Υπάρχουν κριτήρια για την εισαγωγή στην ΜΕΘ, οι γιατροί δεν έχουν δικαίωμα και ούτε μπορούν να αυθαιρετούν, ούτε να έχουν τις προσωπικές τους συμπάθειες. Στα κριτήρια, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να συμπεριληφθεί ο εμβολιασμός», πρότεινε σε συνέντευξή του ο Καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής- μονάδα covid, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Συρίγος επισήμανε πως «δεν έχω κάτι εναντίον των συμπολιτών μας που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν» καθώς όπως σημείωσε «είναι δικαίωμά τους και είναι απόλυτα σεβαστό».

«Αλλά εξίσου σεβαστά είναι και τα επιστημονικά δεδομένα και υπάρχουν κανόνες επιστημονικής δεοντολογίας και λένε ότι οι περισσότερες πιθανότητες για να βγεις από ΜΕΘ είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για να μπεις σε αυτή, για να αξιοποιήσει το τεράστιο κόστος και τα facilities που του παρέχει το κράτος. Άρα πρέπει να συνυπολογίζεται κατά πόσο έχει εμβολιαστεί ο άρρωστος ή όχι», πρόσθεσε.

Και συνέχισε αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να τους βάζουμε στην ίδια μοίρα, γιατί δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να βγουν από την ΜΕΘ»,  Ξέρετε πόσους μη εμβολιασμένους ασθενείς covid έχουμε στο Σωτηρία που δεν μπορούμε να τους βγάλουμε από τις ΜΕΘ και να τους αποσωληνώσουμε; Με αυτά ζούμε. Δεσμεύουμε κρεβάτια από άλλους που θα γινόντουσαν καλά. Μήπως δεν έπρεπε να τους βάλουμε από την αρχή;».

«Οι καρκινοπαθείς επειδή χρονίως αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους με καρτερικότητα, ευπρέπεια και δεν φωνάζουν, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και αυτοί δικαιώματα. Πρέπει σύντομα να λάβει η πολιτεία μέτρα και για αυτούς. Έχουμε διπλό πρόβλημα, με ογκολογικά χειρουργεία που αναβάλλονται και θα μπορούσαν να είναι σωτήρια, αλλά φτάνουμε να έχουμε πρόβλημα και στις ΜΕΘ, με τις περισσότερες να έχουν γίνει covid και άνθρωποι που θα μπορούσαν να γίνουν καλά από ένα χρόνιο νόσημα που τώρα έτυχε να έχουν μια ευκαιριακή λοίμωξη, δεν βρίσκουμε κρεβάτι και τους διασωληνώνουμε και τους κρατάμε σε απλό θάλαμο. Δεν είναι άδικο αυτό;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια.

«Είναι ένα ζήτημα ηθικών και νομικών θεμάτων»

«Ο κακομοίρης που έχει καρκίνο-και συγνώμη για την λέξη, δεν είναι καθόλου κακομοίρης, είναι αξιοπρεπέστατος και παλεύει για την ζωή του και τα δικαιώματά του, απλώς δεν φωνάζει- ό,τι του λέμε το κάνει, ό,τι χρειάζεται για την πάθησή του το κάνει. Ο άλλος όμως έχει μερίδιο συνευθύνης αφού δεν έχει εμβολιαστεί» συμπλήρωσε  ο κ. Συρίγος.

«Είναι ένα ζήτημα ηθικών και νομικών θεμάτων και η πρωτοβουλία και παρέμβασή μου είναι για να ανοίξει αυτός ο δημόσιος διάλογος. Στο τέλος ο γιατρός αποφασίζει και είναι φοβερό το βάρος που πέφτει στους ώμους του αλλά η συζήτηση και οι κατευθυντήριες οδηγίες θα έπρεπε να έχουν δοθεί από πριν. Πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος στον οποίο παρακαλώ πολύ πρέπει να συμμετάσχουν και οι συνάδελφοι που είναι εναντίον του εμβολίου, άρα έχουν την επιστημονική βαρύτητα της γνώμης τους, να μας πουν αν συμφωνούν ότι πρέπει να προηγείται αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, άρα ο εμβολιασμένος».

Ο κ. Συρίγος, περιέγραψε τι συμβαίνει καθημερινά με ασθενείς covid που φτάνουν στο «Σωτηρία» με πολύ προχωρημένη επιβάρυνση της υγείας τους, λόγω της άρνησής τους για την πανδημία στα αρχικά στάδια της μόλυνσής τους με τον ιό. «Ο άρρωστος με covid, από τα επείγοντα διασωληνώνεται κατά την διαδρομή μέχρι να ανέβει στον θάλαμο γιατί δεν προλαβαίνει. Είναι πολύ βαριά άρρωστοι, νιώθουν αγωνία θανάτου και είμαστε υποχρεωμένοι να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε. Είμαι υπέρ των εμβολίων και έχω αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι αντιεμβολιαστές. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία την ώρα του πόνου, της δύσπνοιας, του αισθήματος επικείμενου θανάτου, ανεξαρτήτως πρόσφατων προσωπικών επιλογών, φύλου, χρώματος, ο γιατρός είναι τυφλός, περισσότερο και από την δικαιοσύνη όταν έχει μπροστά του έναν άνθρωπο που υποφέρει» κατέληξε ο κ. Συρίγος.

Πηγή: imerisia.gr