Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 44ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

  •  Ν. Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού: «Θα στηρίξουμε εμφατικά το Φεστιβάλ Δράμας, που είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη»

 

Σε κλίμα αισιοδοξίας, και σε πείσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου 2021 η έναρξη του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρουσία του Υφυπουργού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Το Φεστιβάλ διεξάγεται και φέτος, από 12-18 Σεπτεμβρίου, σε υβριδική μορφή, σε φυσικούς χώρους και online.

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους του 44ου DISFF, ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του Φεστιβάλ για τη νεανική πνοή και φρεσκάδα που προσέδωσαν στη φετινή διοργάνωση, και υπογράμμισε πως μαζί με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Γιώργο Δεμερτζή «προσπαθήσαμε να πάμε κόντρα στο αρνητικό κλίμα και να ανανεώσουμε το Φεστιβάλ. Παρουσιάσαμε τη νέα οπτική του ταυτότητα, ενδυναμώσαμε το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, εγκαινιάσαμε νέα διαγωνιστικά τμήματα, όπως το Short and Green, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, αλλά και το φιλόδοξο τμήμα Animation σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, την ASIFA HELLAS και το Φεστιβάλ ANIMASYROS. Ταυτόχρονα ανανεώσαμε το Εθνικό Διαγωνιστικό, στο οποίο για πρώτη φορά οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους, και εντάξαμε το Cinematherapy ως μόνιμη ενότητα στο Φεστιβάλ».

Ο Γιάννης Σακαρίδης τόνισε πως οι έλληνες μικρομηκάδες βρίσκονται σήμερα στην κορυφή της παγκόσμιας κινηματογραφίας –γεγονός που φανερώνουν οι διακρίσεις τους στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ αλλά και τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο «που έκαναν τις υποσχέσεις τους πράξεις», το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τους χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας τους Φεστιβάλ. Κλείνοντας, έπαιξε ένα συγκινητικό βίντεο με τον Μίκη Θεοδωράκη να τραγουδά «Χιονίζει Μέσα στη Νύχτα», σε ένα απόσπασμα από την ταινία του Αστέρη Κούτουλα «Dance, fight, love, die», στην οποία συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη.

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υποδέχτηκε το κοινό στη φιλόξενη Δράμα, «στην μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Δράμας, που ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, ατενίζει την επόμενη μέρα με νέο πρόσωπο και νέα διάθεση, παρά τη συνεχιζόμενα δύσκολη συγκυρία παγκοσμίως. Η ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο –είμαστε κοντά στην δημιουργία της, το brand name της Δράμας είναι πολύ δυνατό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολλούς νέους δημιουργούς».

«Το Φεστιβάλ Δράμας», προσέθεσε ο κ. Μαμσάκος, «δίνει τη δική του απάντηση σε κοινωνικά προβλήματα των ημερών μας που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει». Αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης και τον Χρήστο Μέτιο για τη σημαντική οικονομική στήριξη του θεσμού, τον Γιώργο Δεμερτζή, το ΔΣ, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και τους προκατόχους του, απευθύνθηκε στο κοινό: «Σας υποδεχόμαστε στην πόλη των Νερών και του Πολιτισμού!».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Υφυπουργός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στη Δράμα για τρίτη χρονιά. «Σε αυτά τα τρία χρόνια άλλαξαν πολλά. Αποχαιρετήσαμε τον Αντώνη Παπαδόπουλο, υποδεχτήκαμε τον Γιάννη Σακαρίδη, είδαμε νέα, καινοτόμα προγράμματα, ενώ η υβριδική μορφή του Φεστιβάλ πέρυσι, εν μέσω πανδημίας, όχι απλώς δεν το υποβάθμισε αλλά το ενδυνάμωσε».

