά ο άνθρωπος. Τόνισε ότι πηγή της αληθινής ευτυχίας και χαράς είναι ο Θεός. Αναφερόμενος στον σήμερα εορταζόμενο άγιο υπενθύμισε ότι ο Μέγας Βασίλειος λέει «μόνο ο άνθρωπος που κάνει χώρο να έλθει να σκηνώσει μέσα του το Άγιο Πνεύμα, μπορεί να έχει διαρκή χαρά και ευφροσύνη, αφού μια τέτοια χαρά είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος» (Ομιλία στον ΛΒ’ Ψαλμό), και ότι «αυτή η απερίγραπτη χαρά του Θεού δεν έρχεται στον εγωιστή άνθρωπο, που νομίζει ότι είναι αυτάρκης και κυνηγάει τις επιπόλαιες απολαύσεις, αλλά στον ταπεινό άνθρωπο που τηρεί τις εντολές του Θεού και θρηνεί για τις αμαρτίες του» (Ομιλία στον ΚΘ’ ψαλμό).

Τελειώνοντας, παρότρυνε να προσπαθήσουμε να διέλθουμε και το παρόν έτος με ταπεινό φρόνημα, με την τήρηση των εντολών του Θεού, σύμφωνα με τις συμβουλές του Μεγάλου Βασιλείου.

Στο τέλος τέλεσε τη δοξολογία για την έναρξη της νέας χρονιάς, και ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της Μητροπόλεώς μας, ευχόμενος στους παρισταμένους άρχοντας και στον περιεστώτα λαό «Καλή Χρονιά και ευλογημένη!».

Στη συνέχεια μετέβη στο Διοικητήριο και ευλόγησε τη βασιλόπιτα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.