ΑΚΟΥΣΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΣΥΝΑΥΓΕΙΑ»

 

Βασίλης Σιββάς (απόφοιτος Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Ακαδημίας Τεχνών Βελιγραδιου): «Ο Δραμινός δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στο μάτι του και η Δράμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα αυτή»

 

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Συναύγεια» ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ήρθε για να δώσει ένα ακόμα θετικό μήνυμα στη Δράμα μέσα από τον πολιτισμό.

Η δομή αυτή είναι μία αρκετά θετική κοιτίδα του πολιτισμού με τμήματα ζωγραφικής για παιδιά, για εφήβους και για ενήλικες. Υπάρχει επίσης τμήμα πηλού, καθώς και τμήμα χειροποίητων κοσμημάτων (μακραμέ).

Υπεύθυνος του εργαστηρίου της «Συναύγειας» είναι ο κ. Βασίλης Σιββάς και η κ. Κύρακλη Τάνια, με τον πρώτο να έχει την συνολική ευθύνη καθώς είναι υπεύθυνος της προετοιμασίας για την σχολή καλών τεχνών σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Ο Βασίλης Σιββάς λοιπόν αντιλαμβανόμενος πολύ καλύτερα από πολλούς από εμάς το πόσο χρήσιμο και θετικό είναι να υπάρχει μία εικαστική παρέμβαση, απευθύνθηκε στον Δήμο της Δράμας και μετά από διεξοδικές συζητήσεις με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Γιάννη Εφραιμίδη έκανε μία συγκεκριμένη πρόταση για αρχή.

Η πρόταση αυτή ήταν να γίνει μία ακούσια εικαστική παρέμβαση σε χώρους που κυκλοφορούν οι πολίτες προκειμένου να αλλάξουν εντελώς σημεία της πόλης μέσα από τη ζωγραφική.

Αρχικά λοιπόν και δοκιμαστικά επιλέγει να ζωγραφιστούν κάδοι απορριμμάτων με τοπία της Δράμας κατά κύριο λόγο αλλά και αντίγραφα από έργα μεγάλων ζωγράφων σχετικά με την φύση προκειμένου να δοθεί μία άλλη οπτική και εικαστική ακούσια (όπως προαναφέρθηκε) παρέμβαση.

Οι πρώτοι αυτοί κάδοι τοποθετήθηκαν στην Αγία Βαρβάρα και στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Στο ερώτημα που τέθηκε «τι σημαίνει ακούσια παρέμβαση» η απάντηση ήταν «να μετέχει η κοινωνία στην τέχνη χωρίς να είναι απόλυτα επιλογή της».

Η ακούσια λοιπόν αυτή παρέμβαση μπορεί και να επεκταθεί εκτός από τα σημεία συγκέντρωσης απορριμμάτων (κάδοι) και σε δημόσια κτήρια, διαβάσεις και γενικά δημόσιους χώρους.

Με δύο απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δημόσιοι χώροι προσφέρονται για παρεμβάσεις μέσω της τέχνης και ευτυχώς στη Δράμα έχουμε πολλούς.

Το θετικό είναι πως ο Δήμος Δράμας αρχικά είναι θετικός σε τέτοιου είδους συνεργασίες, και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιββάς «ο Δραμινός δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στο μάτι του και η Δράμα πρέπει να δίνει την δυνατότητα αυτή».

Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την σύντομη συνάντηση με τον καθηγητή καλών Τεχνών κ. Σιββά είναι ότι στη Δράμα υπάρχει υλικό, καθώς περίπου 20 άτομα εικαστικοί, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, μπορούν και θέλουν να δουλέψουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό και όπως λέει και ο λαός μας «ιδού η Ρόδος…».

Μένει να δούμε να υλοποιείται μία συνεργασία καθώς τα πρώτα δείγματα είναι άκρως θετικά…