«Εμείς», προσέθεσε, «πιστεύουμε πολύ σε αυτό το Φεστιβάλ, αλλά και στον ελληνικό κινηματογράφο –πρέπει να στηρίξουμε τις ελληνικές ταινίες. Και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες που ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Υπό σχεδιασμό είναι ένα νέο πρόγραμμα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά και μια σχολή κινηματογράφου, ένα αίτημα ετών, όχι θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά μια σχολή η οποία θα βγάζει επαγγελματίες του κινηματογράφου σε μια εποχή που η ανάγκη και η ζήτηση για έμπειρους επαγγελματίες ολοένα και αυξάνεται. Και αυτό το πρότζεκτ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Ως προς το Φεστιβάλ Δράμας «αυτό που συζητάμε με την τοπική κοινωνία είναι το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο “οικοσύστημα” όχι μόνο με εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και με startups, γυρίσματα, επαγγελματίες και φυσικά το ίδιο το φεστιβάλ ως επίκεντρο όλων αυτών. Θα στηρίξουμε εμφατικά το Φεστιβάλ Δράμας, που είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γιώργος Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας ο οποίος ευχήθηκε η Δράμα γίνει πολιτιστικός προορισμός, με νέες θέσεις εργασίας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «δημιουργική ανοσία» που επιτυγχάνουν οι καλλιτέχνες, ταξιδεύοντάς μας μακριά από το νοσηρό κλίμα της πανδημίας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας νέου χώρου για το Φεστιβάλ στην καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, καθώς και η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, που χαιρέτισε θερμά την έναρξη του Φεστιβάλ.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, αφού ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους της διοργάνωσης, υπογράμμισε: «Η πανδημία μπορεί να κυριάρχησε στη ζωή μας, όμως η ζωή ξαναμπαίνει σιγά-σιγά στους κανονικούς της ρυθμούς, αφήνοντας πίσω της τον εφιάλτη που ζήσαμε. Μέσω μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, και με διαφάνεια, γεννήθηκε η νέα οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ. Οι χώροι μας ανανεώθηκαν, δημιουργήθηκε μια νέα πλατφόρμα, ενώ το ΕΚΚ, ο ΕΚΟΜΕ, η RAYCAP, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Φεστιβάλ Animasyros και η ASIFA HELLAS προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο θεσμό. Ευχαριστώ από καρδιάς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον κ. Γιατρομανωλάκη, την Περιφέρεια και τον κ. Μέτιο, και φυσικά τον κ. Μαμσάκο και τον κ.Σακαρίδη με τους οποίους για δεύτερη χρονιά βαδίζουμε μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα. Κλείνω με τους αληθινούς πρωταγωνιστές του Φεστιβάλ, τους διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες, στους οποίους εύχομαι το δημιουργικό τους ταξίδι, που περνάει από τη Δράμα, να είναι μακρύ και εύρωστο».

Η Βαρβάρα Δούκα, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ, μίλησε για τις ανανεωμένες δράσεις του προγράμματος που πλέον απλώνεται όλον τον χρόνο, με στόχο τα ελληνικά σενάρια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να καλυφθούν εκπαιδευτικά κενά όπως είναι η υποκριτική μπροστά στην κάμερα, ενώ ο Σπύρος Σιάκας, επικεφαλής του προγράμματος ANIMATION, καθώς και ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Animasyros και μέλος της κριτικής επιτροπής του νέου τμήματος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αναβάθμιση του Animation στο φεστιβάλ. Ο Βασίλης Τερζόπουλος, υπεύθυνος προγράμματος του νέου προγράμματος Short and Green μίλησε για τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας και ευχήθηκε το νέο αυτό πρόγραμμα να βάλει ένα λιθαράκι στην αντιμετώπισή τους, ενώ ο επικεφαλής του Σπουδαστικού Προγράμματος Θανάσης Νεοφώτιστος αναφέρθηκε στον τριπλασιασμό των αιτήσεων συμμετοχής σε σχέση με πέρυσι τονίζοντας πως «οι σπουδαστικές ταινίες θέλουν ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα»

Η τελετή έναρξης έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών του 44ου DISFF και με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη, μέλος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Προγράμματος να δηλώνει: «Βλέπω μια δυναμική στο Φεστιβάλ, με νέους ανθρώπους σε σημαντικά πόστα, που παλιότερα θα χρειάζονταν δεκαετίες για να αναλάβουν τέτοιες θέσεις. Ως προς τους σκηνοθέτες, πιο ουσιαστική και από τα βραβεία είναι η ίδια η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Δράμας…».