Ο σοφός Σολομών γράφει: «καρδίας ευφραινομένης πρόσωπον θάλλει». Και ένας διδάσκαλος της Εκκλησίας λέγει: «Θέλεις να γνωρίσεις έναν άνθρωπο; Να καταλάβεις τι είναι; Κοίταξέ τον πώς συμπεριφέρεται και πώς μιλάει. Γιατί όλα, και χειρονομίες και μορφασμοί και τρόπος συμπεριφοράς και λόγια, εκφράζουν το εσωτερικό περιεχόμενο της καρδιάς».

Επομένως οφείλουμε εμείς οι χριστιανοί να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην συμπεριφορά μας στις συναναστροφές μας με τους συνανθρώπους μας. Πόσο μάλλον ένας κληρικός, ο οποίος πρέπει να είναι «τύπος και υπογραμμός».

Ένα ατυχές (;) γεγονός συνέβη κατά την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην Καλαμάτα. Ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας στην προσπάθειά του να εφαρμόσει τον… κοσμικό Νόμο, ξέχασε τον Νόμο του Ευαγγελίου. Με αυταρχικό και αλαζονικό τρόπο κάλεσε κάποιον από τους εκκλησιαζόμενους του Ναού να φορέσει τη μάσκα του και μάλιστα εκβιάζοντάς τον ότι θα καλέσει την αστυνομία αν δεν έβαζε μάσκα. Δεν ήμασταν εκεί να το δούμε και να το ακούσουμε αλλά το δημοσίευσαν τοπικά μέσα και δεν διαψεύσθηκε! Επομένως το εκλαμβάνομαι ως πραγματικό γεγονός! Άλλωστε υπάρχει και ηχητικό ντοκουμέντο όπου ακούγεται το αυστηρό ύφος του ιερέως!

Χάθηκε η ευγένεια πάτερ μου, οι καλοί τρόποι, το ήρεμο ύφος; Είναι δυνατόν από Ωραίας Πύλης, ενδεδυμένος την ιερατική στολή και μαζί μ’ αυτήν «την της ιερωσύνης χάριν» να φέρεσαι σαν να είσαι… στο λιμάνι;

Από πότε έχεις να δεις πιστούς στον Ναό; Ακόμη δεν ήρθαν και θα τους διώξουμε «κακήν κακώς»;

Από σήμερα  πάλι μαγκούφηδες θα μείνετε μέσα στους ναούς , να ευλογείτε αέρα και να θυμιάζετε άδεια καθίσματα και δεν είχατε την υπομονή να φερθείτε κόσμια σ’ έναν πιστό που δεν φόρεσε την μάσκα στον Ναό του Θεού;

Έλεος πια! Προσγειωθείτε πατέρες!Η υπομονή του λαού μας εξαντλήθηκε…

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Πηγή: exapsalmos.gr